Hooggevoelig en slechte slaper? Drie niet voor de hand liggende tips om beter te slapen

Hooggevoelig en slechte slaper? Drie niet voor de hand liggende tips om beter te slapen Hooggevoelig en slechte slaper? Drie niet voor de hand liggende tips om beter te slapen Hooggevoelig en slechte slaper? Drie niet voor de hand liggende tips om beter te slapen

Hooggevoelige mensen zijn ’s nachts net zo gevoelig als overdag. Ze worden bij het minste of geringste geluid wakker, komen niet altijd in de diepe slaapfase of dromen onrustig. Samen slapen kan een uitdaging zijn en luidruchtige buren zijn een crime.

Met oordoppen slapen is een oplossing. Kamillethee drinken, telefoon niet bij je bed en een slaapritueel inbouwen, zijn tips die je inmiddels ook wel kent. Maar op sommige momenten (bijvoorbeeld bij volle maan of in stressvolle periodes) lijkt niets te helpen. Je slaapt nachten achtereen slecht en merkt dat het slaapgebrek veel van je vergt. Wat doe je dan? Drie niet voor de hand liggende tips.

1. Let op koolhydraten

In periodes van stress en slecht(er) slapen, heb je behoefte aan opkikkers. Je lichaam vraagt om voedzame, stevige maaltijden of lekkernijen omdat het in de nacht niet genoeg energie heeft gekregen. Alleen kost het afbreken je lichaam veel nachtelijke energie waardoor je licht of onrustig slapen in stand houdt. Wat te doen? Ontbijt stevig, maar bouw je de hoeveelheid koolhydraten in je maaltijden gedurende de dag af, ook al geeft je lichaam een tegengestelde behoefte aan. Ditzelfde geldt voor je behoefte aan koffie. Die blijft op zulke dagen, maar na 14:00 uur is inbinden aan te raden. Het afbreken van cafeïne kost je lichaam namelijk veel tijd.

2. Stop met praten

Met praten houd je je hersenen actief. Woon je samen, dan vind je het vermoedelijk ongezellig om het einde van de avond in relatieve stilte door te brengen. Ook als je alleen woont, kan een telefoon- of chatgesprek vlak voor het slapengaan aantrekkelijk zijn. Nadeel is alleen dat je hersenen nog in actieve stand staan als je na een gesprek in bed gaat liggen en het daardoor even duurt voor je in slaap valt. Je hoeft niet al je avonden in stilte door te brengen, maar als je in een periode van slechter slapen zit, zul je zien dat het werkt om dat wel te doen. Je wat eerder op de avond terugtrekken met een boek of een meditatie-(slaap)app kan ook helpen. Als je samenwoont, kan af en toe apart slapen ook helpen om dieper in slaap te komen.

3. Stap onder de douche

’s Avonds onder de douche stappen, daarmee spoel je de dag letterlijk van je af. Je hoeft niet lang te douchen, het gaat alleen om het afspoelen van energie. Je kunt ook je douchegewoonte helemaal naar de avond verplaatsen, net wat je prettig vindt. Het belangrijkste is dat je na een warme douche heerlijk ontspannen je bed in duikt.

Meer weten?

Over auteur
Verhalen vertellen en het mystieke onderzoeken; daar houdt tekstschrijver Fabienne Peters zich mee bezig. Haar missie? Op zoveel mogelijk plekken verhalen verspreiden die het leven zowel verdiepen als verzachten. Onderwerpen die raken, die net een beetje verder gaan en/of met één been in de taboesfeer blijven hangen.

Meer lezen over slaap?

Vier inzichten over slaap die je nog niet kende.

Volgend artikel
3 fijne rituelen om te ontspannen voor het slapen gaan
3 fijne rituelen om te ontspannen voor het slapen gaan