Verslaafd aan denken

Door Susan Smit
Verslaafd aan denken Verslaafd aan denken Verslaafd aan denken

Onze natuurlijke staat van zijn is vrij, open en liefdevol. Zodra we gaan denken, bijvoorbeeld om onze problemen op te lossen, geven we gedachten buitensporig veel macht. Doorprik daarom je ‘gewichtige’ gedachte eens en bevrijd jezelf van je eigen gedachten.

Onze grootste verslaving is niet die aan suiker, alcohol of sigaretten, maar aan denken. We dènken dat we met denken onze problemen kunnen oplossen, terwijl denken die meestal juist versterkt of zelfs creëert.

We denken overmatig veel en vinden dat heel normaal, maar eigenlijk geven we gedachten buitensporig veel macht en gewicht. Voordat je het weet ontaardt denken in piekeren en loop je als een hamster in een looprad.

Auteur en filosoof Jan Geurtz schrijft in ‘Verslaafd aan denken’ dat de weg naar zelfloosheid, verlichting en levensgeluk loopt via het doorzien van gedachten. Gewoon zijn en beleven, zonder te veel na te denken maakt dat we ons vrij, open, ruim en liefdevol voelen. Dat is onze natuurlijk staat van zijn.

Nieuw: Happinez Zomerboek

Trakteer jezelf deze zomer op heel veel leesplezier met het Happinez Zomerboek. Met maar liefst 208 pagina’s vol fijne inzichten, puzzels, een yoga-zomerhoroscoop, schrijfoefeningen en meer.

Meditatie is, hoe kan het ook anders, een beproefde methode om jezelf te bevrijden van je eigen gedachten. Maar zelfs wie zich daar niet toe aangetrokken voelt, heeft al baat bij het doorprikken van onze gewichtige gedachten die zelden zo belangrijk zijn als ze zich voordoen.

‘Verslaafd aan denken’, Jan Geurtz, Ambo, € 19,95.

 

 

Over auteur
Spiritualiteit en literatuur zijn de grootste passies van onze ‘huisheks’ Susan Smit. Ze was een van de eerste columnisten van Happinez, maakt de boekenrubriek in het blad en schrijft op deze site columns waarin ze deelt wat ze meemaakt en leert.
Volgend artikel
Davidji: Iedereen kan mediteren
Davidji: Iedereen kan mediteren