De wereld door de ogen van Jimmy Nelson

De wereld door de ogen van Jimmy Nelson De wereld door de ogen van Jimmy Nelson De wereld door de ogen van Jimmy Nelson

Jimmy Nelson maakt de meest prachtige foto’s van uitheemse stammen die dreigen te verdwijnen door globalisatie, om ze voor eeuwig vast te leggen voor toekomstige generaties.

Happinez stelde Jimmy een paar vragen over zijn reizen, fotografie en spiritualiteit:

Waar komt je fascinatie voor uitheemse stammen vandaan?

Jimmy: “Vanaf mijn jeugd ben ik al gefascineerd door uitheemse stammen, omdat mijn vader in Afrika werkte voor Shell. Al mijn vriendjes waren zwart. Op mijn zevende werd ik naar een kostschool in het noorden van Engeland gestuurd. Op mijn zestiende verloor ik in een nacht mijn haar, waardoor ik me kwetsbaar en anders voelde. Daarom besloot ik te gaan reizen door Tibet, toen het land nog gesloten was. Iedereen was daar kaal, en ik voelde me er thuis. De wereld is daar letterlijk voor mij open gegaan.”

Wat zie je in deze samenlevingen waar wij in de onze het meest van kunnen leren?

Jimmy: “Ze mogen zijn wie ze zijn en hun ego is niet bepaald door wat ze doen. Ze horen bij de stam en dat is genoeg, ze leven dag voor dag zonder er een oordeel over te vormen. Iedereen heeft zijn eigen, belangrijke, plaats in de groep en hun levens zijn gevuld met saamhorigheid en dankbaarheid.”

Je maakt hele ontwapenende foto’s – hoe krijg je mensen zover om zich zo bloot te geven voor je lens?

Jimmy: “Ik probeer écht contact te maken, de tijd te nemen voor een foto. Ik vind het een uitdaging om iemand zich echt mooi te laten voelen, en het helpt dat ik dat ook echt vind.”

Hoe oud was je toen je je begon te interesseren voor fotografie?

Jimmy: “Fotografie is voor mij een middel om contact te maken met andere mensen. Ook licht fascineert me. Toen ik op mijn zestiende door Tibet trok had ik een camera bij me, maar pas toen ik na een jaar thuis kwam en mijn foto’s gepubliceerd werden kwam ik op het idee om er mijn werk van te maken. Ik ben dyslectisch, dus op school blonk ik niet uit. Studeren was daarom geen optie, en fotografie de perfecte uitvlucht.”

Wat is de meest spirituele plek waar je bent geweest?

Jimmy: “Tibet is denk ik de meest spirituele plek die ik heb bezocht. Spiritualiteit is erg belangrijk voor me en mijn vrouw inspireert me daarin enorm: ze is er al haar hele leven mee bezig en ze mediteert.
Daarnaast zijn we zakenpartners en is zij CEO van ons bedrijf. Wat ik heb geleerd in 25 jaar samenwerken is dat je af en toe zen moet zijn. Wat dat betreft kan ik nog wel wat van haar leren. Zij kan erg goed van het moment genieten, en ik kijk nogal eens te ver vooruit.”

Wat is het meest wonderlijke avontuur dat je hebt beleefd op je reizen?

Jimmy: “Ik heb zoveel meegemaakt, dat dit echt een moeilijke vraag is. Wat me het meest verwondert is hoe alles gewoon soms haast vanzelf lijkt te gaan. Maar nu ik erover nadenk: het opvoeden van mijn kinderen is de mooiste reis die er is. Het is heel ingewikkeld om dit te combineren met mijn werk, maar zij zijn mijn spiegel en altijd pijnlijk eerlijk tegen me. Van hen leer ik het meest.”

Heb je een droom voor de toekomst?

Jimmy: “We hebben een foundation opgezet: De Jimmy Nelson Foundation. Ik hoop dat we daar geld mee kunnen binnenhalen om nieuwe projecten mee te financieren om deze stammen te helpen hun cultuur en tradities te behouden.”

Beeld: fotografie door Jimmy Nelson

Volgend artikel
Tien lessen die je leert van leven in de jungle
Tien lessen die je leert van leven in de jungle