Een pleidooi voor meer vriendelijkheid (zowel online, als offline)

Een pleidooi voor meer vriendelijkheid (zowel online, als offline) Een pleidooi voor meer vriendelijkheid (zowel online, als offline) Een pleidooi voor meer vriendelijkheid (zowel online, als offline)

Het is misschien een beetje afhankelijk van in welke kringen je je bevindt, zowel online als offline, maar over het algemeen is de wereld gevuld met liefde.

Als iemand op straat valt, wordt diegene binnen de kortste keren geholpen. In de tram staan mensen op voor ouderen. Er worden wereldwijd enorm veel evenementen georganiseerd met het thema liefde. Op Instagram regent het liefdevolle berichten. En als je bijvoorbeeld het woord ‘homeless’ intikt op YouTube ben je de komende uren zoet met filmpjes als kappers die in hun vrije tijd het haar van daklozen knippen. Love is in the air.

Maar toch

En ondanks die positieve shifting is het niet lastig om binnen een aantal minuten op het internet tegen negatieve comments aan te lopen. Of tegen een video of foto-post die grappig bedoeld is, maar eigenlijk ronduit denigrerend is.

En ook op straat is het niet altijd koek en ei, maar vliegen soms de scheldwoorden je om de oren als je een foutje maakt in het verkeer. Of krijg je ‘flikker toch op met je telefoon!’ naar je hoofd geslingerd als je rustig op de hoek van een straat via Google Maps je weg probeert te vinden. En dan hebben we het niet eens over het gemene geroddel op kantoor of de harde oordelen die moeders over zich heen krijgen.

Online training Tantra & seksuele energie

  • Voel je lichter, vrijer én levenslustiger

  • Meer uit je hoofd zijn en meer in contact met je lichaam

  • Meer dan 5.925 trainees gingen je voor

Lief zijn is makkelijker

We begrijpen dat je soms moe bent, jaloers misschien of boos. En dat je dan gemene dingen zegt. Wij zijn ook niet heilig. Maar gemeen doen zodat iemand anders zich ook slechter gaat voelen zorgt er uiteindelijk niet voor dat jij je beter gaat voelen.

Daarbij is het net zo makkelijk, misschien wel makkelijker, om iets aardigs te zeggen. Je hebt dat scheldwoord, dat harde oordeel of die nare comment er waarschijnlijk in een paar seconden uitgefloept, maar de persoon die het leest of (uiteindelijk toch wel) te horen krijgt denkt er waarschijnlijk nog weken over na.

Van liefde ga je stralen

We zijn vaak al zo ontzettend streng voor onszelf. Als daar dan ook nog afkeurende berichten van anderen bijkomen, wordt het leven er niet makkelijker op. Daarbij: negatieve dingen blijven meestal beter hangen dan positieve dingen. Laten we daarom wat liever zijn voor anderen én voor onszelf. Online én offline. Honderd procent dat je dat dan terugkrijgt. Zoals Roald Dahl ooit zei: “If you have good thoughts they will shine out of your face like sunbeams”. Van liefde geven ga je stralen. Echt.

Ps: Wat ben je toch een mooi mens.

Beeld: fotografie door Aiala Hernando

Over auteur

Meer lezen over liefde?

Oefen in liefdevolle vriendelijkheid met deze metta-meditatie.

Volgend artikel
9 tips om duurzaam boodschappen te doen
9 tips om duurzaam boodschappen te doen