Houtsoorten met bijzondere eigenschappen

Houtsoorten met bijzondere eigenschappen Houtsoorten met bijzondere eigenschappen Houtsoorten met bijzondere eigenschappen

Mens en hout – al vanaf den beginne kunnen ze niet zonder elkaar. Bomen zorgen voor schaduw en fruit, hebben hout om mee te bouwen en vuur van te stoken. Sommige houtsoorten hebben nog andere bijzondere eigenschappen – ze zijn heilzaam voor lichaam en geest.

Verbindende olie

Geen hout zo geurig als sandelhout. Al duizenden jaren wordt de etherische olie eruit graag gebruikt in parfums en zepen, poetsen mensen in sommige landen hun tanden met een mengsel van sandelhoutpoeder en rozenblaadjes en wordt het verwerkt in wierook. Niet zo dol op de geur zijn muggen… de etherische olie is een bewezen effectief en natuurlijk alternatief voor synthetische muggenverdrijvers.

Sandelhoutolie wordt vaak ingezet bij meditatie, omdat de geur afleidende gedachten zou verdrijven en een verbinding tot stand brengt tussen je wortel- en kruinchakra. En in India wordt het voorhoofd aangestipt met sandelhoutzalf: dit zou het derde oog openen en koel houden.

Symbool van het leven

Het symbool van de Levensboom is wijdverspreid over de aarde. Met z’n wortels diep verankerd in de donkere aarde en z’n takken reikend naar de hemel is het de verbinder tussen de menselijke en de goddelijke wereld. Een nietig zaadje dat kan uitgroeien tot een machtige woudreus, een mooier symbool voor groei is er bijna niet. En van hoop natuurlijk, dat er altijd een nieuw begin mogelijk is. Want al laat de boom in de herfst z’n bladeren vallen en lijkt hij dood in de winter, in de lente barsten z’n knoppen open en komt hij opnieuw tot leven.

Beeld: fotografie door Harold Pereira, styling door José Spaans 

Over auteur
Dit artikel is met liefde geschreven door de redacteuren van de Happinez online redactie. Benieuwd naar de gezichten achter de artikelen? Bekijk dan ook ons colofon.

Meer lezen over Heilig Hout?

In Happinez nr 2-2020 ‘Trouw aan jezelf’ lees je verder over dit onderwerp. Je kunt ‘m nu zonder verzendkosten bestellen in onze webshop.

Meer lezen over de natuur?

Zo beleef je samen met je kind de natuur.

Volgend artikel
Free Money Day: waarom je op deze dag je geld weg wilt geven
Free Money Day: waarom je op deze dag je geld weg wilt geven