Zo zorg je dat je oude kleding goed terechtkomt

Zo zorg je dat je oude kleding goed terechtkomt Zo zorg je dat je oude kleding goed terechtkomt Zo zorg je dat je oude kleding goed terechtkomt

Denk je dat je goed bezig bent door kleding die je niet meer draagt in een kledingcontainer te stoppen, blijkt dat de kleding in die bakken lang niet altijd hergebruikt kan worden. Wat is dan wél de oplossing? Zeven alternatieve tips om je kleren een goed tweede leven te geven. 

Het lijkt zo ideaal: je brengt kleding die je niet meer gebruikt naar een kledingbak, en vervolgens komt die kleding terecht bij mensen die het nog goed kunnen gebruiken. Helaas gaat het niet altijd zo, bleek onlangs: er wordt in deze containers ook veel afval gegooid. Ontzettend zonde, want daardoor wordt veel van de kleding verontreinigd en is het niet meer bruikbaar. Gelukkig zijn er meer manieren om kleding te (laten) recyclen.

Organiseer een ruilavond

Die broek die jou niet meer lekker zit of waar je op uitgekeken bent, is misschien perfect voor iemand anders. Nodig een groep vriendinnen uit (en vraag hen om ook mensen uit te nodigen), laat iedereen een aantal kledingstukken meenemen en ruil erop los. Nog gezellig ook, en wie weet ga je zelf met een geweldige aanwinst naar huis.

Word handig met naald en draad

Het is een beetje uit de mode geraakt: zelf je kleren repareren. Terwijl het behoorlijk cool is om het onder de knie te hebben. Een knoop aanzetten is zo gebeurd, een gaatje stoppen eigenlijk ook, en je jas of broek is weer als nieuw. Láten repareren telt natuurlijk ook – bij kledingateliers werken vakmensen die vaak oplossingen zien die je zelf (als je niet zo’n handigerd bent) niet had bedacht.

Help anderen met solliciteren

Huh, wat heeft dat met hergebruik van kleding te maken? Nou, heel veel. Bij de sympathieke stichting Dress for Success kun je nette kleding doneren aan mensen met een beperkt inkomen. Bij een sollicitatie is het belangrijk om goed voor de dag te komen, en voor wie zich niet zomaar een nieuwe outfit kan veroorloven is zo’n kledingdonatie een uitkomst. Doneren doe je zo (ook accessoires zoals tassen, dassen en sieraden zijn welkom).

T-shirt wordt poetsdoek

Oké, als je klein behuisd bent (en dus niet zoveel hoeft te poetsen) schiet dit niet echt op, maar toch: oude kledingstukken kun je goed gebruiken als poetsdoek. Dat scheelt weer doekjes aanschaffen.

Lever het in bij de winkel

Er zijn verschillende kledingketens waar je oude kleding in kunt leveren. Je zou denken dat het dan moet gaan om kleding die daar gekocht is, maar dat is niet waar. Bij C&A, Zara, Hunkemöller en H&M kun je alle textiel inleveren (mits schoon en droog, uiteraard), zelfs kapotte kleding. Het wordt vervolgens als tweedehands verkocht, hergebruikt om andere producten van te maken of gerecycled (textielvezels dienen bijvoorbeeld als vulling voor autostoelen).

Investeer in goede kwaliteit

Hoe goedkoper de kleding die je koopt, hoe lager de kwaliteit van de stof vaak is. Dat is fijn voor je portemonnee, maar een stuk minder fijn voor het milieu: deze kleding slijt sneller en kan daardoor veel minder lang gedragen worden. Investeren in goede kwaliteit loont, want een spijkerbroek of vest van goede stof gaat een stuk langer mee. Is het tóch versleten, dan levert het ook beter basismateriaal op voor recycling. Goedkope stoffen zijn vaak ‘blends’, zoals hier wordt uitgelegd, combinaties van materialen die voor recycling eerst moeten worden gescheiden. Dat heb je bij een kledingstuk van honderd procent katoen niet.

Toch in de bak? Verpak het goed

Zolang je kleding niet beschadigd of besmet raakt in de kledingcontainer, krijgt het nog steeds een heel goede bestemming. Het is dus slim om je kleding goed te verpakken: zo vergroot je de kans dat het hergebruikt of gerecycled kan worden. Stop het dus in een stevige zak en maak deze goed dicht. Goed om te weten: in de container mag ook kleding die versleten of kapot is, en ook ander textiel (beddengoed, gordijnen, handdoeken en zelfs knuffels) is welkom. Als het maar schoon en droog is.

Meer lezen?

Over auteur
Freelance journalist Dorien Vrieling is een nuchtere Noorderling met een grote interesse in wat mensen beweegt. Ze schrijft graag over de hobbels die een mens op zijn weg kan tegenkomen, en hoe je daarmee om kunt gaan.
Volgend artikel
Mindful reizen: zo maak je je vakantie betekenisvoller
Mindful reizen: zo maak je je vakantie betekenisvoller