Terug naar overzicht

Mindful reizen: zo maak je je vakantie betekenisvoller

Categorie
Tekst
Sanne Eva Dijkstra
Mindful reizen: zo maak je je vakantie betekenisvoller

Mindful reizen vergroot je nieuwsgierigheid, stelt je open voor nieuwe ervaringen en helpt je om je op een dieper niveau te verbinden met andere mensen, gebruiken en culturen. Zo maak je je volgende avontuur (nog) betekenisvoller en kom je thuis met een fris perspectief op de wereld om je heen.

1. Zet een intentie

Een intentie is heel persoonlijk en kan elke keer weer anders zijn. Wat wil je graag uit deze trip halen? Misschien wil je de ene keer al je verwachtingen loslaten en je helemaal onderdompelen in een nieuwe cultuur, terwijl je een andere keer meer behoefte hebt aan ontspanning zonder zorgen over het dagelijkse leven thuis. Door vooraf helder te bepalen hoe jij je je tijdens (en na) het reizen wilt voelen, ga je bewuster en mindful op pad.

2. Praat zoals de locals

Je kunt je bijna overal ter wereld verstaanbaar maken in het Engels en anders kom je met gebaren alsnog een heel eind, maar communiceren met locals in hun eigen taal verrijkt het contact. Leer voor vertrek een paar simpele woordjes uit je hoofd (zoals alsjeblieft, dankjewel, goedemorgen, enzovoorts) en schaam je vooral niet als je uitspraak niet helemaal perfect is. Dat je het überhaupt probeert, wordt hoe dan ook gewaardeerd.

3. Eet lokaal

En dan bedoelen we natuurlijk niet het lokale filiaal van ’s werelds bekendste fastfoodgigant. Zoek naar de écht lokale eettentjes. Heb je geen idee waar je die kunt vinden, vraag dan locals om advies. Waar eten zij zelf het liefst? Dáár moet je zijn. Je leert zo niet alleen de (eet)cultuur en culinaire tradities van een land kennen, maar ondersteunt tegelijkertijd ook de lokale ondernemers.

4. Doe mee

Een festival, een yogales, een optreden van een lokale band in een klein cafeetje: zoek naar activiteiten en evenementen waar je je onder locals bevindt. Dat geeft je een eersterangs kijkje in het echte, ‘normale’ leven op jouw vakantiebestemming en levert vaak ook nog eens bijzondere ontmoetingen op.

5. Ga offline

Maar dan ook helemaal. Zet uit die telefoon. Probeer eens een dag(deel) – of langer als je durft – door te brengen zonder social media en apps als Google Maps en Trip Advisor. Het is amper nog voor te stellen, maar nog niet eens zo lang geleden moest je gewoon aan iemand de weg vragen als je je op onbekend terrein bevond. Altijd en overal online kunnen zijn heeft veel voordelen, maar slokt ook aandacht op en maakt het moeilijker om in het hier en nu te zijn.

6. Doe rustig aan

Stop met hollen: reizen is geen wedstrijd. Als je ergens de tijd voor neemt, kun je veel beter in je opnemen wat er allemaal om je heen gebeurt. Geuren, kleuren, geluiden, smaken: observeer met al je zintuigen en laat je omgeving op je inwerken. Hoe verleidelijk het ook is om alle belangrijke musea in een wereldstad op je to-do-lijstje te zetten of om alle natuurparken van dat ene verre land te bezoeken nu je er toch bent: als je een selectie maakt geniet je er veel meer van. Écht.

7. Wees dankbaar

Reizen is een privilege. Wees je daar bewust van en toon je waardering aan de mensen die je onderweg tegenkomt. Je kunt ook elke avond een paar minuutjes de tijd nemen om op te schrijven welke ervaringen en indrukken je die dag gelukkig maakten.

 8. Houd een reisdagboek bij

Schrijf op wat je meemaakt, verzamel bonnetjes of maak elke dag een polaroid van een memorabel moment. Tijdens je reis maakt dat je extra bewust van je ervaringen. En eenmaal weer thuis hoef je alleen maar door je reisdagboek te bladeren om weer even dat fijne vakantiegevoel op te roepen.

Meer lezen over mindful reizen?

Fijne vakantie!

Door anderen gelezen