Vakantie zonder verlof op te nemen? Ga op micro-avontuur

Vakantie zonder verlof op te nemen? Ga op micro-avontuur Vakantie zonder verlof op te nemen? Ga op micro-avontuur Vakantie zonder verlof op te nemen? Ga op micro-avontuur

Drie weken niet aan je werk hoeven denken en je compleet onderdompelen in een andere omgeving: lange vakanties zijn zalig. Maar als je behoefte hebt aan nieuwe energie of gewoon even ‘weg’ wilt, hoef je daar niet per se veel tijd voor uit te trekken.

Sterker nog, je kunt ook prima iets ondernemen waarvoor je niet eens een vrije dag hoeft op te nemen. En maandenlang sparen voor je trip en speuren naar goedkope vliegtickets is ook nergens voor nodig: de leukste micro-avonturen beleef je namelijk dichtbij huis.

Liever ervaringen dan spullen

Het idee dat een vakantie altijd in het buitenland moet plaatsvinden, is volgens reistrendwatcher Tessa aan de Stegge voorgoed verleden tijd. Steeds meer mensen besteden hun salaris liever aan ervaringen dan aan spullen. Maar voor die ervaringen heb je meestal wel budget en vakantiedagen nodig. Een micro-avontuur geeft je de kans om, zonder verlof op te nemen en een gat in je spaarsaldo te slaan, toch even te ontsnappen aan de drukte van alledag.

Zelf op pad?

Als je zo’n micro-avontuur wel ziet zitten, maar geen idee hebt wat je kunt gaan doen tijdens jouw eigen mini-vakantie-in-de-buurt, dan zijn dit een paar fijne suggesties:

1 Maak een roadtrip

Huur een camper of pak je eigen auto en ga een paar dagen dwalen door Nederland (of, vooruit, net over de grens). Je kunt je route natuurlijk vooraf uitstippelen, maar op de bonnefooi gaan is avontuurlijker. Je weet maar nooit op welke prachtige plekjes je per ongeluk terechtkomt.

2 Overnacht in een super-de-luxe hotel

Kun je je een weekendje logeren in dat ene hotel dat al een tijdje op je bucket list staat niet veroorloven? Misschien dat je jezelf wél kunt trakteren op één nachtje. Weliswaar kort, maar daarom geniet je er juist dubbel en dwars van.

3 Ga de natuur in

Hoeft luxe voor jou niet zo nodig, ga dan lekker back to basic. Zonder wifi, mét natuur. Boek bijvoorbeeld een tiny house midden in het bos of zet je tentje op. ’s Avonds geniet je van de sterrenhemel, ’s ochtends word je bij het krieken van de dag wakker van de opgaande zon. Campspace heeft de mooiste locaties alvast voor je uitgezocht en organiseert ook regelmatig bijzondere kampeerervaringen. Daarbij kampeer je bijvoorbeeld in een museum, bovenop de Euromast of bij iemand in de achtertuin.

4 Bezoek een festival

Muziek, theater, kunst en lekker eten: van een dag of een weekendje festivallen krijg je misschien nog wel meer een vakantiegevoel dan van een weekje aan de Spaanse Costa.

5 Lummelen

Ook lummelen is volgens Aan de Stegge helemaal terug van weggeweest. Gewoon een dagje he-le-maal niets – of in elk geval niets waar je geen zin in hebt – doen op een plek zonder afleiding. Die plek kan een bos of een strand in de buurt zijn, maar net zo goed je eigen slaapkamer. Niets hoeft, alles mag.

Over auteur
Sanne Eva Dijkstra staat stevig met twee benen op de Friese grond, maar met haar hoofd graag in de wolken. Sanne Eva schrijft vooral – en het liefst – over food, reizen, bewust(er) leven en lifestyle in het algemeen.

Meer lezen over reizen?

Dit zijn 6 redenen waarom reizen goed is voor je geestelijke gezondheid.

Volgend artikel
Waarom je minstens één keer in je leven alleen op reis moet gaan
Waarom je minstens één keer in je leven alleen op reis moet gaan