Weet je nog niet waar je deze zomer naartoe wilt? 5 redenen om voor een staycation te kiezen

Weet je nog niet waar je deze zomer naartoe wilt? 5 redenen om voor een staycation te kiezen Weet je nog niet waar je deze zomer naartoe wilt? 5 redenen om voor een staycation te kiezen Weet je nog niet waar je deze zomer naartoe wilt? 5 redenen om voor een staycation te kiezen

Vakantie is hét moment om nieuwe herinneringen te maken. Maar wie zegt dat dat in het buitenland moet? Dit is een pleidooi voor de staycation, een vakantie vol nieuwe ontdekkingen, maar van alle gemakken voorzien – met je eigen huis als uitvalsbasis. 

Omdat je zo nieuwe hotspots in je omgeving ontdekt

Het is dé manier om je eigen stad of regio beter te leren kennen. Ken je dat: een kennis vraagt je naar dat ene museum of restaurant in jouw buurt, en je moet bekennen dat je er nog nooit geweest bent? Dit is je kans. Maak een lijstje van plekken waar je eigenlijk al een tijdje nieuwsgierig naar bent, en ga je lijstje af. Hoe verder buiten je comfort zone, hoe beter.

Omdat je zo eindelijk aan die ene klus toekomt die je al zo lang wilt doen

Risico van thuisblijven: dat je een beetje aanrommelt en hoepla, je tijd voorbij is. Plan dus dingen die je in elk geval wilt doen. Hoeft heus niet voor elke dag –hee, da’s juist zo lekker aan een staycation – maar doe in elk geval vijf dingen. Daar kan ook een klus bijzitten die je al heel lang wilt uitvoeren. Hoe fijn is het om eindelijk die muur een verfje te geven? Souvenir van je staycation.

Omdat het je meest duurzame vakantie ooit zal zijn

Verre reizen kunnen prachtige herinneringen vormen, en het is dan ook een ontzettende luxe dat we in deze tijd voor weinig geld al de wereld over kunnen reizen. Maar bij veel mensen begint het stemmetje in hun achterhoofd steeds hardnekkiger te worden: kan het niet een beetje minder? Door de auto en het vliegtuig links te laten liggen doe je het milieu een groot plezier, en da’s een fijn idee.

Omdat je de Nederlandse natuur extra gaat waarderen

Een staycation is een kans om een echte vakantie te vieren – door de ogen van een buitenlandse toerist. Probeer te zien wat een Amerikaan of Japanner ziet als ie naar Nederland komt. Zee, strand, bossen, heide, meertjes… We hebben hier alles! Het is alleen de kunst om het weer te gaan zien.

Omdat het je stress bespaart

Het idee van een vakantie is altijd heerlijk – of je nou houdt van zonnen en ontspannen een boek lezen aan de Costa, lange bergwandelingen of roadtrips. Maar het plannen, inpakken en navigeren is minder leuk. Dat hoeft dus allemaal niet als je thuis blijft, en je hebt je hele boekenkast, garderobe en gevulde koelkast bij de hand.

Niets meer missen van Happinez? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Over auteur
Freelance journalist Dorien Vrieling is een nuchtere Noorderling met een grote interesse in wat mensen beweegt. Ze schrijft graag over de hobbels die een mens op zijn weg kan tegenkomen, en hoe je daarmee om kunt gaan.
Volgend artikel
Waarom iedereen een keer op een boerderij zou moeten werken
Waarom iedereen een keer op een boerderij zou moeten werken