Yin of yang: wat past bij jou?

Fotografie Artikel: Sarah Domogala, uit Happi.body, Illustraties: Laura Berger
Yin of yang: wat past bij jou? Yin of yang: wat past bij jou? Yin of yang: wat past bij jou?

Yoga is heerlijk, vooral als je een stijl kunt vinden die helemaal bij je past. Je kunt beginnen met kiezen voor één van de twee grote stromingen: wil je yin of yang? Yang-yoga is krachtig en in beweging, yin-yoga is juist meer verstild en aards.

Altijd op zoek naar juiste balans

Yin yoga bestaat uit een serie speciaal aangepaste houdingen die enkele minuten lang worden vastgehouden. Dit biedt een diepe ontspanning en versterkt de yin energie in ons lichaam. Het leert ons om stil te worden in een ongemakkelijke situatie en naar ons lichaam te luisteren.

De oorsprong van yin yoga ligt in het Taoïstische concept van yin en yang. Volgens de traditionele Chinese filosofie manifesteert de levensenergie Qi zich in het universum in twee energieën : yin en yang. De tegengestelde en aanvullende principes van de natuur. yin is de maan en yang is de zon. yin is de schaduw en yang is het licht. Yin is de inademing en yang is de uitademing.

Yin is meer zwart, koud, stevig, aarde, vrouwelijk, naar binnen gekeerd en op de aarde gericht. Yang is meer wit, warm, bewegelijk, veranderlijk, licht, mannelijk, open en naar de hemel gericht. Je kunt ze in alle lagen van het bestaan terugvinden. Ze bestaan alleen in relatie tot elkaar en zoals niets zelfstandig kan bestaan in onze wereld, kunnen yin en yang dat ook niet. De stippen in het symbool laten zien dat ze ieder hun tegenpool in zich dragen en de potentie hebben om in elkaar te veranderen.

Online training Ayurveda

  • Ontdek de leefstijl die bij jou past

  • 7 lessen met wijsheden uit deze eeuwenoude gezondheidsleer

  • Alleen in april: 10,- korting met code VEDA10

Yin is vrouwelijk ten opzichte van het mannelijke Yang, maar van twee vrouwen kan de een meer yin zijn en de ander meer yang. Iets kan dus het ene moment yin zijn en het andere moment yang. Ze tollen in elkaar rond en om elkaar heen, in een eeuwige, onafscheidelijke, vloeiende dans op zoek naar de perfecte balans: de kringloop van het leven.

johan

Yin en yang op het Festival

Ook in yoga vinden we yin en yang terug. Hatha is de naam voor alle fysieke beoefening van yoga. Ha betekent zon (yang) en Tha betekent maan (yin). Volgens Yogi en festivalspreker Johan Noorloos gaat yoga dan ook om het samenbrengen van die twee: ‘Aan de ene kant ontwikkel je je gevoelsleven, leer je je overgeven aan situaties en leer je luisteren naar de intuïtie, anderzijds is het ook fysiek inspannend en train je je wilskracht en doorzettingsvermogen.’

Naar binnen kijken

Yin yoga heeft een sterk naar binnen gekeerd, verstillend karakter. Volgens de Britse yogi Alison Melvin hebben we zowel yin als yang – de aardse en de kosmische energie nodig om te kunnen leven: ‘Als je een Vinyasa les doet – bij uitstek een uiting van yang – heb je weinig tijd, je bent constant in beweging en bezig met wat er komen gaat. Maar in een yin houding heb je een paar minuten en word je geconfronteerd met de drukte in je hoofd en de rusteloosheid van je hart. Ik moedig studenten aan om naar binnen te kijken en contact met zichzelf te maken tijdens de les.’

Behoefte aan rust of energie?

De reden dat yin yoga zo aan populariteit wint, is volgens Alison omdat ons dagelijks leven zo uitgesproken yang is. We stellen prijs op het zichtbare, op competitie en kracht en leiden vaak een energiek en jachtig bestaan. Dit kan een positieve energie zijn, maar het kan ook de overhand krijgen en ervoor zorgen dat je een kort lontje hebt en moeite hebt om te ontspannen.

Mensen met een teveel aan yang hebben vaak last van slaapproblemen, maagzuur, voortdurende honger en emotionele instabiliteit. Bij teveel van het één kun je ervoor kiezen het ontbrekende element te stimuleren. Als je een drukbezette moeder bent of een zakenman met een zware baan, is een yin les goed voor je, maar als je een twintiger vol energie bent, kan een yang les als Bikram de juiste keuze zijn.

yin

Wat heb je nodig vandaag?

Alison moedigt haar studenten aan om yoga als een tool gebruiken in hun leven: ‘Ik vraag studenten te luisteren naar hun lichaam. In yang vormen van yoga is er altijd een bepaalde manier waarop de oefeningen uitgevoerd moeten worden of een bepaalde volgorde, maar bij yin is dat niet zo. Eén houding kan een hele practice op zich zijn. Daarnaast kun je de houding zo aanpassen dat hij je de best mogelijke stretch geeft en is er ruimte voor meditatie. ‘Wat heb ik nodig vandaag?’ is een belangrijke vraag in yoga.’

 

Volgend artikel
Een yogaflow voor elk moment van de dag (met 4 how-to filmpjes)
Een yogaflow voor elk moment van de dag (met 4 how-to filmpjes)