Minder voedsel verspillen: zo doe je dat

Minder voedsel verspillen: zo doe je dat Minder voedsel verspillen: zo doe je dat Minder voedsel verspillen: zo doe je dat

Droog brood, sloffe koekjes, beschimmelde jam en vleeswaren met een verstreken houdbaarheidsdatum: we gooien nogal wat voedsel weg met z’n allen. Vooral brood, zuivel, groenten en fruit belanden in grote hoeveelheden in de kliko. Wil jij ook minder voedsel verspillen? Met deze 7 tips wordt dat een makkie!

Volgens Milieu Centraal verdwijnt in totaal ongeveer 13 procent van ons eten jaarlijks in de afvalbak. Per persoon komt dat neer op ruim 40 kilo voedsel per jaar. En alle Nederlandse huishoudens samen verspillen daarmee zo’n 700 miljoen kilo voedsel. Dat is best schrikken, toch?

Met deze makkelijke tips ga je duurzamer om met voedsel en verminder je de voedselverspilling bij jou thuis:

1. Controleer je voorraad

Kijk voordat je naar de (super)markt vertrekt wat er allemaal al in huis is. Ligt er nog een zak sla in de koelkast die op moet? Een kliekje dat je met een beetje extra groente kunt opwaarderen tot een volledige maaltijd? Is er nog pasta en rijst op voorraad? Als je weet wat je nog hebt, kun je daar je boodschappen op aanpassen en voorkomen dat je teveel inslaat (waardoor je uiteindelijk weer eten moet weggooien). 

Online training Ayurveda

  • Ontdek de leefstijl die bij jou past

  • 7 lessen met wijsheden uit deze eeuwenoude gezondheidsleer

  • Alleen in april: 10,- korting met code VEDA10

2. Maak een planning

Bepaal vooraf – bijvoorbeeld voor de komende week – wat je welke dag gaat eten. Op die manier kun je efficiënter inkopen doen, omdat je dezelfde ingrediënten voor verschillende maaltijden kunt gebruiken. Zo blijf je niet meer zitten met een halve bloemkool of een restje rucola.

3. Maak een boodschappenlijstje

Dat gaat heel makkelijk als je een planning hebt gemaakt en dus weet wat je de komende dagen gaat koken en eten. Een dikke plus van boodschappenlijstjes: je doet minder impulsaankopen. Noteer op je lijst ook hoeveel je van elk product nodig hebt, zodat je niet per ongeluk alsnog teveel koopt.


4. Staar je niet blind op de THT-datum

Staat er een THT-datum op een product? Dit betekent dat het tenminste goed is tot die datum. Maar vaak kun je voedingsmiddelen een of zelfs een paar dagen na de THT nog prima eten. Kijk, voel, ruik en proef. Als iets er goed uitziet, normaal aanvoelt en nog prima ruikt, proef dan een klein beetje. Smaakt het goed? Dan is er niks aan de hand en hoef je het niet weg te gooien. TGT staat voor te gebruiken tot. Een TGT-datum vind je vooral op bederfelijk voedsel zoals vlees, groenten en zuivel. Als deze producten over datum zijn, kun je er ziek van worden. De TGT-datum kun je dus maar beter wél letterlijk nemen.

5. Gebruik je koelkast slim

Alles wat al aangebroken is of snel op moet, zet je vooraan in de koelkast. Voedsel dat je net gekocht hebt en dat nog een tijdje houdbaar is, mag achterin. Zorg ook voor de juiste temperatuur. Is de temperatuur  van de koelkast te hoog, dan bederft voedsel sneller. Is de temperatuur te laag, dan gebruik je onnodig veel energie. De beste temperatuur is 4 graden Celsius.

6. Wees creatief met restjes en kliekjes

Van een restje pasta kun je de volgende dag een salade maken, oud brood is geknipt voor wentelteefjes, bruine bananen tover je eenvoudig om in een smeuïg bananenbrood, overrijp fruit kan nog best in een smoothie en met zacht geworden tomaten maak je de lekkerste tomatensoep. Gooi restjes en producten die niet meer op-en-top vers zijn niet zonder pardon weg. Met een beetje creativiteit kun je er nog heel veel lekkers mee maken.

7. Bewaar voedsel op de goede plek

Veel fruit en groenten blijven het langst vers – en dus lekker – in de groentelade van je koelkast. Sommige soorten kun je juist beter erbuiten bewaren. Brood blijft het langst vers als je het in een zak in een afgesloten (luchtdichte) trommel bewaart. Kliekjes bewaar je meestal het best in de vriezer. In de koelkast kan ook, maar dan bederft het sneller: wacht dus niet te lang met opeten.

Beeld: fotografie door Saskia van Osnabrugge, styling door Maaike Koorman

Meer lezen over duurzaamheid?

Online shoppen is duurzamer dan je denkt.

Over auteur
Sanne Eva Dijkstra staat stevig met twee benen op de Friese grond, maar met haar hoofd graag in de wolken. Sanne Eva schrijft vooral – en het liefst – over food, reizen, bewust(er) leven en lifestyle in het algemeen.
Volgend artikel
De geheime taal van katten: wat willen ze ons nu eigenlijk vertellen?
De geheime taal van katten: wat willen ze ons nu eigenlijk vertellen?