Zó haal je alles uit je glaasje water – volgens de Ayurveda

Zó haal je alles uit je glaasje water – volgens de Ayurveda Zó haal je alles uit je glaasje water – volgens de Ayurveda Zó haal je alles uit je glaasje water – volgens de Ayurveda

De holistische leer Ayurveda vertelt ons al duizenden jaren hoe we gezonder en energieker kunnen leven, onder andere door middel van eenvoudig toe te passen adviezen op gebied van voeding. Ook water drinken volgens de Ayurveda kan van je dagelijkse dosis H2O een life changer maken.

Of je nu een kapha-, pitta- of vata-type bent; water drinken is voor (vrijwel) ieder levend wezen onmisbaar voor een evenwichtig en gezond bestaan. Zelfs – of misschien wel juist – voor zoiets algemeens als water drinken bestaat er dus een Ayurveda manier die je helpt nog beter te hydrateren.

En dat is, net als de meeste lessen en gewoontes in de Ayurveda, helemaal niet ingewikkeld of ver-van-je-bed. Een kwestie van bedachtzaam nippen, de juiste hoeveelheid aanhouden en kritisch zijn op je urine kan van je dagelijkse dosis water een life changer maken op gebied van stoelgang, spijsvertering of je eetgewoontes.

Water drinken volgens de Ayurveda? Volg dit stappenplan

  • Ga allereerst rustig zitten om je glaasje water te drinken, net zoals je dat doet bij het eten van een maaltijd.
  • Drink door te nippen in plaats van het water gulzig naar binnen te klokken. Nip, slik, adem diep in en herhaal deze riedel.
  • Verdeel het glas water dat je normaal gesproken in één keer achterover slaat over de dag door verspreid over langere tijd meerdere nipjes te nemen. Wanneer je in één keer teveel water tot je krijgt is je lichaam niet in staat om al het water te absorberen. Verreweg de meeste milliliters zullen dan linea recta richting je blaas stromen.
  • Zorg ervoor dat het water dat je drinkt minimaal op kamertemperatuur is. Warm water is het beste. Koud (ijs)water daarentegen zorgt er letterlijk voor dat de spijsvertering wordt ‘gedoofd’.
  • Tijdens het eten geldt: drink niet teveel, maar houd het bij een verdeling van 50% voedsel, 25% water en 25% ruimte voor spijsverteringssappen en het lichamelijke proces. Teveel water drinken tijdens het eten zorgt er namelijk voor dat er geen ruimte over blijft voor het lichaam om met de spijsvertering aan de slag te gaan.
  • Drink om diezelfde reden ook voorafgaand aan of na afloop van een maaltijd niet teveel water.
  • Drink wanneer je dorst hebt. Deze stap kan in het begin misschien wat tegennatuurlijk aanvoelen, want de meeste mensen willen het gevoel van dorst liever voor zijn. Het is echter belangrijk om pas te drinken wanneer je dorst krijgt. Dorst is een natuurlijke drang waaraan gehoor moet worden gegeven; het betekent niets meer dan dat je lichaam water nodig heeft.
  • Daarnaast bestaat natuurlijk het onomstotelijke gegeven dat ieder lichaam anders in elkaar zit en andere behoeftes heeft. Het is daarom lastig om één standaard hoeveelheid water te noemen die iedereen iedere dag tot zich zou moeten nemen. Gelukkig heeft het lichaam zijn eigen manier om aan te geven of je wel genoeg water drinkt en dat is het krijgen van dorst. Een glaasje water drinken wanneer je dorst hebt én je hoeveelheid water over de dag verdelen door bedachtzaam te nippen, zorgt ervoor dat je de juiste hoeveelheid water binnenkrijgt.
  • Ook het in de gaten houden van je urine is een manier om te testen of je goed gehydrateerd bent. Is je urine tamelijk helder en rietkleurig, dan zit je goed. Te gele urine betekent dat je wel een glaasje (of twee) meer mag drinken.
  • Als laatste is het goed om je lippen in de gaten te houden. Droge lippen kunnen wijzen op te weinig hydratatie.

Verschillende factoren

Natuurlijk is het afhankelijk van diverse factoren welke hoeveelheid en manier van water drinken het beste bij jou past. Ook bestaan er afwijkende gevallen zoals gezondheidsproblemen of een bepaalde levensstijl die juist om meer of minder water vragen. Zorg er altijd voor dat je er een evenwichtig voedingspatroon op nahoudt en dat je lichaam optimaal gehydrateerd is in jouw situatie. Voor persoonlijk advies is het verstandig om een diëtist of huisarts te raadplegen.

Over auteur
Eline Hoffman heeft een zwak voor mensen met een mooi, krachtig, inspirerend of ontroerend verhaal. Bewust leven, muziek en gezondheid zijn de zaken waar ze zich het allerliefst in verdiept.

Meer lezen over Ayurveda?

Yoga en Ayurveda: deze houdingen passen bij jouw dosha.

Volgend artikel
Dosha test: welk Ayurveda-type ben ik?
Dosha test: welk Ayurveda-type ben ik?