Wat als je relatie voorbij is, maar je gevoelens niet?

Wat als je relatie voorbij is, maar je gevoelens niet? Wat als je relatie voorbij is, maar je gevoelens niet? Wat als je relatie voorbij is, maar je gevoelens niet?

Het eind van een relatie is pijnlijk. Dat geldt voor romantische relaties, maar net zo goed als de relatie met een vriend(in), familielid of collega voorbij is. Zelfs als jullie op goede voet uit elkaar zijn gegaan, kunnen onverwerkte gevoelens en emoties je behoorlijk in de weg zitten. Psycholoog Antonio Pascual-Leone deelt in een TED-talk welke drie stappen je moet ondernemen om ze te verwerken. 

Een stap vooruit, twee achteruit

Het verwerken van een relatie is een rommelig proces. Hoewel de meeste mensen volgens Antonio Pascual-Leone dezelfde stappen doorlopen, gaat dat zelden netjes in de volgorde van stap een tot stap drie. En misschien heeft de ene stap voor jou amper aandacht nodig, terwijl je maar blijft hangen in de andere. Met deze tips bevrijd je jezelf van vastzittende gevoelens, zodat je écht verder kunt:

Stap 1: ontwar en identificeer je gevoelens

Vaak blijf je na het einde van een relatie zitten met boosheid en verdriet. Je voelt je leeg en eenzaam. Die emoties raken zo samengebald dat je niet eens meer kunt uitleggen wat je nu precies voelt en waarom. Je weet dat het pijn doet, maar hebt alleen algemene termen om die woorden te beschrijven. Volgens Pascual-Leone moet je beginnen met die gevoelens te ontwarren. Geef jezelf de tijd om je gevoelens uit de knoop te halen en stuk voor stuk te identificeren. Benoem ze, heel specifiek. Wat doet er pijn? Wat vind je het ergste? 

Stap 2: begrijp wat je echt nodig hebt

Het gaat dan niet om algemene behoeften, zoals ‘een geliefde om mijn leven mee te delen’ of ‘een vriendin om leuke dingen mee te doen’. En ook niet om behoeften die specifiek verbonden zijn aan degene die je moet missen, zoals ‘de manier waarop hij naar me keek’ of ‘het gevoel van veiligheid dat ze me gaf’. 

Pascual-Leone zegt dat je je diepere behoeften moet onderzoeken, dat wat je nodig hebt om als mens te bloeien. Misschien wil jij je graag geliefd of gezien voelen, heb je een persoon nodig die jou écht kent, of verlang je naar iemand die je het gevoel geeft dat je ertoe doet. Waarschijnlijk botst die behoefte met de manier waarop je relatie geëindigd is. Je wilt je bijvoorbeeld gewaardeerd voelen, maar door je scheiding voel je je juist waardeloos. Door dat inzicht ontstaat ruimte voor verandering. 

Stap 3: herbeleef het eind van de relatie en kijk wat verloren is

Voor deze laatste stap ga je in je hoofd terug naar het eind van de relatie. Bekijk wat er steekt en wat je verloren hebt, en doorleef deze gevoelens. Meestal betekent dit dat je boosheid en verdriet moet uiten; dat rouwproces kan nog best lastig zijn. Er zijn allemaal dingen die je nooit meer samen zult doen en gezamenlijke dromen die voorgoed verloren zijn. Ga na wat je allemaal moet missen en waar je afscheid van moet nemen, hoe moeilijk dat ook is en hoeveel tijd dat ook kost. Je kunt pas verder als je echt door het verdriet en het gemis heen gaat. Vertrouw erop dat het echt beter wordt. Pascual-Leone: ‘Gezonde emoties hebben een vitaliteitscurve. Ze komen op, je voelt ze, je geeft er uitdrukking aan, en dan ben je klaar.  

Meer lezen?

Over auteur
Sanne Eva Dijkstra staat stevig met twee benen op de Friese grond, maar met haar hoofd graag in de wolken. Sanne Eva schrijft vooral – en het liefst – over food, reizen, bewust(er) leven en lifestyle in het algemeen.
Volgend artikel
De kunst van het ruziemaken
De kunst van het ruziemaken