Zo geniet je te allen tijde van je vriendschappen als hooggevoelig persoon

Zo geniet je te allen tijde van je vriendschappen als hooggevoelig persoon Zo geniet je te allen tijde van je vriendschappen als hooggevoelig persoon Zo geniet je te allen tijde van je vriendschappen als hooggevoelig persoon

Hooggevoelige mensen ervaren prikkels intenser, ook binnen een vriendschap. Vriendschappen kunnen energie geven, maar ook energie kosten. Deze 5 dingen helpen je om een fijne vriendschap te creëren en te behouden.

1. Wees lief voor jezelf

Hooggevoelige mensen kunnen de lat voor zichzelf soms erg hoog leggen. Wees daarom mild en lief tegen jezelf, in plaats van hard of kritisch. Dit zal je uitstraling veranderen, waardoor het makkelijker wordt om fijne vriendschappen te creëren.

2. Vind gelijkgestemden

Vergroot je kansen op fijne contacten en nieuwe vriendschappen door vaker eropuit te gaan. Zo kom je sneller mensen tegen, met hopelijk dezelfde raakvlakken. Hooggevoelige mensen zijn vaak creatief en liefhebbers van natuur. Wellicht een georganiseerde boswandeling in groepsverband of een creatieve of spirituele workshop?

Ongeveer één op de vijf mensen is hooggevoelig: er bestaat een kans dat je andere hooggevoelige mensen ontmoet. Helaas is het niet zo dat het automatisch klikt met een ander hooggevoelig persoon. Sommige (niet) hooggevoelige mensen kunnen heel fijn voelen, anderen neutraal en met anderen voel je geen match. Dat is oké. Luister naar je gevoel. Iets wat veel hooggevoelige mensen verbindt is dat ze van eerlijkheid en diepgang houden.

3. Goede vriendschappen

Hooggevoelige mensen kunnen het iedereen naar de zin willen maken. Het is echter niet realistisch om met iedereen bevriend te zijn. Je kunt beter één goede vriend(in) hebben, dan tien halve kennissen. Durf dus te kiezen voor het soort vriendschap, in plaats van de hoeveelheid connecties.

4. Doe dingen die je leuk vindt

Hooggevoelige mensen kunnen sneller overprikkeld raken van drukte. Een volle kroeg inlopen of een dag shoppen in een rumoerige stad zijn over het algemeen geen dingen waar een hooggevoelig persoon van oplaadt. Doe dingen die jij leuk vindt. Wellicht kunnen jullie samen gaan wandelen, koken, een mooie documentaire kijken… Weet wat jij leuk vindt en deel dit met je vriend(in).

5. Zorg voor balans

Een vriendschap hoort voedend te zijn. Wees jezelf: deel eerlijk wat er in jou omgaat en wat jouw wensen zijn. Een echte vriend(in) accepteert dat en houdt onvoorwaardelijk van jou, precies zoals jij bent. Niemand heeft er iets aan als jij jezelf anders voordoet.

Een hooggevoelig persoon voelt vaak ook goed aan hoe het met een ander is binnen een vriendschap. Een hooggevoelig mens kan vaak goed luisteren. Merk je in een vriendschap dat het voor een groot deel eenrichtingsverkeer is? Dat er weinig interesse in jou wordt getoond, of dat een ander je veel energie ontneemt? Als een hooggevoelig persoon uit balans raakt, kan hij of zij in een vriendschap sneller gaan pleasen. Voorkom dat door tijdig je grenzen aan te geven, en het te delen als iets te veel voor je is.

Ook bestaan sommige vriendschappen niet altijd een leven lang. Een vriendschap kan veranderen wanneer interesses uiteen lopen of wanneer er op persoonlijk vlak het een en ander verandert… En dat is oké. Durf een vriendschap soms ook los te laten, wanneer het niets meer brengt.

Over auteur
Toen Femke de Grijs tijdens haar studie Toegepaste Psychologie uitgeput raakte, ontdekte ze een grote energievreter: hoogsensitiviteit. In haar jarenlange zoektocht naar een energieker leven kwam ze erachter hoe je als hoogsensitieve vrouw energieker wordt. Haar kennis over hoogsensitiviteit deelt ze graag met je via Happinez en in haar begeleiding. Lees meer over Femke.

Meer lezen over hooggevoeligheid?

  • Download het gratis E-book 20 tips voor meer energie voor HSP van Femke de Grijs

En ook…

  • Zó heb je een prettige menstruatie als HSP
  • 9 manieren waarop een feestje ook écht een feest voor je is als HSP
  • Verliefd als HSP? Deze 6 tips helpen je om ervan te genieten

Wees mild voor jezelf

Volgend artikel
Als je verlangt naar aanraking
Als je verlangt naar aanraking