Als je verlangt naar aanraking

Als je verlangt naar aanraking Als je verlangt naar aanraking Als je verlangt naar aanraking

Als je net dikke verkering hebt, staan je dagen zo ongeveer in het teken van aanraking. Maar ben je single, of juist al heel lang samen met iemand, dan is het soms wat minder vanzelfsprekend. Terwijl behoefte aan aanraking diep menselijk is.

‘Huidhonger’ wordt het, met een prachtig woord, wel genoemd: het verlangen naar aanraking. Baby’s hebben het heel duidelijk: je ziet ze vaak rustig worden zodra ze op de borst van hun vader of moeder gelegd worden. Naarmate we ouder worden hebben we het minder nodig, maar aanraking blijft belangrijk voor een mens – niemand gedijt er goed bij als-ie nooit wordt geknuffeld of gekust. Alleen, hoe vul je een tekort aan?

Neem een huisdier

Oké, nieuwe huisdieren (zeker die op vier pootjes) dienen natuurlijk niet lichtzinnig aangeschaft te worden. Maar als je zin (en tijd!) hebt om te zorgen voor een hond of kat, komt er plots een hoop liefde bij in je leven (tenzij je een enorme knorrepot uitkiest, natuurlijk). Geen tijd om hem of haar uit te laten, veel van huis? Leen dan af en toe een hond van een goede vriend of ga vrijwilligen in het dierenasiel.

Vraag om knuffels

Sommige vrienden en familie knuffelen je sowieso al bij wijze van begroeting, maar er is niks mis mee om er bij anderen zelf om te vragen. ‘Hé, ik zit er even doorheen, mag ik een knuffel?’

Online training Tantra & seksuele energie

  • Voel je lichter, vrijer én levenslustiger

  • Meer uit je hoofd zijn en meer in contact met je lichaam

  • Meer dan 5.925 trainees gingen je voor

Dans

Deze had je vast nog niet bedacht, maar hij werkt echt. Salsa, tango, rock ‘n’ roll, klassiek dansen – wat je maar leuk vindt. Het dansen zelf maakt al blij, maar het is ook een goede manier om iets fysieks met anderen te doen, zonder dat het al te intiem aanvoelt. Hetzelfde geldt voor teamsporten.

Heb seks

Niet hetzelfde als een knuffel, net iets minder vrijblijvend, maar even goed belangrijk. Er zit een heel spectrum tussen seks met jezelf en seks in een vaste relatie, ontdek waar jij je prettig bij voelt. Even helemaal geen zin? Ook prima.

Trakteer jezelf

Af en toe een massage is een cadeautje voor jezelf. Na een halfuur of een uur in de salon trek je verkwikt de deur achter je dicht. Zacht, stevig, Thais, holistisch, energetisch… er zijn eindeloos veel soorten. (Een laagdrempelige variant -maar ook superfijn- is een hoofdmassage bij de kapper.)

Over auteur
Freelance journalist Dorien Vrieling is een nuchtere Noorderling met een grote interesse in wat mensen beweegt. Ze schrijft graag over de hobbels die een mens op zijn weg kan tegenkomen, en hoe je daarmee om kunt gaan.

Meer lezen over huidhonger?

Dit is waarom huidhonger zo belangrijk is.

Volgend artikel
3 massagetechnieken om stress te lijf te gaan
3 massagetechnieken om stress te lijf te gaan