3 massagetechnieken om stress te lijf te gaan

3 massagetechnieken om stress te lijf te gaan 3 massagetechnieken om stress te lijf te gaan 3 massagetechnieken om stress te lijf te gaan

Liefdevolle aanrakingen zijn niet alleen fijn, maar ook gezond. Ze blijken een goed medicijn tegen zowel fysieke als geestelijke klachten en geven een goed gevoel.

Het vermindert stress en geeft een rustig, relaxed gevoel. Werkt als pijnstiller en bevordert genezing en groei. Oxytocine, de hofleverancier van rust en verbondenheid, is letterlijk binnen handbereik. Toch wordt er in onze woelige westerse maatschappij maar weinig gebruik gemaakt van haar diensten. We hebben het druk, we rennen en vliegen van hot naar her, moeten presteren en produceren en proberen wanhopig eindeloze to do-lijstjes af te werken. Kortom: we zijn één bonk stresshormonen.

Energie en zuurstof komen vrij

Het gevolg: lichamen vol kramp en knopen en er zitten blokkades in je energiebanen. Je kunt die eenheid herstellen door met aandacht langs een pijnlijke plek te glijden. Deze met liefde aan te raken. Wat gebeurt er? Die plek ontspant zich, smelt, wordt warm en gevoelig, gaat weer leven. Energie en zuurstof komen vrij, bloed gaat beter stromen, afscheidingen verdwijnen. Aanraken heeft letterlijk een helende werking.

Stress en andere negatieve gevoelens slaan zich op in ons lichaam, zoals op de harde schijf van een computer. Word je niet vaak spontaan omhelsd, gekieteld of gestreeld, dan kun je toch heel gemakkelijk je portie rustgevende oxytocine binnenkrijgen: door massage.

Met deze drie anti-stress massage-oefeningen voor gezicht, hoofd en schouders komt de oxytocine-boost gegarandeerd.

Gezicht

1. Leg je handen op het voorhoofd. Neem een moment rust. Beweeg daarna enkele keren met je vingers van binnen naar buiten.
2. Masseer de slapen met frictie.

Hoofd

1. Leg je handen op het hoofd van de gemasseerde, laat de kruin vrij. Neem een moment rust.
2. Klem beide handen om het hoofd, til de huid van de schedel op, houd deze even vast en laat weer zakken. Ook kun je tegengestelde draaiende bewegingen maken. In beide gevallen mag er geen sprake zijn van wrijving.
3. Leg je vingers op het hoofd en oefen met je duimen druk uit op de schedel. Werk in twee lijnen van het achter- naar het voorhoofd. Voer de drukrustig op, houd even vast en laat rustig weer los.
4. Masseer met de muis van je hand het achterhoofd. Maak kleine, zachte cirkels. Veranker met je andere hand het voorhoofd.
5. Geef een schedelmassage. Gebruik hiervoor al je vingers.

Schouders

1. Leg beide handen losjes op de schouderbladen. Voel het schouderblad in de palm van je hand. Beweeg beide schouderbladen om en om.
2. Neem de hand van de gemasseerde en leg deze op de onderrug. Veranker hem daar met je hand. Geef duimdruk rondom het schouderblad. Neem twee seconden om de druk om te voeren, twee seconden om vast te houden en twee seconden om te verminderen.
3. Vraag de gemasseerde beide handen in de nek te leggen met de ellebogen naar buiten toe. Leg je armen rond de armen van de gemasseerde en je handen tegen de onderarmen. Geef een schouderstretch door de beide ellebogen langzaam naar achteren te bewegen. Houd de ellebogen even vast en beweeg dan rustig terug. Het mag geen pijn doen.

Beeld: fotografie door Eric van Lokven, styling door Cyn Ferdinandus


Meer Happinez?

Volgend artikel
Zo versterk je je bekkenbodemspieren met een yoni-ei
Zo versterk je je bekkenbodemspieren met een yoni-ei