Zo kan mindfulness je door een break-up heen helpen

Zo kan mindfulness je door een break-up heen helpen Zo kan mindfulness je door een break-up heen helpen Zo kan mindfulness je door een break-up heen helpen

Wanneer een relatie strandt, gaat dat gepaard met intense gevoelens. Verdriet, teleurstelling en boosheid kunnen – voor even, soms ook voor langere tijd – de overhand nemen. Logisch, maar wist je dat uit elkaar gaan ook the mindful way kan? Dit zijn de zes geboden voor een mindful break-up, geïnspireerd op het boeddhisme.

Iets moois dat ooit meant to be leek, blijkt niet meer te werken. Dat is verdrietig en soms lastig te accepteren. Misschien wordt je toekomstbeeld wel in één keer van tafel geveegd of kun je je niet voorstellen dat je ooit nog zo van iemand anders zal houden. Hoe dan ook: een break-up is niet leuk en zal ook nooit makkelijk worden.

Toch kun je je leed wel iets verzachten. Door mindfulness toe te passen wanneer je middenin een break-up zit, kan dat je helpen om beter met de situatie om te gaan. Dat betekent niet dat je niet meer verdrietig bent of die ander binnen drie dagen al vergeten bent. Het betekent wél dat reactief gedrag uit boosheid kan plaatsmaken voor bewuste acties. En dat brengt je uiteindelijk stukken verder.

Deze zes geboden zijn geïnspireerd op het boeddhisme en loodsen je mindful door je verbroken relatie.

1. Accepteer

Eén van de belangrijkste lessen uit het boeddhisme: accepteer hoe het leven komt en gaat, met al zijn mooie en minder mooie kanten. Boeddhisten zien acceptatie van ‘dat wat is’ als de eerste stap richting oprecht geluk. Het tegenwerken van het lot werkt juist averechts en zorgt er enkel voor dat de spontane flow van het leven wordt verstoord. En dat leidt níet tot meer geluk.

Allereerst is het zaak om te accepteren dat de relatie voorbij is. Daarna komt het accepteren van de emoties die daarbij horen, hoe negatief die soms ook zijn. De enige manier om met die emoties om te gaan is door ze er te laten zijn en te beseffen dat ze je niet voor altijd in hun greep zullen houden.

2. Luister

Luisteren wordt in het boeddhisme bijzonder gekoesterd: praten en luisteren zijn twee essentiële principes om menselijke relaties te laten slagen. Door goed te praten en te luisteren ontstaat wederzijds respect en gemeenschap. Is er geen goede communicatie, dan is het tegenovergestelde het geval.

Tijdens een break-up ligt het gevaar op de loer dat je precies in je hoofd hebt hoe een gesprek moet verlopen. Daardoor luister je niet meer naar wat de ander nu echt te zeggen heeft. Door juist in de moeilijkste conversaties goed naar elkaar te blijven luisteren kun je (uiteindelijk) meer begrip opbrengen voor keuzes van die ander. Dat zorgt ervoor dat je minder snel oordeelt en geen kwade woorden spreekt waar je achteraf spijt van krijgt.

3. Wijs geen schuldige aan

Iémand moet verantwoordelijk zijn voor de situatie waarin jullie terecht zijn gekomen, toch? Heel vaak krijgt de een of de ander dan ook de schuld als het uitgaat. Boeddhisten kijken echter anders tegen gebeurtenissen aan. Verandering is onvermijdelijk, zeggen zij, en niets is voor altijd. Ook liefdesrelaties zullen vroeg of laat ten einde lopen – is het niet door een break-up of scheiding, dan is het wel door de dood.

Dit klinkt misschien zwaar of pessimistisch, maar rationeel gezien klopt het natuurlijk als een bus. Het is dan ook volstrekt onlogisch om iemand de schuld te geven van iets wat sowieso aan verandering onderhevig is. Beter is het om die verandering de ruimte te geven én om jezelf de ruimte te geven om aan de vernieuwde situatie te wennen. Dat brengt je veel sneller weer in rustig vaarwater.

4. Toon compassie

Compassie is in het boeddhisme extreem belangrijk, het wordt gezien als dé component die de mensheid van andere soorten onderscheidt. Natuurlijk is het moeilijk om aardig te blijven als je je ontzettend gekwetst of gefrustreerd voelt, maar toch is het de moeite waard om ook bij een break-up compassie te tonen – of het in elk geval te proberen. Waar het om gaat is dat je gedrag en acties voortkomen uit compassie en liefde, in plaats van irritatie of haat.

5. Wees bewust

Ons ego wil altijd aandacht en dat ego heeft – zeker tijdens een break-up – niet altijd een positief effect. Door bewust en kalm te blijven bepaal je zelf of je jouw ego wel of geen aandacht geeft. Soms kan ons ego ons namelijk de slachtofferrol laten spelen, ondanks dat de schuld zoeken bij een ander geen zin heeft.

Boos zijn mag, maar wees je wel bewust van het feit dat ‘roekeloze’ boosheid alleen maar méér boosheid aanwakkert. Zodra je je bewust wordt van je emoties, ook al zijn die negatief, wordt het gemakkelijker om ermee om te gaan. Ook de stap naar (eventuele) vergeving is dan dichterbij.

6. Wens je ex geluk toe

Wanneer je van iemand houdt geef je net zoveel om zijn of haar geluk als om dat van jezelf. Dat is iets waar boeddhisten heilig in geloven. Dat betekent ook: als je (ex) partner zijn of haar geluk niet meer samen met jou vindt, moet je dat accepteren. Hem of haar loslaten, hoe verdrietig ook, laat zien dat jouw liefde grenzeloos is en niet stopt als jullie als ‘setje’ niet meer bestaan. Die ander geluk en vreugde toewensen geeft misschien wel blijk van evenveel liefde. En vergeet niet: je krijgt wat je geeft.

Beeld: fotografie door Jeroen van der Spek, styling door Cyn Ferdinandus

Over auteur
Eline Hoffman heeft een zwak voor mensen met een mooi, krachtig, inspirerend of ontroerend verhaal. Bewust leven, muziek en gezondheid zijn de zaken waar ze zich het allerliefst in verdiept.

Meer lezen over omgaan met emoties?

Ben jij emotioneel afhankelijk? Zo stop je ermee.

Volgend artikel
3 tips om je eigen beste vriend(in) te worden
3 tips om je eigen beste vriend(in) te worden