De vijf principes van een gezonde relatie

De vijf principes van een gezonde relatie De vijf principes van een gezonde relatie De vijf principes van een gezonde relatie

Er zijn weinig dingen die tegelijkertijd zo gecompliceerd en simpel kunnen zijn als de liefde. De basisingrediënten – twee mensen die zielsveel van elkaar houden – zijn niet zo ingewikkeld, maar voor een gezonde, langdurige relatie is meer nodig dan dat.

Wie al een tijdje met iemand samen is (geweest), weet dat alleen liefde vaak niet genoeg is om een relatie in stand te houden. Ook aanpoten, inschikken, verwerken, vergeven, helpen, keuzes maken en praten horen erbij. Soms een beetje meer dan anders. Tja, de liefde is hard werken. Maar als het goed is krijg je er een heel fijne relatie voor terug. Dit zijn vijf principes die essentieel zijn voor een gezonde relatie:

1. Het verleden kan niet worden gewist; de kunst is te leren ermee om te gaan

Alles wat er in jouw verleden is gebeurd heeft er op een bepaalde manier aan bijgedragen dat jij bent waar je nu bent. Dat je het verleden achter je moet laten, moet vergeten of moet uitwissen is dan ook een goedbedoeld, maar verkeerd advies. De kunst is om te leren om te gaan met dingen die je in het verleden hebt meegemaakt en die bijvoorbeeld jouw kijk op de liefde hebben gevormd.

Mensen in een gezonde relatie zetten hun vroegere ervaringen om in iets wat bijdraagt aan hun huidige relatie. Ze vergeten niet waar ze vandaan komen of wat zij hebben meegemaakt, maar weten al het goede én slechte een plekje te geven in de huidige situatie. Dé manier om persoonlijk te groeien – en je liefdespartner daarin mee te nemen – is namelijk door je eigen bagage bij je te dragen en in te zetten wanneer nodig.

Online training Sacred Sexuality

  • Ervaar meer levendigheid, intimiteit en sensualiteit

  • Kom in verbinding met je vrouwelijke energie

2. Compromissen sluiten, all day long

Oké, ‘de hele dag’ is wat overdreven misschien. Waar het om gaat is dat de relatie overall gezien in balans is. En dat hoeft echt niet altijd 50/50 te zijn: soms zal de één een tijdje wat meer geven dan de ander, omdat er zaken spelen die even wat meer focus van iemand vragen. Denk aan een ontslag of een gezondheidsissue. Dan kan er af en toe een verhouding van 80/20 ontstaan en dat is helemaal niet erg.

Wat wél erg is, is als de situatie van 80/20 de nieuwe standaard wordt in de relatie. Als de één dag in dag uit meer geeft dan de ander trekt dat de balans scheef. Het wordt op den duur steeds lastiger om compromissen te sluiten die voor jullie allebei goed voelen, wat ten koste kan gaan van de relatie.

3. Eerlijkheid is cruciaal

Het is natuurlijk een enorme open deur dat je elkaar niet bedriegt en voorliegt in een relatie. Maar misschien sta je er niet helemaal bij stil dat óók eerlijkheid over de allerkleinste dingen juist heel belangrijk kan zijn. Voor wie langere tijd een independent single is geweest kan het best lastig zijn om ineens weer te moeten delen waaraan die € 80 van de rekening is opgegaan en hoe laat je verwacht thuis te zijn na dat diner met collega’s. Om onnodige misverstanden en miscommunicaties te voorkomen is het echter belangrijk om ook over dit soort dingen gewoon open en transparant te zijn.

In een goede relatie komt die eerlijkheid namelijk niet neer op inperking van ruimte en onafhankelijkheid, maar op méér ruimte voor liefde en vertrouwen.

Online training Tantra & seksuele energie

  • Voel je lichter, vrijer én levenslustiger

  • Meer uit je hoofd zijn en meer in contact met je lichaam

  • Meer dan 5.925 trainees gingen je voor

4. Stilte is dodelijk, dus communiceer dagelijks

Zwijgen wanneer je boos of geïrriteerd bent is misschien wel één van de ergste dingen die je kunt doen in een relatie. Je kropt dan namelijk allerlei narigheid op die er toch echt een keertje uit moet. Het is een stuk eerlijker en verstandiger om dat gewoon op het moment suprême te doen.

Schreeuwen en tieren op een moment dat je écht heel boos bent is niet het beste idee, maar even op adem komen om vervolgens kalm en duidelijk te benoemen waar je je aan ergert brengt jullie stukken verder dan de stoorzenders te negeren. Effectieve communicatie is dan ook key voor een gezonde relatie. Je partner kan nu eenmaal niet altijd weten hoe je je voelt en wat hij of zij daar eventueel aan kan doen. Door te benoemen dat iets je niet lekker zit creëer je ruimte voor een goed en eerlijk gesprek, waarin jullie je allebei vrij voelen om jullie gevoelens met elkaar te delen.

5. Geef elkaar de ruimte

Samen jullie eigen leven leiden, dat is kort gezegd waar het om draait. Niets aantrekkelijker dan een partner die staat voor zijn of haar eigen passies, normen en waarden. Een relatie kan daar perfect naast bestaan. Sommige mensen hebben echter de neiging om zichzelf compleet te verliezen wanneer zij een relatie aangaan, en komen er na een tijdje achter dat zij zichzelf onderweg een beetje zijn kwijtgeraakt.

Wanneer er ruimte is voor beide partners om hun eigen dingen te doen en zolang dat in balans is met de gezamenlijke componenten in de relatie, bestaat er een gezonde ‘driehoek’: ik, jij en de relatie. Elkaar de ruimte geven betekent ook respecteren dat er meer bestaat dan alleen jullie twee. Bovendien zal er van de zaken die jullie wél samen ondernemen dan veel meer liefde en passie afspatten, dan wanneer jullie 24/7 een eenheid zijn.

Meer Happinez?

Over auteur
Eline Hoffman heeft een zwak voor mensen met een mooi, krachtig, inspirerend of ontroerend verhaal. Bewust leven, muziek en gezondheid zijn de zaken waar ze zich het allerliefst in verdiept.
Volgend artikel
Is jouw liefdestank nog vol?
Is jouw liefdestank nog vol?