Een betere relatie kost je maar 6 uurtjes

Een betere relatie kost je maar 6 uurtjes Een betere relatie kost je maar 6 uurtjes Een betere relatie kost je maar 6 uurtjes

Een relatie hebben waarin je je gehoord en geliefd voelt, waarin je negatieve patronen kunt doorbreken en ingesleten gewoontes kunt veranderen. De Amerikaanse psycholoog John Gottman bedacht daar een formule voor.

Afscheid

Voordat je elkaar ’s ochtends gedag zegt, vraag dan nog even naar de plannen van vandaag. Welke afspraken staan er; de tandarts, een meeting, lunch, sporten? Het doel is dat je op de hoogte bent van zowel spannende als gewone dingen die je geliefde gaat meemaken. Zo blijf je betrokken bij elkaar.

Tijd: 10 minuten per week (2 minuten per dag x 5 werkdagen)

De kus

Als je elkaar aan het eind van een werkdag weer ziet, omhels en kus elkaar dan minstens zes seconden. Een kus van die lengte zorgt voor bonding. Plan na de kus tijd in om te kletsen. Het helpt stress van die dag een plek te geven en zorgt voor intimiteit.

Online training Tantra & seksuele energie

  • Voel je lichter, vrijer én levenslustiger

  • Meer uit je hoofd zijn en meer in contact met je lichaam

  • Meer dan 5.925 trainees gingen je voor

Tijd: 1 uur en 40 minuten per week (20 minuten per dag x 5 werkdagen)

Waardering

Wat lief dat je band is geplakt, hij barista-koffie maakt of meegaat naar je zieke oudtante. Toon je waardering als je partner iets doet waar je blij van wordt, en koppel het aan een eigenschap die je bij hem of haar bewondert. Ook als het om iets kleins gaat. Je kunt een dagboekje aanleggen waarin je dit soort positieve dingen opschrijft voor elkaar.

Tijd: 35 minuten per week (5 minuten per dag x 7 dagen) 

Uiting van liefde

Als je samen bent, uit je genegenheid dan ook fysiek. Een aai, een kus, een hand; raak elkaar aan. Het zorgt ervoor dat je je verbonden voelt. Een liefdevolle omhelzing en een vergevingsgezinde nachtzoen voor het slapengaan, helpen je bij het loslaten van stress die je tijdens de dag hebt opgebouwd.

Tijd: 35 minuten per week (5 minutes per dag x 7 dagen)


Date

Ga elke week op een officiële date. Een etentje waarbij je met z’n tweeën bent, en waarbij je je focust op elkaar alsof het de eerste keer is. Stel open vragen zoals: ‘Waar zou jij naartoe willen op vakantie?’ of ‘Wat vind je een mooie kleur voor op de muur?’ of ‘Hoe ging het gesprek met je ouders?’ Het is een relaxte en romantische manier om aandacht te hebben voor elkaar.

Tijd: 2 uur per week

Heilige tijd

Creëer als vast ritueel een relatie-update. Waarbij je praat over wat goed is gegaan en wat niet. Geef voorbeelden en spreek je zorgen en angsten uit. Doe dat omstebeurt, en probeer als luisteraar echt te begrijpen wat je partner zegt, zonder een oordeel te vellen. Beëindig elke sessie met de vraag: ‘Wat kan ik doen om ervoor te zorgen dat je je deze week geliefd voelt?’ En neem elkaars antwoord serieus.

Tijd: ca. 1 uur per week

Meer lezen over relaties?

Dit zijn 6 kleine gebaren die verliefdheid (weer) aanwakkeren.

Volgend artikel
Ontvrienden is goed voor je: waarom het soms tijd is om afscheid te nemen
Ontvrienden is goed voor je: waarom het soms tijd is om afscheid te nemen