Schrijf je lief eens een bedankbriefje (en 6 andere kleine gebaren die verliefdheid aanwakkeren)

Schrijf je lief eens een bedankbriefje (en 6 andere kleine gebaren die verliefdheid aanwakkeren) Schrijf je lief eens een bedankbriefje (en 6 andere kleine gebaren die verliefdheid aanwakkeren) Schrijf je lief eens een bedankbriefje (en 6 andere kleine gebaren die verliefdheid aanwakkeren)

Hoeveel jullie ook van elkaar houden, bij de meeste stellen neemt het allesomvattende gevoel van verliefdheid na een paar jaar af. Gelukkig hoeft dat niet te betekenen dat je die euforie van het prille begin helemaal kwijtraakt. Zit de sleur een beetje in je relatie, of heb je gewoon zin om weer eens vlinders in je buik te voelen (en vooral: datzelfde effect te veroorzaken bij je lief)?

Je hoeft echt geen banner met liefdesverklaring achter een vliegtuig te hangen, de naam van je geliefde op je lichaam te tatoeëren of de woonkamer vol te zetten met duizend kaarsen om de romantiek een zetje te geven. Deze bescheiden suggesties geven je relatie ook een boost:

1. Schrijf een bedankbriefje

Vaak vinden we het vanzelfsprekend als onze partner iets voor ons doet. Zonde, want uit dit onderzoek van de University of Texas en de University of Chicago blijkt dat een bedankbriefje een enorm positief effect op de ontvanger heeft. Reken maar dat je geliefde het waardeert als je een briefje schrijft om te bedanken voor het heerlijke eten, dat mooie boeket bloemen of – beter nog – simpelweg te bestaan. Nog leuker: stuur een kaartje (met de post, ja) of verstop je bedankbriefje in een jaszak of lunchtrommel. Regelmatig je dankbaarheid tonen geeft trouwens niet alleen de ontvanger een beter gevoel over jullie relatie; het heeft ook op jou als zender een positief effect. Win-win, lijkt ons.

2. Plan een date

Pak flink uit voor jullie volgende date night. Zet niet alleen een datum in de agenda, maar organiseer alles van begin tot eind – en houd het geheim. Dit zorgt voor gezonde spanning. Bij jou, omdat je nieuwsgierig bent wat je geliefde van de verrassingsdate zal vinden. En bij je partner, omdat hij of zij geen enkel idee heeft wat de dag of avond gaat brengen.

Online training Tantra & seksuele energie

  • Voel je lichter, vrijer én levenslustiger

  • Meer uit je hoofd zijn en meer in contact met je lichaam

  • Meer dan 5.925 trainees gingen je voor

3. Probeer iets nieuws

Regelmatig samen naar de film gaan, eten bij jullie favoriete restaurant of een Netflix-marathon houden is hartstikke gezellig en goed voor je relatie. Maar spannend? Mwah. Stel daarom voor om iets te proberen wat jullie allebei nog nooit gedaan hebben. Roepen jullie al jaren ‘ooit nog eens’ te willen kitesurfen, salsadansen of skydiven? Niet langer uitstellen, maar dóen.

4. Raak hem of haar vaker aan

Aanrakingen geven een signaal aan de hersenen af dat gevoelens van liefde stimuleert. Dit komt door het hormoon oxytocine. Een stevige omhelzing van zo’n 20 seconden (langer mag altijd) laat een flinke dosis van dit geluksstofje vrijkomen. Als je je lief een paar keer per dag een welgemeende knuffel geeft, doet dat op de langere termijn wonderen voor het gevoel van verbondenheid tussen jullie tweeën.


5. Flirt via WhatsApp

Als iets een domper is voor je relatie, dan is het wel ieder verloren moment in elkaars bijzijn spenderen aan je telefoon. Maar je kunt de technologie natuurlijk ook naar je hand zetten. Zoiets simpels als een spannend of lief WhatssApp-berichtje kan de saaie werkdag van je verkering een stuk leuker maken. Kleine moeite, groots effect.

6. Maak je mooi

Dat je joggingbroek of yogalegging lonkt na een lange werkdag, snappen we. Maar piekerde je er ook maar over om die outfit aan te trekken toen jullie elkaar net kenden? Juist… Zonder te willen beweren dat liefde alleen draait om het uiterlijk: je mag af en toe best extra je best doen om er aantrekkelijk uit te zien voor je partner. Trek op een doordeweekse dag voor de afwisseling je mooiste kleren aan, maak je op, föhn je haren, spuit je favoriete luchtje op en verschijn op je paasbest aan het avondeten. Surprise!

7. Zorg voor kleine ritueeltjes

Zet ’s ochtends het koffiezetapparaat aan als je geliefde nog onder de douche staat, leg alvast een tandenborstel klaar als jij iets eerder naar bed gaat, maak op zondag het ontbijtgerecht waar hij of zij zo dol op is: door bepaalde gebaren telkens te herhalen, maak je er een ritueel van. Elke keer dat je dat ritueel herhaalt, laat je zien dat je nog net zoveel om iemand geeft als toen jullie elkaar net kenden.

Wat ook helpt: in het hier en nu zijn

Geen gebaar, maar een gedragsverandering. En het kost je waarschijnlijk meer moeite dan een bedankbriefje schrijven of je mooiste jurk aantrekken. Maar het is het waard, want meer in het hier en nu leven kan je relatie een behoorlijke boost geven. Als je het verleden (en de toekomst) even opzij zet, zie je je partner namelijk precies zoals hij of zij op dat moment is en wordt je zicht niet vertroebeld door de herinnering aan die keren dat je lief de was niet opvouwde of een grapje maakte waar jij niet om kon lachen. Net als in het begin, dus. Hallo, vlinders!

Net zoals je met sommige gebaren de liefde weer kunt aanwakkeren, zijn er ook dingen die het vuur tussen jullie in rap tempo laten doven. Dit is wat je vooral niet moet doen – tenzij je je relatie graag om zeep wilt helpen.

Beeld: fotografie door Hein Gijsbers, styling door Cyn Ferdinandus

Over auteur
Sanne Eva Dijkstra staat stevig met twee benen op de Friese grond, maar met haar hoofd graag in de wolken. Sanne Eva schrijft vooral – en het liefst – over food, reizen, bewust(er) leven en lifestyle in het algemeen.
Volgend artikel
3 tantra oefeningen voor beginners (die je relatie versterken)
3 tantra oefeningen voor beginners (die je relatie versterken)