Als je partner soms iets té aanhankelijk is

Als je partner soms iets té aanhankelijk is Als je partner soms iets té aanhankelijk is Als je partner soms iets té aanhankelijk is

Hoe vaak je lief bellen is te vaak? En wanneer verandert een stortvloed aan Whatsappjes van leuk in vervelend? Dat is natuurlijk voor iedereen (en in iedere relatie) anders.

Wanneer jouw partner jouw grenzen overschrijdt en je te veel claimt, kan de balans snel zoek raken. Maar hoe geef je aan dat je meer ruimte nodig hebt? Dat vergt een goede dosis empathie én diplomatie. Maar hoe ongemakkelijk het ook kan aanvoelen: ga het gesprek niet uit de weg. Claimgedrag komt altijd ergens vandaan en er valt ook altijd over te praten, mits je het goed aanpakt.

Welke reden schuilt erachter?

Volgens klinisch psycholoog Chloe Carmichael is het belangrijk om het gedrag van je partner in perspectief te plaatsen: “Iemand begint niet zomaar met claimen. Vaak is daar iets aan vooraf gegaan, in een vorige relatie bijvoorbeeld.”

Dat neemt niet weg dat het lastig kan zijn als je partner erg aanhankelijk is. Hem of haar constant gerust moeten stellen en er continu voor iemand moeten zijn breekt je op een gegeven moment op, geeft relatietherapeut Lisa Brateman aan. Bovendien kan het respect dat je voor je partner hebt afnemen en kun je de neiging krijgen om je defensief op te stellen wanneer je partner erg aanhankelijk is – terwijl je partner eigenlijk om het tegenovergestelde vraagt.

Online training Tantra & seksuele energie

  • Voel je lichter, vrijer én levenslustiger

  • Meer uit je hoofd zijn en meer in contact met je lichaam

  • Meer dan 5.925 trainees gingen je voor

Zo geef je je grenzen aan

De enige oplossing voor jouw frustratie is het onderwerp ter sprake brengen. Ga daarbij niet direct in de aanval, waarschuwt Carmichael. “Het is belangrijk dat je duidelijk maakt dat je je partner niet op emotioneel niveau bekritiseert. In plaats daarvan kun je gewoon eens benoemen wat je opvalt. Bijvoorbeeld dat je merkt dat jullie verschillende ideeën hebben over hoe vaak jullie in contact zijn met elkaar.”

Vervolgens kun je het onderwerp vanuit jouw belevingswereld benaderen. Geef aan dat je goed begrijpt dat het voor de ander niet prettig is om jou te ‘moeten’ claimen. Om continu het gevoel te hebben dat hij of zij jou achter de broek moet zitten voor een beetje aandacht. Geef daarbij ook aan dat je duidelijk en open wilt zijn over wat jij de ander kan en wil geven. Zo geef je je partner begrip en de mogelijkheid om de situatie te verbeteren én bewaak je tegelijkertijd je eigen grenzen.

Het is daarnaast geen gek idee om specifieke verwachtingen uit te spreken, zegt Carmichael. Aangeven dat jij naast je relatie ook veel waarde hecht aan afspreken met vrienden en het uitoefenen van je eigen hobby’s is echt niet iets om je schuldig over te voelen. Sterker nog: tijd nemen voor jezelf draagt juist bij aan een gezondere relatie.

Door het uitspreken van verwachtingen en onzekerheden creëer je ruimte voor goede gesprekken in een veilige omgeving. Pas als jullie allebei eerlijk zijn over deze thema’s kunnen jullie de balans opmaken en – hopelijk – de relatie weer in gezond evenwicht brengen.

Over auteur
Eline Hoffman heeft een zwak voor mensen met een mooi, krachtig, inspirerend of ontroerend verhaal. Bewust leven, muziek en gezondheid zijn de zaken waar ze zich het allerliefst in verdiept.

Meer lezen over het onderhouden van relaties?

Volgend artikel
Zo stel je jezelf écht open voor anderen
Zo stel je jezelf écht open voor anderen