Waarom zelfverzekerd zijn belangrijk is in je relatie

Waarom zelfverzekerd zijn belangrijk is in je relatie Waarom zelfverzekerd zijn belangrijk is in je relatie Waarom zelfverzekerd zijn belangrijk is in je relatie

Buikpijn als je partner je telefoontje niet beantwoordt en een slecht humeur als hij of zij zónder jou een weekendje weg is? Je (onbewust) afhankelijk opstellen van je lief is funest voor je relatie, want de ander bepaalt dan constant jouw gemoedstoestand. Met deze tips blijf jij zélf verantwoordelijk voor jouw geluk.

We weten allemaal dat je eerst van jezelf moet houden alvorens je de liefde van een ander écht kunt ontvangen. En dat zelfverzekerd zijn en dit uitstralen – ook in een relatie – aantrekkelijk is en je relatie(s) ten goede komt. Maar als je je met man en macht vastklampt aan je lief, hartkloppingen krijgt als je partner je berichtje negeert en constant als de dood bent dat hij of zij je verlaat, is dat logischerwijs minder gezond voor je relatie.

In het laatste geval spreken we van hechtingsproblemen. Het doen en laten van je partner bepaalt dan volkomen hoe jij je voelt. Natuurlijk laat het reilen en zeilen van je geliefden je niet koud, maar het gaat te ver als je hen verantwoordelijk stelt voor jouw emoties. “Zelfs de meest perfecte partner die je alles geeft wat je ooit gewild hebt is niet in staat om jouw hechtingsprobleem op te lossen,” zegt relatie-expert Margaret Paul, schrijfster van het boek Inner Bonding. De enige die dat wel kan, ben jij zelf.

Een gebrek aan zelfzorg

Margaret Paul ontvangt al jaren mensen met hechtingsproblemen in haar praktijk. Wat al die mensen volgens haar gemeen hebben? Een gebrek aan zelfzorg.

Nieuw: Happinez Zomerboek

Trakteer jezelf deze zomer op heel veel leesplezier met het Happinez Zomerboek. Met maar liefst 208 pagina’s vol fijne inzichten, puzzels, een yoga-zomerhoroscoop, schrijfoefeningen en meer.

“Mensen met hechtingsproblemen zorgen vaak niet goed voor zichzelf, tenzij ze zich in een relatie bevinden. En áls zij dan een relatie hebben, zorgen ze alleen maar voor zichzelf om de controle over hun partner te behouden, niet omdat zij zichzelf de moeite waard vinden. Hun eigenwaarde hangt samen met het ontvangen van liefde. Is er geen liefdespartner in hun leven, dan laten ze zichzelf in de steek.”

De paradox is dat juist de mensen die het meest bang zijn verlaten te worden door hun partner, dit vaak daadwerkelijk overkomt, omdat de liefde in die situaties geen kans krijgt om echt op te bloeien. De basis voor een liefdesrelatie – daar is ‘ie weer; van jezelf houden – moet eerst gelegd zijn om vervolgens de ander gemakkelijker tegemoet te kunnen treden.

Onafhankelijk van de goedkeuring van anderen

Hechtingsproblemen of verlatingsangst ontstaan meestal niet zomaar. Vaak is er in iemands kindertijd een verstoorde relatie geweest met de ouders, waardoor verlatingsangst is ontstaan. Om van hechtingsproblemen af te komen is het belangrijk om te leren hoe je jezelf de veiligheid, support, bevestiging en waardering kunt bieden die je (in je jeugd) gemist hebt.

In plaats van de ander verantwoordelijk te maken voor jouw gevoel, moet je hier zelf de verantwoordelijkheid voor nemen, geeft Margaret Paul aan. Met andere woorden: maak jezelf onafhankelijk van het oordeel en de invloed van anderen. “Negeer je gevoelens niet, maar accepteer ze. Zoek toenadering tot je emoties in plaats van ervan weg te lopen. Probeer uit te vogelen wat je gevoel je wil zeggen.”

Online training Tantra & seksuele energie

  • Voel je lichter, vrijer én levenslustiger

  • Meer uit je hoofd zijn en meer in contact met je lichaam

  • Meer dan 5.925 trainees gingen je voor

Wanneer je jezelf beter leert waarderen en – uiteindelijk – van jezelf gaat houden, brengen onnozele zaken als een onbeantwoord telefoontje jou niet meer uit balans. Je focus verschuift van liefde krijgen naar liefde delen. En dat is uiteindelijk toch het allerbelangrijkste in een relatie.

Over auteur
Eline Hoffman heeft een zwak voor mensen met een mooi, krachtig, inspirerend of ontroerend verhaal. Bewust leven, muziek en gezondheid zijn de zaken waar ze zich het allerliefst in verdiept.

Meer lezen over relaties?

Volgend artikel
De bibbers van daten? Zo blijf je liefdesangst de baas
De bibbers van daten? Zo blijf je liefdesangst de baas