Met deze thee-ceremonie kun je een verstoorde balans herstellen

Met deze thee-ceremonie kun je een verstoorde balans herstellen Met deze thee-ceremonie kun je een verstoorde balans herstellen Met deze thee-ceremonie kun je een verstoorde balans herstellen

Wanneer we het over thee hebben, kent China de rijkste en grootste theecultuur ter wereld. Vanuit de Chinese voedingsleer, die onderdeel is van traditionele Chinese geneeskunde (TCM), is het belangrijk om te kijken naar balans, emoties, energie en seizoenen. Als het lichaam niet in balans is, is er volgens de traditionele Chinese denkwijze een evenwichtsstoring tussen metaal, water, hout, vuur of aarde.

Eigenlijk kunnen we alles wat we om ons heen zien onderverdelen in deze vijf elementen, die allemaal aan elkaar verbonden zijn. Ook in je lichaam zijn die elementen belangrijk. Soms veroorzaken ze een overvloed of een gebrek aan een soort levensenergie, qi. Zo kun je zo’n verstoorde balans helpen te herstellen:

Stap 1: het materiaal

Je hebt nodig: twee theepotten (waarvan één van glas), losse thee(blaadjes) en een fijn zeefje. Er zijn heel veel manieren om losse thee te bereiden, maar dit is misschien wel de leukste manier, want in een glazen theepot kun je alles zien: van bladeren die langzaam opengaan tot en met rechte blaadjes die dansen in de theepot.

Stap 2: de methode

Zo zet je thee: doe wat losse theebladeren in de glazen theepot. Giet hierbij warm water en let daarbij op hoe warm het water is. Een waterkoker met een instelbare temperatuurregeling is handig. Witte thee kan al op 70 graden gezet worden. Niet dol op bitter? Door thee te zetten op een wat lagere temperatuur ontdek je al snel de zoetere nuances. Je kunt hiermee ook zelf experimenteren. Zet een keer een groene thee op 70 graden en een andere keer op 90 graden. Welke verschillen proef je en waar gaat je voorkeur naar uit? Probeer ook eens kraanwater en mineraalarmwater van een filter of fles. Je zult zeker verschil proeven.

Coming soon: ‘Mindful met Happinez’

Sta stil, ervaar en voel innerlijke rust
  • Over de wijsheid van leven in het nu

  • 12 oefeningen voor ultieme ontspanning

  • En meer

Als de thee één tot enkele minuten heeft getrokken, giet je het over in de andere theepot, waar je een zeefje op hebt gelegd. Gebruik voor de trektijd de aanbevolen tijd op de verpakking of gebruik je intuïtie. De bladeren blijven achter in de ene theepot en in de zeef; in de andere theepot heb je thee die je kunt opschenken.

Stap 3: de ervaring

Proef, ruik, kijk en drink: thee is prima als dorstlesser, maar voor een kopje mindfulness is het van belang om thee te drinken met al je zintuigen. Wat ruik je? Ruikt het zoetachtig? En kijk in het kopje. Heb je een wit of misschien wel blauw kopje gebruikt? Ziet de thee er groenig uit, of neigt het meer naar bruin? En dan… proef. Haal diep adem en ontdek de mooie smaken die thee kan hebben.

Tekst: Renate Heru Utomo 

Meer Happinez?

Volgend artikel
Breng je chakra’s in balans
Breng je chakra’s in balans