Liefdeslessen van moeder op dochter

Door Susan Smit
Liefdeslessen van moeder op dochter Liefdeslessen van moeder op dochter Liefdeslessen van moeder op dochter

Nu mijn dochter op de rand van de prepuberteit staat en zo hier en daar haar oog op jongens laat vallen (ze weet zeker dat ze heteroseksueel is), begint ze vragen te stellen over hoe liefde, relaties en kusjes geven in zijn werk gaan. In onze gesprekken hoor ik mezelf allerhande wijsheden over de romantische liefde debiteren.

Ik wil haar natuurlijk behoeden voor dezelfde fouten en missers die ikzelf op mijn kronkelige liefdespad heb begaan (en dat zijn er nogal wat), wat helemaal niet kan. Dat weet ik ook wel. Ze moet haar eigen fouten maken en lessen leren die nu eenmaal alleen door eigen bitterzoete ervaringen te verkrijgen zijn. Dat realiseer ik me heus. En toch heb ik het idee dat ze mijn adviezen op dit moment in haar leven opslurpt omdat ze nu nog denkt dat haar moeder alles het beste weet. Hoogstwaarschijnlijk duwt ze mijn inzichtjes over een jaar of zes met de overmoed van een jongvolwassene terzijde, maar dan nog heb ik nog de illusie dat ze ze op belangrijke momenten tevoorschijn kan halen om te overwegen.

Liefdeslessen

Hier volgen er een paar:

Je bent niet minder leuk, mooi of slim dan een ander

Als jij verliefd bent op een jongen en hij niet op jou, maar wel op een ander meisje, maak dan niet de fout te denken dat jij kennelijk minder leuk, mooi of slim bent dan dat andere meisje. Niemand weet waarom de ene mens verliefd wordt op de ander. Dat is een groot mysterie waar grote mensen ook niets van begrijpen.

Online training Sacred Sexuality

  • Ervaar meer levendigheid, intimiteit en sensualiteit

  • Kom in verbinding met je vrouwelijke energie

Wees geen visstick

Je kunt natuurlijk kiezen voor een luchtige verhouding, maar dat kan alleen als jij niet echt verliefd op diegene bent. Anders doe je jezelf onherroepelijk pijn. Als je merkt dat de ander jou alleen laat opdraven als het hem uitkomt, dan trekt hij je als een soort visstick uit de diepvries als er niets anders voorhanden is en hij geen zin heeft om boodschappen te doen. Wees geen visstick.

Je lichaam is van jou

Niemand mag jou zomaar aanraken. Dat is een voorrecht dat jij aan iemand schenkt, niet iets dat genomen kan worden. Je lichaam is van jou en er zijn heilige plekjes die alleen beroerd mogen worden door mensen die jij met zorg uitkiest.

Liefde doet geen pijn

Liefde waar je heel hard voor moet werken, is niet meer waard dan liefde die vanzelf gaat. Liefde doet geen pijn. Liefde die niet op jou is afgestemd, is geen liefde.

Stel je hart open

Geef je hart in een fijne relatie, ook al is het eng en loop je het risico dat je het gebroken terugkrijgt. Halfhartig in een relatie staan is geen optie. Mocht je hart daarna inderdaad in scherven liggen, dan herstelt het zich weer mettertijd. De eerstvolgende keer is er extra veel moed voor nodig om je hart open te stellen, maar het is de enige manier om werkelijk liefde en geluk te ervaren.

Soms duurt het even voordat je de juiste liefde vindt

Jij bent volledig geschikt voor de liefde – alleen soms heb je er een half leven voor nodig om te ontdekken met wie je die liefde het beste kunt delen en welke vorm bij je past. Net zoals je moeder.

Meer Happinez?

Over auteur
Spiritualiteit en literatuur zijn de grootste passies van onze ‘huisheks’ Susan Smit. Ze was een van de eerste columnisten van Happinez, maakt de boekenrubriek in het blad en schrijft op deze site columns waarin ze deelt wat ze meemaakt en leert.
Volgend artikel
Fijn besef: andere moeders rommelen ook maar wat aan
Fijn besef: andere moeders rommelen ook maar wat aan