Fijn besef: andere moeders rommelen ook maar wat aan

Door Susan Smit
Fijn besef: andere moeders rommelen ook maar wat aan Fijn besef: andere moeders rommelen ook maar wat aan Fijn besef: andere moeders rommelen ook maar wat aan

Voor moederschap bestaat geen handleiding. Of misschien bestaat-ie wel, maar uiteindelijk kun je toch alleen maar varen op je eigen gevoel, en kom je in het echte leven soms hobbels en obstakels tegen die geen opvoedboek kan voorspellen. Perfecte moeders bestaan niet: zij doen ook maar wat. Dat is de filosofie achter de Club van Relaxte Moeders van Elsbeth Teeling.

Ze is een aanpakker. Dat hoor je aan haar daadkrachtige manier van praten en kun je aflezen aan haar stoutmoedige projecten waarmee ze andere vrouwen stimuleert. In haar nieuwe boek ‘Mom you can’ gaat Elsbeth in op de voordelen van het combineren van moederschap en werk; een verfrissende insteek, want maar al te vaak wordt dat in de probleemhoek getrokken. Uit onderzoek blijkt dat ruim driekwart van de moeders de combinatie van werken en gezin te zwaar vindt. “Het is ook niet makkelijk,” zegt ze. “Soms ben ik ook aan het mopperen en ren ik mezelf voorbij. Maar het is maar een deel van het verhaal.”

Waarom wilde je dit positieve geluid laten horen?

“Als ik om me heen kijk, zie ik zoveel vrouwen die genieten van hun werk en kinderen en niet anders zouden willen. Als we alleen maar horen dat die combinatie problemen en stress oplevert, gaan we ook zo denken, want een overtuiging kleurt je werkelijkheid. Je zet de conflictbril op en laat de verrijkingsbril links liggen. Zeker voor vrouwen die nog willen beginnen aan een gezin is het belangrijk om een positiever beeld te schetsen. Of op z’n minst een genuanceerder beeld.”

Wat is de denkfout in de overtuiging dat het alleen maar zwaar is?

“De aanname is dat je nu eenmaal een beperkte hoeveelheid energie hebt en dat een gezin en een baan daardoor op gespannen voet met elkaar staan. Het móet elkaar wel in de weg zitten omdat het een ten koste van het ander gaat. Maar met levensenergie ligt het veel genuanceerder. Soms sta je op met een laag energieniveau, heb je een mooi gesprek op je werk en keer je energiek huiswaarts. En soms kom je uitgeput van je werk thuis en weten je kinderen je weer te vitaliseren. Levensenergie is niet een afgepaste hoeveelheid: het gaat op en neer met de dingen die je doet en die je ofwel voeden of uitputten. Het gezinsleven kan juist hulpbronnen opleveren voor het werkende leven en andersom. Alleen maar thuis zitten zou alle energie uit me zuigen, maar te veel werken en mijn kinderen te weinig zien ook. Het is zaak een evenwicht te vinden.”

De Club van relaxte Moeders ademt veel zusterschap, vind ik.

“Als vrouwen, als moeders, begrijpen we elkaar. We kunnen elkaar stimuleren en steunen, juist door ons kwetsbaar op te stellen en niet de schijn van perfectie op te houden. Door de lat wat lager te leggen, kunnen we er daadwerkelijk aan voldoen. Het wordt allemaal makkelijker, zachter, als we niet krampachtig vasthouden aan een hoge norm, als we elkaar niet veroordelen om elkaars keuzes. Niemand weet hoe het moet. We rommelen allemaal maar wat aan.”

Meer lezen?

Het hele interview van Susan Smit met Elsbeth Teeling vind je in Happi.kids 2 – nu in de winkel en verkrijgbaar in onze webshop.

Meer Happinez?

Over auteur
Spiritualiteit en literatuur zijn de grootste passies van onze ‘huisheks’ Susan Smit. Ze was een van de eerste columnisten van Happinez, maakt de boekenrubriek in het blad en schrijft op deze site columns waarin ze deelt wat ze meemaakt en leert.
Volgend artikel
Filosoferen met je kind: van je zoon of dochter kun je een hoop leren
Filosoferen met je kind: van je zoon of dochter kun je een hoop leren