Brief aan een verliefde

Door Susan Smit
Brief aan een verliefde Brief aan een verliefde Brief aan een verliefde

Lieve verliefde,

Je bent op dit moment tijdelijk verminderd toerekeningsvatbaar, dat weet je wel, he? Ieder mens die wel eens verliefd is geweest kan en zal je dat vertellen.

Niet dat het zin heeft: je hoort het ons zeggen, maar midden in de hallucinatie waarin je zit lijkt juist niets ooit zo echt, belangrijk en reëel geweest te zijn als wat je nu ervaart. Dat hoeft trouwens niet per definitie een prettig gevoel te zijn. Als de liefde wederzijds is, is verliefdheid hemels, als zij onbeantwoord blijft, is ze gekmakend en tragisch.

Voor een deel is verliefdheid projectie – waarschijnlijk geloof je dat nu niet, maar neem dat nou maar van me aan. Je kent de begeerde ander nog niet helemaal; er is nog genoeg lege ruimte om naar eigen behoefte in te vullen. In je hoofd heeft jouw object van verlangen goddelijke proporties aangenomen en ook jullie band is waarschijnlijk niet minder dan kosmisch: het is duidelijk dat jullie al heeeel veel levens samen hebben geleefd.

In contact met je hart

Op de golven van je illusies, projecties, lusthormonen en fantasieën voel je hartstocht en euforie, afgewisseld met wanhoop, zenuwen, ongeduld en vertwijfeling. Waarschijnlijk eet je minder of juist meer, slaap je slecht en heb je moeite om je te concentreren. Het zou kunnen dat je je vrienden, werk en huishouden verwaarloost. Verliefd zijn kost ongelofelijk veel energie, maar boort ook een onvermoede bron aan waaruit je eindeloos lijkt te kunnen putten. Het brengt je in contact met je hart. Je creativiteit en gevoelsleven verdiepen zich, je bruist, je borrelt, je wil erop uit en erop af.

Roekeloos en kwetsbaar

Geneer je maar niet, want je bent niet de enige die zich heeft verloren in een redeloze, eindeloze, hopeloze verliefdheid. De romantische liefde is het aspect van ons leven waar we het meest roekeloos en kwetsbaar zijn. Alles zetten we ervoor in de waagschaal, als we de ander maar in onze armen kunnen sluiten. We vestigen er al onze hoop op. Liefde moet ons extatisch geluk, verterende passie, zinvolle richting en veilige koestering brengen, eventueel bekroond met een rijtje blozende nakomelingen.

Het is de botsing – want botsen zal het – van wensfantasieën met de werkelijkheid waaruit zal blijken of verliefdheid ook echt liefde kan worden. Zodra de zinsbegoocheling wat is gaan liggen, de ander scherper in beeld komt en jij zelf niet langer alleen de allerbeste versie van jezelf toont, komt bloot te liggen of jullie werkelijk bij elkaar passen. Maar lieve verliefde ziel, dat is iets voor later.

Prijs jezelf gelukkig

Dompel je nu onder in dit magische gevoel, zo lang als het duurt, en besef vol ontzag wat een natuurkracht de liefde eigenlijk is. Er is niets dwaas aan. Voel hoe je hart uit je borst bonkt en kijk meewarig naar andere, niet-verliefde mensen die niet begrijpen dat de liefde, en alleen de liefde ertoe doet. Prijs jezelf gelukkig dat je deze verrukkelijke verliefdheid mag ervaren – waar het je ook gaat brengen.

Susan

Meer brieven lezen van Susan Smit?

Over auteur
Spiritualiteit en literatuur zijn de grootste passies van onze ‘huisheks’ Susan Smit. Ze was een van de eerste columnisten van Happinez, maakt de boekenrubriek in het blad en schrijft op deze site columns waarin ze deelt wat ze meemaakt en leert.
Volgend artikel
Waarom ontrouw soms een einde én een nieuw begin is
Waarom ontrouw soms een einde én een nieuw begin is