Vriendschappen na kinderen: zo houd je het contact diepgaand

Door Susan Smit
Vriendschappen na kinderen: zo houd je het contact diepgaand Vriendschappen na kinderen: zo houd je het contact diepgaand Vriendschappen na kinderen: zo houd je het contact diepgaand

Vriendschappen veranderen zodra je kinderen hebt gekregen, hoezeer je jezelf ook hebt voorgenomen dat alles hetzelfde moet blijven.

Zeker de eerste intensieve jaren staat je sociale leven op zijn kop. Je tijd, energie, geest en hart worden zo in beslag genomen door je baby, peter of kleuter, dat vriendschappen in zwaar weer kunnen belanden. Vooral met vrienden die geen kinderen hebben zul je een nieuwe vorm moeten vinden om met elkaar om te blijven gaan en het contact diepgaand te houden.

Ik herinner me een pijnlijk moment waarop ik met de neus op de feiten werd gedrukt. Mijn oudste was drie en mijn jongste bijna één. ‘Ik vind het jammer dat we de laatste tijd zo weinig echte gesprekken voeren,’ zei vriendin B. schoorvoetend tegen me tijdens een etentje, ‘en dat je laatst nauwelijks in ging op mijn verhaal over die rampzalige date met Boris’. Mijn hersenen kraakten. Boris? Ik haalde me onze laatste paar afspraken voor de geest. Iets met kinderwagens en loopfietsen, druk verkeer, een speeltuin en een lunch met een baby die kraaiend van plezier stukjes brood op de vloer gooide en een peuter die gilde dat dit niet mocht.

Schaamte

Ik schaamde me dood. Ik weet nog zo goed hoe het voelde toen ik een jaar of dertig was en geen kinderen of kinderwens had. Het was alsof mijn hele vriendenkring stiekem had afgesproken om te gaan baren. Elke week was er wel ‘groot nieuws’ te melden of viel er een geboortekaartje in de bus. Ik wist meer van weeënstormen, pretecho’s, tepelkloven en ontwikkelingssprongetjes dan me lief was. Al die kennis was volstrekt nutteloos, want voor mij was het onderwerp ‘kinderen’ op dat moment even urgent als ‘ruimtevaart’. Maar ik had geen keus. De gesprekken gingen nergens anders meer over. Had ik eens het lef om een ander onderwerp aan te snijden, dan kreeg ik halverwege mijn verhaal een telefoon onder mijn neus gedrukt met foto’s van Jidde in de zandbak en Fien op haar fietsje. En dat waren dan nog de samenkomsten waar het kroost niet onverwachts mee kwam om elk normaal gesprek onmogelijk te maken.

Een gewaarschuwd mens

Zo moest B. zich ook voelen. Die avond haalden we de schade in. Ik werd bijgepraat over de twee relatiekandidaten die Boris opvolgden, we haalden onze favoriete anekdotes van stal en bij het afscheid vielen we elkaar in de armen. Ik was een gewaarschuwd mens. Tegenover elke afspraak met vrienden in gezelschap van kinderen stonden voortaan drie ontmoetingen zonder kinderen – of die vrienden nu zelf ouders zijn of niet. Want zodra je van elk vriendenbezoek een playdate maakt voor de wederzijdse kinderen, hol je de vriendschap uit.

Zo blijven je vrienden getuige van jouw leven zoals het nu eenmaal is, inclusief de poepluiers, Sesamstraatpleisters en natte zoenen. Maar zo blijf jij ook een oplettende en meelevende getuige van hun leven.

Meer Happinez?

Over auteur
Spiritualiteit en literatuur zijn de grootste passies van onze ‘huisheks’ Susan Smit. Ze was een van de eerste columnisten van Happinez, maakt de boekenrubriek in het blad en schrijft op deze site columns waarin ze deelt wat ze meemaakt en leert.
Volgend artikel
Zo help je iemand om zich voor je open te stellen
Zo help je iemand om zich voor je open te stellen