Zo help je iemand om zich voor je open te stellen

Zo help je iemand om zich voor je open te stellen Zo help je iemand om zich voor je open te stellen Zo help je iemand om zich voor je open te stellen

Relaties hebben baat bij open en eerlijke communicatie. Het helpt om elkaar steeds beter te leren kennen, biedt ruimte om misverstanden op een rustige manier op te lossen en is een blijk van wederzijds vertrouwen. Maar eerlijk zijn over wat je denkt, voelt, vindt en wilt gaat niet iedereen gemakkelijk af.

Volgens psychotherapeut Megan Bruneau kan iemand moeite hebben zich open te stellen als hij of zij zich emotioneel gezien niet veilig voelt om zich te uiten of bepaalde ervaringen en gedachten eerst voor zichzelf een plekje moet geven. Het kan ook zijn dat de relatie tussen jullie (nog) niet vertrouwd genoeg is, dat het een resultaat is van eerdere relaties en ervaringen of dat het veroorzaakt wordt door culturele verschillen. Zo is het in veel culturen niet vanzelfsprekend dat mannen openlijk praten over hun gevoelens.

In 7 stappen naar een vertrouwensbasis

Deze stappen helpen om een basis van vertrouwen op te bouwen. Onthoud wel dat iedereen zijn eigen tempo heeft. Waar de een zich in no time veilig voelt om te delen, kan dat voor de ander flink wat tijd kosten.

1 Wees consistent

Wees consistent in je gedrag en kom beloften na. Op deze manier laat je iemand keer op keer zien dat je niet zomaar wat zegt, maar dat je integer bent en zijn of haar vertrouwen echt verdient. Door steeds weer te ‘bewijzen’ dat je het vertrouwen niet zult beschamen, bouw je stapje voor stapje aan een relatie met een solide basis, waarin de ander zich meer bloot durft te geven.

2 Luister actief

Iedereen wil graag gezien, gehoord en begrepen worden – zelfs de meest gesloten persoon verlangt hiernaar. Door actief te luisteren, stel je iemand gerust. Je geeft ermee aan dat de ander openlijk kan praten omdat wat hij of zij zegt veilig is bij jou. ‘De belangrijkste component van actief luisteren is empathie’, zegt Bruneau. Empathie kun je tonen door iemands gevoelens zonder oordeel te erkennen.

3 Stel vragen

Wees geïnteresseerd in wat iemand vertelt en vraag door, maar pas op: overdrijf niet. Als je de ander het idee geeft van een overhoring of té nieuwsgierig bent, kun je ervan uitgaan dat de muur per direct weer wordt opgetrokken. En die muur is de volgende keer alleen maar moeilijker af te breken. Geduld is het toverwoord.

4 Deel zelf

Als jij open bent over wat je denkt en voelt, geef je het signaal dat je de ander vertrouwt en moedig je hem of haar indirect aan om hetzelfde te doen. Zorg er wel voor dat je het gesprek niet helemaal naar jezelf toe trekt, maar betrek je gesprekspartner juist bij wat je meemaakt. Een voorbeeld: ‘Ik vind het best wel moeilijk dat ik mijn familie en vrienden momenteel niet kan zien. Soms voel ik me eenzaam. Hoe is dat voor jou?’

5 Wees je bewust van je non-verbale signalen

Lichaamstaal zegt soms nog meer dan woorden. Wees je hier bewust van, juist als je probeert om meer vertrouwen te creëren. Kijk iemand bijvoorbeeld in de ogen, knik af en toe bemoedigend of bevestigend en let op je toon.

6 Vraag naar de behoefte

Heb je van alles geprobeerd, maar blijft je partner (of familielid, vriendin, enzovoorts) gesloten? Ga niet lopen trekken, maar vraag eens rechtstreeks naar wat hij of zij nodig heeft van jou om zich wel veilig genoeg te voelen. Wees je ook nu weer heel bewust van wat je zegt en de manier waarop je dat doet. Probeer bijvoorbeeld: ‘Als je er niet over wilt praten, begrijp ik dat en laat ik het rusten. Maar ik hoop dat je weet dat ik er voor je ben als je er toch iets over kwijt wilt. Is er iets wat ik kan doen om het veiliger te maken voor jou om te praten?’

7 Erken je eigen behoeften

Wat jij nodig hebt, is ook belangrijk. Onderzoek je behoefte aan het verdiepen van de relatie en erken waarom je graag wilt dat de ander zich meer voor jou openstelt. Dit maakt het makkelijker om te accepteren en respecteren dat jullie nu eenmaal een verschillende tijdslijn hebben voor het opbouwen van een vertrouwensband. Zo voorkom je onvrede in jezelf over je onbeantwoorde verlangens.

Meer Happinez?

Over auteur
Sanne Eva Dijkstra staat stevig met twee benen op de Friese grond, maar met haar hoofd graag in de wolken. Sanne Eva schrijft vooral – en het liefst – over food, reizen, bewust(er) leven en lifestyle in het algemeen.
Volgend artikel
Het geheim van fijne seks in een lange relatie
Het geheim van fijne seks in een lange relatie