Snel afgeleid? Waarom dat soms juist goed is

Snel afgeleid? Waarom dat soms juist goed is Snel afgeleid? Waarom dat soms juist goed is Snel afgeleid? Waarom dat soms juist goed is

Ja hoor, je bent weer een was aan het draaien, een tekening van je kind aan het bewonderen of good old Facebook aan het checken, terwijl je natuurlijk aan het werk zou moeten zijn. Zo komt er vandaag niks van die to-dolist terecht. Toch? Valt mee, blijkt uit onderzoek. Afleiding kan juist goed voor je productiviteit zijn, mits je het bewust opzoekt. 

Afleiding heeft niet zo’n goede naam. Het houdt ons immers van het werk, dus hoe kan het dan iets goeds zijn? Denk maar eens aan penicilline, insuline, röntgenstraling of zelfs cornflakes, schrijft Jeffrey Davis bij Psychology Today. Die uitvindingen zijn niet meer weg te denken (oké, zonder die ontbijtgranen hadden we misschien wel gekund), en allemaal gedaan door iemand die afgeleid werd van z’n eigenlijke werk. Met andere woorden: op het moment dat je afdwaalt, kun je zomaar op een briljant idee komen.

Je kunt afleiding voor je laten werken, concludeert Davis. Daar zijn wel een paar voorwaarden voor nodig.

Maak er tijd voor

De belangrijkste: vermijd afleiding niet, maar zoek het af en toe juist bewust op. Plan in dat je om half elf een kwartiertje iets anders gaat doen – de vaatwasser inpakken, het bed opmaken of even mediteren. Dat laatste maakt je opmerkzamer, waardoor je het doorhebt als er een idee langsfladdert waar je misschien wel iets moois mee zou kunnen.

Spreek met collega’s

Contact met anderen inspireert, ook als het over koetjes en kalfjes gaat. Beschouw het niet als zonde van je tijd, je hebt het nodig om ideeën op te doen en verbonden te blijven met jullie gezamenlijke doel.


Kies voor nuttige, eenvoudige taakjes

Afleiding voelt veel minder bezwaarlijk als je iets doet waar je wat aan hebt. Het moet niet te ingewikkeld zijn, want dan moet je erbij nadenken – reorganiseer je sokkenla, vouw was op, geef planten water. Een kwartiertje scrollen langs je tijdlijn op Instagram is daarmee niet de beste afleiding, want je denkt er alsnog te veel bij na – en bovendien is het juist lekker om de afleiding even niet achter je computer te zoeken.

Houd je doelen scherp

Als je opschrijft wat jouw doelen zijn (voor het komend jaar bijvoorbeeld), en je blijft ze elke week even checken, wordt de kans dat je ze bereikt ontzettend veel groter. Maar liefst 76% van de mensen die hun doelen noteren en regelmatig checkt, bereikt ze, ten opzichte van 43 procent die ze níet opschrijft. Dat blijkt uit onderzoek van de Dominican University in California, waar Davis op PsychologyToday naar verwijst. Dat is nogal een verschil – reden genoeg om een lijstje te maken en ze elke week even te checken. Hoe scherper je je doelen voor ogen hebt, hoe meer je je ‘afleidingstijd’ kunt benutten om ze te bereiken.

Over auteur
Freelance journalist Dorien Vrieling is een nuchtere Noorderling met een grote interesse in wat mensen beweegt. Ze schrijft graag over de hobbels die een mens op zijn weg kan tegenkomen, en hoe je daarmee om kunt gaan.

Meer lezen over werkgeluk?

Zo zorg je dat je lekker in je vel zit op je werk.

Volgend artikel
Zit jij op je plek op je werk? Test het hier
Zit jij op je plek op je werk? Test het hier