Terug naar overzicht

Horoscoop: dit is hoe je jezelf vindt in 2018

Categorie
Fotografie
Tekst: Johanna Blok
Horoscoop: dit is hoe je jezelf vindt in 2018

In het komende jaar staan de bepalende planeten vooral in aarde- en watertekens. En dit is wat betekent voor jouw persoonlijke groei.

Ram: 21 maart t/m 20 april

Je haalt opgelucht adem als in juli de onrustige planeet Uranus verhuist van het teken Ram naar het teken Stier. Uranus heeft je een aantal jaren in zijn machtige greep gehad. Dat gaf op de achtergrond voortdurend een gevoel van onzekerheid, als een soort ruis op de radio. Niet dat je twijfelde over jezelf of je capaciteiten. Je moest vooral zien te dealen met het gevoel dat alles in je leven elk moment kon veranderen. Natuurlijk was het ook avontuurlijk en opwindend, maar het was vooral een flinke uitdaging. Het continu inspelen op wat zich aandiende slorpte veel energie. Bovendien zag je waarschijnlijk geen mogelijkheid om een pad voor jezelf uit te stippelen voor de lange termijn, ook al was je behoorlijk visionair.

Je hebt van deze periode geleerd om buigzaam te zijn als een wilgentakje en plooibaar als fluweel. Maar nu mag je de stress achter je laten en een beetje indalen. Minder onverwachte situaties, meer vaste grond onder je voeten en een pot met goud aan het einde van de regenboog waar je op je gemak naartoe kunt lopen. Daarom is 2018 een goed jaar om je carrière en financiële situatie te evalueren, want die zijn een beetje het kind van de rekening geweest. Als je wilt werken aan je persoonlijke wederopbouw, krijg je alle steun die je nodig hebt. Deze aandacht voor aardse zaken gaat overigens niet ten koste van je esoterische ontwikkeling. Met Neptunus en Chiron in Vissen voel je een diep verlangen om ‘boven’ en ‘beneden’ met elkaar in harmonie te brengen.

Stier: 21 april t/m 20 mei

Geniet nog even van de relatieve rust in de eerste helft van 2018, want de tweede helft staat in het teken van Uranus. En dat betekent een flinke omwenteling. Stier is van nature gericht op veiligheid en vaste routines en voelt zich niet optimaal als het leven voortdurend verrassingen uit de hoge hoed tovert. Toch is dat wat je de komende jaren kunt verwachten. Geen tijd voor saaie momenten, dat is leuk. Maar het betekent wel dat je een zevenmijlsstap dient te maken uit je comfortabele zone. Daardoor kun je zo af en toe wat gespannen of geïrriteerd raken. Daarom is het heel belangrijk dat je rustmomenten creëert en ontspanningsoefeningen doet. Probeer dat ongemakkelijke gevoel te zien als een teken dat je bezig bent om te groeien naar een vrijere levenshouding, eentje die luchtiger en flexibeler is dan je van jezelf gewend bent.

Nog een positief effect van Uranus: vriendschap krijgt een grotere betekenis dan het soort contacten waar je tot nu toe voor openstond. Dat vraagt van jou wel iets meer inspanning en initiatief. Maar je krijgt er veel voor terug. Het gevoel dat je er niet alleen voor staat, bijvoorbeeld. Ook kun je een nieuwe vriendschap sluiten met een soulsister. Iemand die fysiek geen familie is, maar bij wie je het gevoel krijgt dat je elkaar al heel erg lang kent, ook al is de ontmoeting nog vers. Accepteer de gift van deze vriendschap, jullie kunnen elkaars spiegel zijn en elkaar helpen bij het overwinnen van een oude pijn.

Tweelingen : 21 mei t/m 21 juni

Je ondervindt in 2018 de kracht van het afscheid. Voelde je in 2017 ook al dat het tijd werd om bepaalde plaatsen, mensen of gewoontes achter je te laten, dan zul je in 2018 de navelstreng écht willen doorknippen.

Misschien ontdek je dat er sprake is van een periode van 7, 14 of 28 jaar waarin je leven ‘in het teken stond van’. In 28 jaar doorloopt onze relatie tot bijvoorbeeld een persoon of plek een volledige cyclus van bloei tot verval tot completering. Die cyclus hangt samen met de planeet Saturnus. Dat is de strenge maar rechtvaardige vader van het planetenstelsel die jou nu vertelt dat het tijd is om verder te gaan. Dat je opdracht voltooid is, en dat je misschien zelfs wat goed karma hebt ‘verdiend’. Natuurlijk ben je bang om weg te gaan.

De angst voor het onbekende hoort bij deze fase. Omdat het nooit meer zo wordt als het was, omdat je ook zoveel goede dingen achter je laat. Natuurlijk wordt je verscheurd door twijfel, dus wees lief en zacht voor jezelf. Maar vertrouw er ook op dat Saturnus lief is voor mensen die moedig zijn. Je zult ontdekken dat er een nieuwe fase komt, waarin je andere stukken van jezelf zult leren kennen en waarin je oude trauma’s definitief achter je kunt laten. En waarin veel van het goede dat je nu met beide armen vasthoudt, vanzelf bij je terugkomt in een andere gedaante, precies op het juiste moment.

Kreeft: 22 juni t/m 23 juli

Tot en met oktober 2018 staat de vrolijke planeet Jupiter in het creatieve vijfde huis. Daar legt hij de nadruk op plezier maken, het kind in jezelf de ruimte geven, één zijn met kinderen, je speelsheid en vindingrijkheid uitleven. Bij jonge vrouwen kan het zelfs de aanwijzing zijn voor de geboorte van een kind. Het is een positieve fase waarin je nieuwe projecten met veel enthousiasme tot leven kunt brengen en waarin je weer ontdekt hoe leuk het is om te scheppen en je dromen om te zetten in zichtbare en tastbare resultaten. Je gaat zo op in wat je doet, dat de uren en dagen voorbijvliegen, je ervaart meer dan anders wat het betekent om in flow te zijn.

Dat kan binnen de werksfeer zijn, maar dat hoeft niet. Je innerlijk kompas staat afgestemd op ‘plezier’ en niet per se op ‘succes’ of ‘geld verdienen’. Toch zal je merken dat het succes dit jaar automatisch volgt als jij naar je hart luistert. Bovendien groeit je zelfvertrouwen als een zonnebloem in de zomerzon.

Dat helpt je rustig te blijven als er vanuit je werk in een hoog tempo veranderingen op je af komen. Vertrouw op je kwaliteiten. Jij bent diegene die anderen met elkaar weet te verbinden, daar ligt in 2018 je kracht. Je hoeft niet sterk te zijn of vasthoudend. Zolang je flexibel bent als de twijgen van een wilg, kom je precies waar jij bloeit; in een omgeving waar jouw sociale hart iets kan betekenen.

Leeuw: 24 juli t/m 23 augustus

Je bent in 2018 meer dan normaal bezig met de vraag: ben ik op koers met mijn leven? Kan mijn ziel nog groeien in de huidige situatie of moet ik bijsturen om het beste uit mezelf te halen? Zelfs als je leven van een leien dakje gaat, kun je de behoefte voelen om een radicale verandering aan te gaan. Daarmee bedoelen we geen impulsieve actie, maar eerder een gehoor geven aan een zacht stemmetje van binnen dat al heel lang van zich laat horen, maar waar tot nu toe niet naar werd geluisterd. Het verlangen om jezelf op zielsniveau uit te dagen, kan gepaard gaan met de wens om een nieuw home sweet home te creëren, gehoor te geven aan een soort romantische zigeunerdroom.

Misschien ga je zelfs in een ander land wonen of een tijdje rondtrekken. Belangrijk daarbij is dat je op het thuisfront meer vrijheid kunt creëren en dat het een plek is waar je beter expressie kunt geven aan je ware zelf. Als je de plek ‘herkent’ die past bij deze wens, kan het overigens erg snel gaan. Dan weet je feilloos wat je te doen staat. Nu gaat natuurlijk niet elke Leeuw in 2018 verhuizen. Er zijn ook mildere manieren om jezelf uit te dagen. Een lange reis maken bijvoorbeeld. Of gewoon veel beter in je vel komen, door voorrang te geven aan je creativiteit. Voorwaarde is dat je een teveel aan plichtsgevoel laat gaan. Het is nodig om keuzes te maken zonder compromissen, zonder druk van buitenaf, gewoon doen wat voor jou goed voelt. Dan zal 2018 een buitengewoon vruchtbaar jaar worden, dat een positieve omslag betekent in je levensloop.

Maagd: 24 augustus t/m 22 september

Jouw persoonlijke ontwikkeling is in 2018 dus sterk op de buitenwereld gericht, meer extravert dan introvert. En dat is een bijzonder aangename ervaring, waardoor je veel nieuwe vrienden maakt. In 2018 verhuist de onrustige maar inspirerende planeet Uranus naar jouw negende huis dat gaat over studie en verre reizen. Dat maakt jou hongerig naar nieuwe kennis en verrassende denkbeelden, originele filosofieën en exotische plekken. Het betekent dat je dit jaar veel nieuwe waarheden zult leren. En dat brengt automatisch met zich mee dat je oude waarheden radicaal aan de kant schuift. Je wereldbeeld kan er een beetje van gaan kantelen.

Maar de mooiste lessen van 2018 spelen zich af op het gebied van taal en woorden, door de invloed van Jupiter in het derde communicatiehuis. Dat zorgt voor een niet te stuiten drang om jezelf uit te drukken in woord en gebaar. Misschien borrelt in je hoofd zelfs het idee voor een boek. Het is bijna een missie, een heilig moeten, je wilt anderen overtuigen van de nieuwe waarheden die je hebt geleerd. Je verandert tijdelijk in de hagenprediker van een nieuwe religie.

Je zult je al doende zeer bewust worden van het effect van woorden. Je leert om beter te begrijpen wat er tussen de regels wordt gezegd. Dat moet wel, want als je anderen wilt meekrijgen in je enthousiasme, helpt het als je je woorden zorgvuldig kiest. Positief en kernachtig of poëtisch en meeslepend, je zult ontdekken dat ieder publiek resoneert op een andere vibratie en dat je kunt leren om te voelen met welke toon je ze kunt raken.

Weegschaal: 23 september t/m 22 oktober

De belangrijkste ontwikkeling die je in 2018 ervaart is het ‘herbouwen’ van je emotionele fundament, van de grond af aan. Een soort innerlijke renovatie. Er dienen zich situaties aan die je uitnodigen om grondig naar je roots te kijken. Het dorp waar je vandaan komt, de tradities en omgangsvormen in je familie, de plek waar je woont, er kan van alles boven komen tijdens dit proces. Het doet je op een dieper niveau beseffen waarom je bent wie je bent. Daar zit veel moois bij, maar tegelijk merk je ook dat je vele jaren ouder en wijzer bent en dat je met een goed gevoel afscheid kunt nemen van dat wat niet meer bij je past. Natuurlijk is het erg spannend om zo diep te gaan. Het voelt soms alsof de grond onder je voeten zal wegzakken.

Maar de sterren beloven: wat blijft is je authentieke kern, je ware zelf. Die blijft overeind, hoe diep je ook graaft. Verder is het goed om te onderzoeken welke rol je speelt of speelde in het gezin waarin je bent opgegroeid. Bijvoorbeeld met een therapie zoals familieopstellingen. Past die rol nog bij je, of heb je de keus om andere aspecten van jezelf aan je familie te tonen? Alsof je met dit alles nog niet druk genoeg bent, krijg je een geschenk met een grote spirituele lading. Het kan om een flinke som geld gaan, maar wat ga je ermee doen? Ga je ervan genieten? Of investeer je in een droom, iets waarin jij echt gelooft en waarmee jij een steentje kunt bijdragen aan een betere wereld. Lukt het om die beslissing te maken puur vanuit je hart?

Schorpioen: 23 oktober t/m 22 november

Tot november is Schorpioen de lieveling van geluksplaneet Jupiter. Dat betekent dat je bij alles wat je doet een zetje in de rug krijgt. Je wordt geholpen door wonderlijke ontmoetingen en bijzondere mensen. Je kunt er vanop aan dat wat je doet de aandacht trekt van een (groot of klein) enthousiast publiek.

Maar net als in veel sprookjes, krijg je zo’n groot geschenk niet zomaar. Dat komt met de spirituele verantwoordelijkheid er iets goeds mee te doen, voor jezelf en voor de anderen. Is een stap die je overweegt echt een positieve bijdrage aan de wereld, aan je leven? Laat dat de leidraad zijn als je keuzes moet maken uit de grote waaier van mogelijkheden die op jouw pad komt. Kom je er niet uit? Vraag advies van een liefdevolle geestelijke of raadpleeg een wijs geschrift zoals de Bhagavad Gita of de Bijbel. Het helpt je om je open te stellen voor dat wat groter is dan jezelf.

Met het krachtige duo Pluto en Saturnus in het communicatiehuis ontdek je dat woorden letterlijk toverkracht hebben, de wereld kunnen veranderen. Je wordt met je neus gedrukt op de verantwoordelijkheid die wij mensen dragen dankzij ons vermogen tot redeneren. Je kunt een vloek uitspreken of een zege, maar gebruik je de verkeerde woorden, dan komen ze als een boemerang bij je terug. Het helpt je om je open te stellen voor dat wat groter is dan jezelf. Droom je van politieke invloed, dan is het woord jouw geheime wapen. Er wordt naar je geluisterd! Dus bereid je voor en zorg dat je een goed verhaal kunt vertellen.

Boogschutter: 23 november t/m 22 december

De fundamentele vraag is voor Boogschutter in 2018: wie ben ik? Misschien was je nog nooit eerder in je leven het gevoel kwijt van ‘vaste grond onder je voeten’, misschien speelt dit al langere tijd. Hoe dan ook is het goed om je niet te veel vast te klampen aan denkbeelden vanuit je roots en familie over wie je zou ‘moeten’ zijn want planeet Neptunus laat alle zekerheden vervloeien.

Jouw leven draait puur om jouw spirituele opdracht. En alleen als jij geduldig en liefdevol naar jezelf kunt kijken, kan jij die opdracht volbrengen. Dus kijk in de spiegel met zachte ogen en niet met de kritische ogen van ambitieuze of strenge ouders.

Je mag gewoon dromen en dobberen op de golven van het leven en je mag ook falen. Wat in andermans ogen ‘falen’ heet, is voor jou een onmisbare ervaring. Omarm hem als zodanig en geef jezelf toestemming om deze droomtijd te nemen.

Misschien merk je dat de schatkist aan het leegraken is. Je geld kan letterlijk opraken en dat vraagt dat je de controle laat gaan en vertrouwt op je goede gesternte.

Figuurlijk kun je dit jaar flink twijfelen aan je talenten. Wat heb jij de wereld te bieden? Welke gave heb je tot nu toe onvoldoende benut? Het zijn confronterende vragen en je zult willen rondspitten in je ziel om het antwoord te vinden. Maak het soul searchen niet tot een obsessie, maar vertrouw erop dat de antwoorden komen op het juiste moment. Dat is de heilige belofte van de sterren. En heb je het soms moeilijk, besef dan dat jouw favoriete planeet Jupiter achter de schermen jouw comeback aan het voorbereiden is.

Steenbok: 23 december t/m 20 januari

Voor de typische Einzelgänger die Steenbok is en die meestal genoeg heeft aan zichzelf, wordt het een bijzonder jaar. De planeet van groei en expansie Jupiter zorgt voor een uitbreiding van je vriendenkring. Het gaat niet zomaar alleen om ‘meer, meer, meer vrienden’, het gaat vooral om mensen die jou in het leven verder helpen. Door je bij de hand te nemen, in jou te geloven en je te inspireren.

Natuurlijk is het belangrijk om in jezelf te geloven. Maar je zou een supermens zijn als dat altijd zou lukken. Hoe heerlijk kan het dan zijn om de lovende woorden te ontvangen van een echte vriend. Dat is een van de mooiste giften die 2018 voor jou in petto heeft. Dat er, waar je ook gaat en wat je ook doet, een vriendelijke gids voor je klaarstaat waarmee je ware vriendschap ervaart.

In het derde Huis van de communicatie bevinden zich de liefdevolle helers Neptunus en Chiron. Dat geeft je het vermogen écht te luisteren naar wat er in anderen omgaat en door de keuze van je woorden hun pijn te verlichten. Of misschien gewoon door bij anderen te zijn in stilte, want ook zonder woorden heb je het vermogen om heel veel te zeggen.

Het enige waar je misschien tot de zomer enigszins mee worstelt is de innerlijke onrust. Je verlangt naar verre plaatsen maar door meer stilte in je eigen omgeving aan te brengen, of je huis te vullen met muziek waar jij van houdt, kun je die onrust wegnemen en beter thuis zijn bij jezelf.

Waterman: 21 januari t/m 18 februari

Het kan zijn dat je in 2018 soms het gevoel hebt dat je niet vooruitkomt op je levenspad. Alsof je spirit – ondanks een mooie carrière, een fijn gezin of genoeg geld – tot nu toe nog niet veel is opgeschoten. Alsof je eindeloos in cirkels beweegt. Maak je geen zorgen. Dat gevoel hangt samen met de aanwezigheid van de Zuidelijke Maansknoop in Waterman, jouw teken. De Zuidelijke Maansknoop is een krachtpunt dat de ervaring uit vorige levens samenbalt. Als het voorbijkomt, is het nodig om je ervaringen tot nu toe te herkauwen en te analyseren waar je staat, zodat je uiteindelijk kunt losbreken uit de cirkel die jou vasthoudt in een situatie die je bent ontgroeid.

Dat onbestemde gevoel is simpelweg een teken dat je op het punt staat een doorbraak te maken, op weg naar je zielsbestemming, maar eerst heb je nog wat rafelrandjes af te werken. Dus vertrouw erop dat dit gevoel niet anders is dan de stilte voor de storm. Jupiter in het 10e huis van reputatie en succes ondersteunt je ondertussen bij het maken van keuzes die je hogerop helpen in het leven. Gaande het jaar zal je merken dat de betekenis van ‘hogerop’ voor jou steeds meer een spirituele betekenis krijgt en steeds minder een aardse. Wat werk betreft, hoef je alleen maar te vertrouwen en achterover te leunen, al wat goed is en bij jou hoort, komt vanzelf naar je toe. En heb je een belangrijke boodschap te verkondigen, dan vind je moeiteloos een enthousiast publiek.

Vissen: 19 februari t/m 20 maart

De belangrijkste contouren van 2018 tekenen zich af tegen het Elfde huis, het huis van vriendschap en gelijkgestemden. In vriendschap kan de ziel van Vissen de meeste groei doormaken. Zowel de strenge leermeester Saturnus als de transformerende superheld Pluto zien daarop toe. Als deze twee planeten zich ermee bemoeien, kom je er niet langs de weg van de minste weerstand.

Er zullen stiltes, confrontaties en ongemakkelijke momenten zijn. Maar de kracht die daarin schuilt om jou bewuster te maken van wie je bent is enorm. De kunst is dat je niet stiekem wegzwemt, maar dat je blijft als het spannend wordt. Een van je struikelblokken is de neiging om bij twijfel niets te zeggen, om irritaties in te slikken. Ook daar kom je in 2018 niet mee weg. Maar als er iets is dat de sterren nu al beloven, is dat je aan het eind van het jaar precies weet wie je echte vrienden zijn. Met welke mensen je oud wilt worden, omdat ze door dik en dun achter je staan. Het kan ook zijn dat er iemand afvalt. Natuurlijk doet dat pijn, maar een afscheid geeft je ook ruimte voor mensen die veel meer op jouw golflengte zitten.

Jupiter in het Negende huis van verre reizen en studie deelt cadeautjes uit, waardoor je de kans krijgt je wijsheid verder te ontwikkelen. Misschien wil je daarvoor een reis maken, maar ook als je op je vaste stek blijft, ontdek je boeken of andere bronnen die jou helpen om tot hogere kennis en bewustzijn te komen.

Door anderen gelezen