Dit is de grote liefdeshoroscoop van 2018

Fotografie Tekst: Johanna Blok
Dit is de grote liefdeshoroscoop van 2018 Dit is de grote liefdeshoroscoop van 2018 Dit is de grote liefdeshoroscoop van 2018

In het komende jaar staan de bepalende planeten vooral in aarde- en watertekens. Onze huisastroloog Johanna Blok zocht uit wat dat voor ons betekent op het gebied van de liefde.

Ram: 21 maart t/m 20 april

Met het vertrek van Uranus uit het teken Ram komt er een einde aan een periode waarin de liefde vooral helde in de richting van vriendschap. En mocht je eindeloos aan het knipperlichten zijn geweest, dan kun je makkelijker definitief een keus gaan maken, met of zonder je partner. Ergens besef je waarschijnlijk wel dat je deze periode van vrijheid, blijheid of aantrekken en afstoten nodig had om jezelf beter te leren kennen en je autonomie te bekrachtigen. Maar je hebt er een beetje genoeg van om alles op eigen kracht te doen.

Vooral in de eerste helft van het jaar geeft de positieve planeet Jupiter je het vertrouwen om de ander toe te laten in jouw ‘heiligste der heiligen’. Deze verdieping van de intimiteit kan nog best wat spannend zijn, maar het is ook de opmaat voor een relatie die completer is en die al je verlangens vervult. Of je nu op een gelijkwaardiger manier een nieuwe relatie aanknoopt of een oude relatie opnieuw wakker kust. Je zou kunnen zeggen dat de puberteit in de liefde voorbij is en dat je nu een volwassen rust kunt vinden in de relatie met de ander.

Zit er nog een litteken van een vorige relatie? Vergeef jezelf en de ander voor de fouten die jullie hebben gemaakt. Jupiter en Chiron werken samen om je te helpen oude pijn te helen, vooral in februari, maart en oktober. De ontmoeting met een ex-partner kan jullie harten zuiveren en het bitter vervangen door zoet.

Astrologie en je geboortehoroscoop

  • Online training met 8 lessen van Happinez astroloog Johanna Blok

  • Ontdek wat jouw persoonlijke planeten, huizen en aspecten over je onthullen

  • Cadeau: Happinez notebook

Stier: 21 april t/m 20 mei

In de zaken van het hart word je gesteund door de positieve en enthousiaste energie van Jupiter. Je partner ontwikkelt zich als je persoonlijke goeroe, of hij dat nu bewust doet met een bepaalde visie, of simpelweg door zijn manier van doen. Voor jou betekent deze nieuwe fase in je relatie een enorme verrijking. Je laaft je enthousiast aan alle wijze lessen die je geliefde voor je in petto heeft.

Ook zul je merken dat er meer ontspanning, humor en vergeving is, dankzij de aanwezigheid van Jupiter in jouw liefdeszone. Er ontstaat een soort moeiteloos samenzijn. Niets werkt in zo’n periode zo goed als samen op ontdekkingsreis gaan. Zo bouw je de liefdevolle herinneringen waar je later, als het even minder gaat, op terug kunt vallen. Wellicht ten overvloede, maar voor de single Stier wordt 2018 ook een uitbundig en hartverwarmend jaar. Vooral in februari, maart en oktober kan je tweelingziel zomaar in je leven verschijnen. En ook voor jou geldt dat hij je leven verrijkt en je heel veel wijsheid komt brengen. Je hoeft alleen maar zijn uitnodiging aan te nemen en zijn hand te pakken.

Soms kan het voelen alsof je hart zo groot is, dat de hele wereld erin past. Of op zijn minst, meer dan één partner. Een soort ongebreideld liefdesoptimisme. Als je probeert om meerdere relaties aan te knopen, loop je tegen de menselijke grenzen aan. Dat gevoel van liefde mag er natuurlijk zijn, maar je hoeft het niet meteen in een vaste vorm te gieten.

Tweelingen : 21 mei t/m 21 juni

Omdat je zo diep betrokken bent bij een groot veranderingsproces (zie [soul]) blijft er weinig energie over voor de intieme verbintenis met je partner. Als je single bent, zul je merken dat de zoektocht naar de grote liefde op een zeer laag pitje staat. Het hoeft even niet zo nodig. Je hebt het druk genoeg met jezelf. Heb je wel een relatie, dan kan de slaapkamer wat frisjes aanvoelen. Alsof je van binnen versteend bent. Jezelf forceren heeft geen zin, probeer uit te leggen wat er met je aan de hand is, want als je je partner volledig buitensluit kan hij of zij het gevoel krijgen jou kwijt te raken. Blijf elkaar aanraken en met elkaar praten.

In de laatste twee maanden van het jaar brengt Jupiter een bezoek aan Boogschutter en dat betekent slagroom op jouw relatietaart: alles wordt bedenkt met een zachte, zoete, witte laag. Je wilt weer dansen en uitrusten in elkaars armen en proeven van elkaars lippen. Het is alsof de liefde opnieuw ontwaakt na een barre winter lang en diep slapen.

Ook als single Tweelingen steek je na je persoonlijke ‘ijstijd’ de neus buiten de deur en ruik je midden in november de lente. Ineens zie je weer hoe leuk en aantrekkelijk mannen (en/of vrouwen) eigenlijk zijn en je roze zonnebril wordt afgestoft. Flirten is net als fietsen, je verleert het nooit en Tweelingen is de absolute flirtmeester(es). Maar daar hoef je het niet bij te laten. Jupiter helpt je in 2018 graag om de liefde te ontmoeten.

Kreeft: 22 juni t/m 23 juli

Met zowel Saturnus als Pluto in de zone van de liefde, wordt het een interessant jaar. Pluto staat daar al langer en kan voor de nodige confrontaties hebben gezorgd, die jou helpen om te groeien door los te laten. Was jaloezie of bezitsdrang een probleem, dan weet je inmiddels dat je je veel sterker verbonden weet met de ander als je allebei jezelf kunt zijn. Misschien heb je ook geleerd dat machtsstrijd in een relatie niets oplevert, behalve uitputting en gevoelens van onmacht.

Je kunt in 2018 merken dat het wat rustiger wordt, al zullen er zo toch nog situaties zijn die jou uitnodigen om naar jezelf te kijken: het verschil tussen het oprecht uiten van je emoties en er een drama van maken, blijft een kleine uitdaging. Maar dat zijn de groeispurtjes die bij Pluto horen.

Saturnus gaat over verantwoordelijkheid nemen voor je partner of een partner die bereid is verantwoordelijkheid te nemen voor jou. Ook vraagt hij een volwassen houding van je met betrekking tot relaties.

Heb je geen partner dan kun je je erg eenzaam of teruggeworpen voelen op jezelf. Daarin zit een opdracht van Saturnus. Hij wil dat jij je authentieke kracht ontdekt zonder een ander nodig te hebben. Heb je een relatie dan kun je ervaren: ‘we zijn nog steeds een stel, maar waar is het gevoel? Bedenk dat gouden huwelijken bestaan dankzij partners die deze momenten benoemen en die de draad weer oppakken nadat ze dachten elkaar kwijt te zijn.

Leeuw: 24 juli t/m 23 augustus

Hoe kalmeer je het ego dat schreeuwt om aandacht, dat huilt van zelfmedelijden of woedend uithaalt naar de ander? Hoe vergroot je de compassie in je relatie? Neptunus, de planeet van de zelfoverstijgende liefde, nodigt je uit om in 2018 die tocht te maken, hand in hand met je partner. De tijd is rijp voor het uitdiepen van de spirituele aspecten van je liefdesrelatie. Door bijvoorbeeld opener te zijn over jouw pijnpunten. Door te onderzoeken hoe je dichter bij elkaar kunt komen, zonder maskers op te zetten. Het gaat erom de essentie van de ander te zien, en die van jezelf te laten zien, de verbinding te voelen van hart tot hart. Durven geven zonder iets terug te verwachten.

Je zult merken dat dan ook de erotiek een nieuwe kwaliteit krijgt. Je raakt minder gericht op bevrediging, meer op tederheid en echt samenzijn. Je kunt de flow van Neptunus versterken door jezelf te ontwikkelen op het gebied van tantra. Dan kunnen de poorten van de hemel zich echt voor je openen. En dat geldt ook voor Leeuwen die single zijn.

Ook Chiron – de planeet die staat voor een emotionele wond die je wilt helen – wil dat je verder gaat in je intieme relatie. Dat je een duik in het diepe neemt en de ander toelaat. Dat je bereid bent om de pijn los te laten die het aangaan van een diepe verbintenis belemmert. Het kan zelfs zijn dat er iemand op je pad komt, die jou daarbij gaat helpen. Een ontmoeting die begint met een feest van herkenning…

Maagd: 24 augustus t/m 22 september

Het belooft een hartverwarmend jaar te worden voor de single Maagd die verlangt naar de liefde. De intense planeet Pluto in het vijfde huis van romantiek en creativiteit wakkert gevoelens van verliefdheid aan tot orkaankracht. Saturnus helpt je om daarbij de realiteit in het oog te houden, door te kiezen voor een partner bij wie je niet alleen in je dromen, maar ook in de supermarkt, de keuken en de badkamer goed past. Dat is goed nieuws, maar als je al een tijdje alleen bent, komt zo’n nieuwe liefde natuurlijk niet zonder emoties als angst en onzekerheid.

Als Maagd blijf je steeds aanlopen tegen het verlangen alles goed te willen doen. Maar dat kan natuurlijk niet. I am not perfect, but I am perfect for you, zong Grace Jones. Maak dat tot je mantra. En dan zul je na verloop van tijd kunnen ontspannen in de armen van iemand die van je houdt, gewoon zoals je bent.

De Maagd die haar leven al deelt met een liefdevolle partner komt in een fase waarin het elkaar aanvoelen heel erg sterk is en woorden bijna overbodig zijn. Neptunus en Chiron zijn al een aantal jaren bezig om je te laten inzien dat je partner je soulmate is en die boodschap begin je steeds beter te doorgronden. In stilte samen zijn kan al genoeg zijn om te voelen hoeveel liefde en acceptatie er tussen jullie is. Het enige dat je hoeft te doen is achteroverleunen en ervan genieten.

Weegschaal: 23 september t/m 22 oktober

De ongedurige planeet Uranus zet al een tijdje je visie op liefde en relaties op zijn kop. Daar gaat hij in 2018 nog even mee door. Maar je schrikt er niet meer zo van. De vrijheid is als een knus huis geworden, waar jij (en je partner) gehecht aan zijn geraakt. Het voelt goed om elkaar de ruimte te geven en elk je eigen leven te leiden. Elkaar meer als vrienden te zien dan als geliefden. En ben je single, dan is dat totaal geen probleem. Misschien fungeren je vrienden wel als partner op afroep. Of misschien heb je een of meer [friends with benefits] verzameld. Hoe dan ook, je zult, geheel tegen het traditionele Weegschaal-concept van relaties in, je eigen vorm en vrijheid hebben gevonden. En dat voelt goed.

Zo halverwege het jaar kun je merken dat zich een nieuwe groeispurt inzet. Al die vrijheid-blijheid kan ten koste gaan van de intimiteit. Je begint te verlangen naar meer diepte en nabijheid in je relatie. Het is opnieuw Uranus die je daarmee confronteert. En die je wijst op de verrassende wegen waarmee je dit kunt bereiken. Leek het je ondenkbaar dat je met je partner naar een tantracursus zou gaan? Aan het einde van 2018 kijk je nergens meer van op en kun je nieuwsgierig worden naar een nieuwe vorm van seksualiteit. Misschien verschijnt er iemand in je leven die je een eind op weg helpt, iemand die deuren voor je opent die anders gesloten zouden blijven. Wees gerust nieuwsgierig, er valt de komende jaren veel te ontdekken in de slaapkamer. Maar blijf je eigen grenzen en je eigen puurheid bewaken, dan brengt het je ook echt verder.

Schorpioen: 23 oktober t/m 22 november

Met de esoterische planeten Neptunus en Chiron in het vijfde huis van creativiteit, hartenergie en verliefdheid kan het zijn dat je moet leren dat de fysieke passie en verliefdheid helemaal niet nodig zijn om volledig van de ander te houden.

Misschien is dit verwarrend voor je, want als Schorpioen kun je erg gehecht zijn aan ‘slaapkamerrituelen’. Die flanellen pyjama-romantiek kan je enorm aan het twijfelen brengen. Is dit wel liefde? Misschien kun je de vraag omkeren… Was al die hoog opgelaaide harstocht wel liefde? Het samen beleven van spiritualiteit, de verstilling en het samenzijn in volledig vertrouwen hebben een soort geneeskracht, die jou kan helpen om meer vanuit je hart te leven.

En daarmee is het nog niet klaar. Het jaar 2018 heeft nog meer voor je in petto. Vanaf de zomer brengt ‘kameraad’ Uranus een bezoek een het huis van liefde en relaties. Ben je bereid om je relatie opnieuw uit te vinden? Om je partner los te laten en hem opnieuw te omarmen als je beste vriend? Ben je – als single – bereid je vrijheid te accepteren? Of een relatie aan te gaan die supervriendschappelijk is maar die niet helemaal compleet voelt? Dan ben je klaar voor de orkaan die Uranus heet.

Het meest schokkende is misschien de verandering die je in jezelf zult zien. Ook al denk je nu dat een bepaalde vrijheid ondenkbaar is binnen een goede relatie, uiteindelijk zul je er zelf behoefte aan hebben. Maar zover is het nog niet. Eerst kom de stilte voor de storm. Het gevoel van: is dit alles. Een gevoel dat als het ware de weg effent voor wat er gaat komen. Wees niet bang. Vaak zeggen mensen achteraf over de invloed van Uranus: dit was het beste dat me kon overkomen.

Boogschutter: 23 november t/m 22 december

De spannende planeet Uranus heeft misschien een enorme verrassing voor je in zijn toverhoed. Met de kracht van donder en bliksem zet hij in de eerste helft van 2018 je hart in vuur en vlam. Ben je single of heb je al iemand waar je van houdt? Daar trekt Uranus zich niets van aan. Is dit een partner die bij je past en waarmee je een leven zou kunnen delen? Ook daar maalt Uranus niet om. Eigenzinnig stuurt hij je hart in de richting van de man (of vrouw) die compleet het tegenovergestelde vertegenwoordigt van alles waarvoor je met je gezonde verstand zou kiezen. Betrouwbaarheid, eerlijkheid en gedeelde normen en waarden spelen geen rol. Wel voel je een bijzondere verwantschap die cultuur- en leeftijdsverschillen kan overwinnen.

Affaires die geboren worden onder de regie van Uranus, kenmerken zich door een hoge mate van knipperlichten. Aan-uit, aan-uit. Misschien komt het daarom nooit tot een ‘echte’ relatie want Uranus houdt van onbereikbare idealen maar het is een feest om te merken dat je hart weer voor iemand klopt, dat je vlinders voelt en jezelf verliest in eindeloze prietpraat over de liefde. Misschien blijft het met deze persoon altijd een prachtig avontuur, misschien vind je samen een vorm om in vrijheid verbonden te zijn. Het kan even duren voordat je daaruit bent, maar deze liefde is hoe dan ook een gift van de sterren omdat het iets van het creatieve kind in jou wakker kust. Dat besef is er, zelfs op de momenten dat je verzucht: ‘was ik hem of haar maar nooit tegengekomen.’

Steenbok: 23 december t/m 20 januari

Als Uranus in de zomer verhuist naar het teken Stier, merk jij dat vooral aan je levens- en liefdeslust. Die krijgt een vrolijke impuls. Je merkt aan alles dat je toe bent aan sprankelend nieuw gezelschap. En de kosmos doet er alles aan om je te helpen nieuwe mensen te ontmoeten.

De focus komt niet zozeer te liggen op het bouwen van een stabiele toekomst met één partner, maar meer op het volgen van je hart, het najagen van je passie’s, zonder al te veel gehecht te zijn aan de uitkomst. Omdat je natuurlijk toch een wat conventionele Steenbok blijft, kan dat wat innerlijke wrijving geven. Mag en kun jij jezelf dit toestaan? Zomaar de blije losbol uithangen, je vlinders achterna gaan? Je kunt natuurlijk eens onderzoeken als je probeert om die behoefte te onderdrukken. Je zult merken dat hij dan alleen maar sterker en groter wordt.

Laat je jezelf gaan, dan blijken er helemaal geen vervelende consequenties te zijn. Je geniet gewoon van een beetje ondeugend flirten of van een spannend gesprek en er is niemand die je ter verantwoording roept. Ook schuldgevoelens blijken nergens voor nodig. En als je een vaste relatie hebt, dan zou het zomaar kunnen dat die opbloeit door jouw positieve energie. Je zult ontdekken dat er meer ruimte en vrijheid is in je relatie dan je altijd hebt gedacht. De planeet Uranus kan zich bij jou in 2018 ook manifesteren als een (eventueel spontane) ontwaking van de kundalini-energie. Kortom, verrassingen alom.

Waterman: 21 januari t/m 18 februari

In de zomer van 2018 merk je dat de amazone in jou langzaam terrein begint te verliezen. Je kunt voelen dat je niet langer overal alleen voor wilt staan. In plaats van strijdlust en eigenzinnigheid komt een verlangen naar vertrouwdheid en veiligheid. Daar heb je de ander bij nodig. Als je een vaste relatie hebt, zal je partner merken dat je vaker thuis bent om samen de bank te delen. Hij (zij) kan ook merken dat je meer bereid bent om ‘trouwen’ of ‘samenwonen’ te overwegen. Je vindt het niet meer eng om je lot stevig te verbinden aan dat van de ander.

Voor de single-Waterman is de omslag het ingrijpendst. Je solitaire levenstrein kan met een schok tot stilstand komen. Ineens vind je er in je eentje niets meer aan. De hordes vrienden die je om je heen hebt verzameld kunnen je behoefte aan intimiteit niet stillen. En dat is een confronterende ontdekking. Maar het mooie is dat je leven een afspiegeling is van je innerlijk. Met andere woorden, nu jij open staat voor een (h)echte verbintenis, kan er ook iemand in je leven verschijnen met wie het opeens wél klopt. De sterren kunnen niet beloven dat dit meteen al in 2018 gebeurt. Het zou ook 2019 kunnen zijn of 2020. Maar die omslag in jezelf ga je merken en dat is de eerste stap die nodig is naar een hart dat vervuld zal zijn van liefde.

Vissen: 19 februari t/m 20 maart

De afgelopen jaren zijn Neptunus en Chiron een verbond aangegaan om alle pijn in jouw hart te helen. Daar gaan ze in 2018 gestaag mee door. Stukje bij beetje kan oud verdriet helen. Elk aspect van je verwonde hart kan voorbijkomen. Vertrouwen bijvoorbeeld, of leren delen, open durven zijn, voelen dat je liefde waard bent.

Het zijn eigenschappen die bij Vissen niet vanzelfsprekend zijn, juist omdat je als kwetsbaar teken zo vaak hebt gemerkt dat het niet goed afloopt. Maar naarmate de tijd verstrijkt, durf je jezelf meer en meer open te stellen voor de liefde van je partner. Of beter gezegd je zielsverwant, want met de mooie planeet Chiron is het nooit ‘zomaar iemand’.

Misschien besef je dat diegene die nu in je leven is unieke kwaliteiten heeft, waardoor je samen een krachtige verbintenis kunt aangaan. Een verbintenis die misschien wel een leven lang meegaat. Misschien voel je juist dat deze partner alleen maar de wegbereider is voor de toekomst met iemand anders. Maar zelfs dan begin je dankbaarheid te voelen voor wat diegene nu voor jou doet.

Het is hoe dan ook een enorm geschenk dat je deze reis nu mag maken. De spirituele aspecten van de liefde zijn bij deze planeetstanden tijdelijk belangrijker dan de lichamelijke. Maak je daar geen zorgen over. Als de tijd rijp is zullen zich binnen je liefdesrelatie lichaam en ziel weer verenigen. Dan is de liefde compleet, op een manier zoals je nog niet eerder hebt ervaren.

Volgend artikel
Deze 4 dingen moet je doen tijdens de blauwe supermaan
Deze 4 dingen moet je doen tijdens de blauwe supermaan