Terug naar overzicht

Maandhoroscoop januari

Categorie
Maandhoroscoop januari

Deze maand voelen we hoe Neptunus en Saturnus op gespannen voet staan met elkaar. Een periode van innerlijke twijfel en wijze inzichten.

Neptunus is de planeet die ons in contact brengt met een gevoel van liefde voor het Goddelijke en voor alles wat leeft. Hij ondersteunt ons als we anderen helpen en daar- voor offers brengen. De liefde van Neptunus is heilzaam, maar maakt tegelijkertijd dat we de dingen soms mooier zien dan ze zijn.
Neptunus is de spreekwoordelijke mantel der liefde, die ons de weg wijst naar de al even spreekwoordelijke roze wolk. Saturnus aan de andere kant, helpt ons juist verantwoordelijkheid te nemen en grenzen te stellen, keuzes te maken, de realiteit te zien. Deze planeet is geen zachte heelmeester, maar een krachtige leermeester die ons de lessen leert waarvoor we niet mogen weglopen.

Nu deze twee ‘zware jongens’ in januari met elkaar in discussie zijn, voelen we dat we een beter evenwicht moeten zien te vinden tussen onze zachte en onze harde kant. Orde en discipline zijn belangrijk om aardse zaken te bereiken, zoals geld, een huis of een carrière, maar als deze zake- lijke structuren de overhand nemen, wordt het een kil bouwwerk waarin we ons opgesloten voelen. Dan missen we de liefde en de empathie van Neptunus en voelen we ons leeg.

Dansen in een droom

Laten we ons echter verleiden door Neptunus, dansen we in een droom- toestand door het leven en vergeten we onze voeten op aarde te zetten. Wie alles weggeeft, zonder grenzen te stellen, verliest zichzelf en kan zomaar slachtoffer worden van de eigen illusies. De confrontatie tussen deze uitersten voelen we deze maand in onszelf. We worden uitgenodigd
onze spiritualiteit handen en voeten te geven. Dat kan door vrijwilligers- werk te doen. Of door meditatie te verenigen met discipline, zodat het niet blijft bij goede voornemens alleen.

Gaat dat makkelijk? Nee. Er moet een innerlijke weerstand overwonnen worden. Maar we hebben het vermogen om dat te doen.

In de greep van materie

Sommigen zullen voelen dat de materie hen in zijn greep heeft. Dat dit ongelukkig maakt en onvrij. Ze voelen deze maand dat het beter is om minder materialistisch te zijn en de dingen met meer gevoel te doen. Keuzes te maken die niet alleen in het belang van het zelf zijn, maar ook in het belang van anderen. Of zelfs van de mensheid. 
Nee, dat gaat niet vanzelf. Het is griezelig om je zekerheden op te geven voor een vaag ideaal. Maar als je het waagt, brengt het een enorme voldoening met zich mee. Het voelt goed om goed te doen, om je in te zetten voor anderen. Maar alleen als je jezelf blijft en je grenzen kent.
De wijsheid die dit aspect ons brengt, is enorm. We ontmoeten anderen die ons confronteren met onze hardheid of juist met onze zachtheid. Dat zet ons aan het denken en helpt ons om betere keuzes te maken.
Snel zal dit alles evenwel niet gaan; het is moeilijk om snel te handelen. De energie lijkt soms weg te sijpelen en somberheid ligt op de loer.

We missen de puf om elkaar op te peppen. Maar dat hoeft niet erg te zijn. Als we dat introverte gevoel benutten voor introspectie, kunnen we bronnen van innerlijke wijsheid aanboren. Bovendien: de inzichten die we nu opdoen, zullen lang blijven nagalmen.

Overigens zullen vooral Steenbokken en Vissen de energie van dit aspect ervaren. Zij vibreren namelijk meer dan anderen op de energie van Saturnus en Neptunus.

Door anderen gelezen