Maandhoroscoop mei: Geven en nemen

Maandhoroscoop mei: Geven en nemen Maandhoroscoop mei: Geven en nemen Maandhoroscoop mei: Geven en nemen

Hoe staan de planeten en sterren deze maand? En wat betekent dat voor jou? Deze maand krijg je de kans om het verschil te voelen tussen empathie en medelijden. Hoe zit het met jouw balans tussen geven en nemen?

Jupiter en Neptunus staan deze maand recht tegenover elkaar. Een kans om het verschil te voelen tussen empathie en medelijden.

‘In mei vraagt Neptunus ons om op eigen benen te gaan staan.’

Als Neptunus, de planeet die staat voor alles overstijgende, goddelijke liefde, contact maakt met Jupiter, de planeet die onbegrensd is, dan kunnen liefde en empathie zo groot worden, dat ze veranderen in een gevoel van medelijden. En dan ligt misbruik op de loer. We geven eindeloos toe aan mensen die dat niet per se nodig hebben. We zijn ziende blind voor de fouten van anderen. Ergens weten we wel dat dat er iets niet klopt, dat we te ver gaan. Maar geven en lief zijn voor anderen kan een verslaving worden, omdat we daarmee ons gevoel van eigenwaarde vergroten. En het kan een middel worden om anderen aan ons te binden en zo onze eenzaamheid op te lossen. Maar vroeg of laat zal duidelijk worden dat dergelijke relaties geen gelijkwaardige relaties zijn, omdat we handelen uit medelijden. En medelijden is iets anders dan onvoorwaardelijke liefde. Bovendien zal het innig gevoelde medelijden uiteindelijk omslaan in zelfmedelijden. En het erge is: dat hebben we dus over onszelf afgeroepen.

Astrologie en je geboortehoroscoop

  • Online training met 8 lessen van Happinez astroloog Johanna Blok

  • Ontdek wat jouw persoonlijke planeten, huizen en aspecten over je onthullen

  • Cadeau: Happinez notebook

De maand mei brengt bovengenoemde problemen in onze relaties aan de oppervlakte. Een vriend(in) of partner kan zo ver gaan in het beslag leggen op onze bronnen (energie, tijd of geld) dat we uitgeput raken en wel ‘stop’ moeten zeggen. Dat kan even heel eng zijn, maar uiteindelijk zal een pijnlijke waarheid boven tafel komen: als er iets niet meer te halen valt, kan de liefde zomaar over zijn. De winst is tegelijkertijd groot. Ineens is er tijd, energie en geld voor mensen die gelijkwaardig zijn aan ons en die iets goeds brengen, ons emotioneel voeden. We hoeven niet langer alleen maar te geven. We mogen ook ontvangen. Bovendien komen we tot een dieper inzicht. We hoeven niet op te houden met het voelen van compassie. We kunnen nog steeds onze liefde blijven geven, maar alleen aan hen die het echt nodig hebben. We zullen bovendien ontdekken dat dit soort geven, dit soort empathie, ons energie geeft en dat het onze bronnen niet uitput, maar juist aanvult.

Dat is de les die we deze maand kunnen leren. Voelt het goed om te geven, krijgen we er energie van, worden we er blij van? Of frustreert het ons, maar kunnen we er niet mee stoppen omdat we bang zijn iets of iemand te verliezen? In het eerste geval is helpen van anderen goed en positief. In het tweede geval is het belangrijk de navelstreng met een ander door te knippen. Een einde te maken aan patronen die symbiotisch zijn op een ongezonde manier. Maar het plaatje kan natuurlijk ook omgekeerd zijn: je kunt zelf degene zijn die te veel leunt op anderen, te veel van ze vraagt. In dat geval biedt deze maand je de kans op zoek te gaan naar de kracht om op eigen benen te staan.
Vooral Vissen en Boogschutters krijgen te maken met dit soort patronen en gevoelens. Ze lopen uit de hand, er moet iets gebeuren, er moet iets veranderen. Tegen het eind van de maand komt het besef hoe je het beter kunt doen, waardoor je lekkerder in je vel zit.

De maandhoroscopen voor de rest van 2016 kun je vinden in de Happinez Agenda.

Volgend artikel
Maandhoroscoop: juli staat in het teken van familie
Maandhoroscoop: juli staat in het teken van familie