Moonology: leer werken met de maanfasen

Moonology: leer werken met de maanfasen Moonology: leer werken met de maanfasen Moonology: leer werken met de maanfasen

Astroloog Yasmin Boland is gefascineerd door de mystieke krachten van de maan, die volgens oeroude kennis doorwerkt in al het leven op aarde. Ze heeft een toegankelijke methode ontwikkeld om met die krachten te werken: moonology.

Misschien ben je weleens klaarwakker als je zou horen te slapen. Je kijkt uit het raam en ziet dat het volle maan is. Of je legt je kristallen in het volle maanlicht om ze te ontdoen van negatieve energie en weer op te laden. Veel vrouwen voelen wel iets speciaals bij die magische witte bol die er altijd voor ons is en waarmee we zo diep verbonden zijn. De maan staat (onder andere) voor het vrouwelijke, voor onze emoties, voor moeders en kinderen, voor ontvankelijkheid, verzorging en het thuis. Yasmin Boland onderzocht de rituelen waarmee vrouwen zich al eeuwenlang verbinden met de maan. Ze ontwikkelde een toegankelijke methode waarmee je je leven verandert, volgens de acht fases van de cyclus van de maan. Ze noemt het ‘Moonology’.

Hoe zou je Moonology omschrijven?

Yasmin: “Moonology is een vorm van astrologie waarbij je de maan gebruikt om het leven te creëren waarnaar je verlangt. Door met de fases van de maan te werken, kun je leren om haar magie toe te passen in je leven. Om Moonology te gebruiken, hoef je geen astroloog te zijn – je hoeft niet eens in astrologie te geloven. Het is heel makkelijk om met de maan te werken zonder dat je veel hoeft te begrijpen van het hoe en waarom. Je kunt de maan bijna elke avond buiten zien. Alles wat je hoeft te weten om te beginnen met Moonology is dat de maan haar eigen cyclus heeft, dat we met haar zijn verbonden en dat ze is verbonden met onze planeet. Gedurende de acht fases van de maan – van de nieuwe maan naar de volle maan en terug – kun je leren om je wensen te manifesteren en je verlangens toe te vertrouwen aan het universum.”

Wat is het verschil tussen astrologie en moonology?

“Moonology is een prachtige manier om kennis te maken met astrologie, want het is veel simpeler. Je hoeft alleen met de maan te werken en niet met de andere planeten. Als je een jaar met Moonology hebt gewerkt, heb je alle aspecten in je leven langs zien komen, dus als je wilt dat je leven verandert, dan zál het ook veranderen. Daarna kun je eventueel beginnen met astrologie. Dat is gedetailleerder, dus ook ingewikkelder. Via astrologie krijg je eerst meer inzicht in je karakter en waar je je bevindt in je leven. Vervolgens wordt het een instrument dat je kan helpen te begrijpen met welke energieën je in je leven te maken hebt. Het is een manier om je leven vorm te geven, gebaseerd op wat er gebeurt in ons zonnestelsel.”

Online training Leef met de maan

  • Ontdek wat de kracht van de maan voor jou kan doen

  • Tijdelijk cadeau: Moon Journal

  • Met 8 lessen — één voor elke maanfase + 4 bonuslessen

  • Meer dan 5.900 trainees gingen je voor

Je zegt zelf dat je astrologie al meer dan 20 jaar hebt ‘uitgetest’, weet je nu dan hoe het werkt?

“Astrologie is één van de grote mysteries van het leven. De meeste mensen zullen zeggen dat astrologie vaart op het principe: ‘zo boven, zo beneden’.  Ofwel: dat wat er in de sterren gebeurt, heeft z’n weerslag op ons leven omdat de planeten en de aarde verbonden zijn. De patronen van die verbinding wordt al duizenden jaren bestudeerd. Er zijn tekeningen gevonden van 25.000 jaar oud waarop mensen probeerden de planeetstanden bij te houden om aan de hand daarvan te voorspellen wat er op aarde zou gebeuren. Maar er is ook een theorie die ervan uitgaat dat we onze eigen realiteit creëren met onze gedachten. Astrologie zou een gedachtevorm zijn die al duizenden jaren op onze planeet wordt toegepast met het resultaat dat het werkt in ons hoofd. Wie zal het zeggen? Het enige wat er voor mij toe doet is dat ik astrologie al 20 jaar op alle mogelijke manieren toepas en ik op basis daarvan durf te zeggen: het werkt.”

Hoe heb je Moonology ontwikkeld?

“Ik ben met Moonology begonnen omdat de maan gaat over onze emoties en daarom bij uitstek geschikt is voor manifestatie. Met manifestatie bedoel ik het proces van de realisering van je levensdromen. We manifesteren door onze emoties: je gevoelens creëren je leven. Wat zich binnen in jou afspeelt, bepaalt de gedachten, woorden en daden in de buitenwereld. Simpel gesteld: als je je negatief voelt, zul je nog meer negativiteit aantrekken, als je je positief voelt is de kans groot dat je positiviteit zult aantrekken. Het is natuurlijk niet helemaal zo simpel, maar het is wel de basis van het manifestatie-principe.
Je kunt Moonology gebruiken om de huidige focus in je leven te begrijpen, maar het werkt vooral goed om dingen te manifesteren die je graag zou wíllen in je leven. Al honderdduizenden jaren geleden stemden magische vrouwen zich af op de maan om hun wensen en spreuken te uiten en hun rituelen te doen bij de nieuwe maan. Tijdens de heksenjacht die in de middeleeuwen begon, zijn veel van deze wijze vrouwen verbrand, verdronken of opgehangen en ging de kennis verloren. Maar nu komt de vrouwelijke energie weer vrij en komen we terug in onze kracht. Ik heb die oude wijsheid nieuw leven ingeblazen voor het gebruik in onze moderne wereld door iedereen die geïnteresseerd is in het werken met de maan.”


Hoe kun je Moonology gebruiken in je dagelijkse leven?

“Je begint tijdens de nieuwe maan met het neerzetten van een intentie. Bijvoorbeeld: ik wil deze maand een huis kopen. Je spreekt je intentie uit en dan onderneem je twee weken lang geïnspireerde actie. Je zorgt dat de mensen in je omgeving het weten, je schrijft het op, je visualiseert het, je koestert het. Als je intentie bij de daaropvolgende volle maan niet is uitgekomen en je hebt nog geen huis gekocht, dan laat je het los en draag je je wens over aan het universum. Je zet dus niet alleen je intentie neer, maar je accepteert ook dat de dingen op hun eigen moment gebeuren; sommige wensen vergen nu eenmaal tijd. Misschien was het juiste huis met de juiste energie nog niet te koop of moeten er nog andere dingen gebeuren voordat je kunt verhuizen. Het gaat erom dat je je leven een bepaalde richting opstuurt zonder dingen te willen forceren. Je spreekt je intentie uit en draagt het daarna over aan het universum omdat je begrijpt dat het op deze manier het beste voor je uit zal pakken. Als je de nieuwe maan gebruikt om te manifesteren, dan begin je met het creëren van je droomleven. Als je helemaal geen intentie neerzet, dan gebruik je je vermogen om te creëren niet.”

In je boek schrijf je dat Moonology een toegankelijke manier is om contact te maken met de natuur.

“Ik houd heel erg van de natuur, maar ik ben ook echt een stadsmens en geniet enorm van grote steden als Londen en New York. Daarom heb ik iets als Moonology nodig om in verbinding te blijven met onze planeet, anders zou ik mijn leven helemaal binnen door kunnen brengen. Naar buiten gaan en omhoog kijken naar de maan is een manier voor mij om me te herinneren wie ik ben en wat ik hier doe. Het herinnert me eraan dat de planeet ooit bedekt was met bomen. Het helpt me om het gat tussen mijn liefde voor de stad en het verlangen naar de kosmos te dichten. Als mens zijn we onderdeel van de natuur. Er schuilt een groot gevaar als we die verbinding verliezen, maar dat is precies wat er gebeurd is. We eten rotzooi, zorgen niet goed voor onszelf, slijten ons leven achter schermen met koptelefoons op. Wij mensen zijn ritmische, cyclische wezens en als we de primaire verbinding met de natuur verliezen, valt alles uit elkaar.”

Geloof je in lotsbestemming?

“Persoonlijk geloof ik dat we allemaal onze eigen realiteit creëren, maar je zou kunnen zeggen dat de onderwerpen waarmee we te maken hebben al in de blauwdruk van ons leven liggen. Als je astrologie ziet als een kosmische klok, dan kun je zeggen: nu is het tijd voor dit en nu is het tijd voor dat. Moonology geeft je een systeem om die klok te leren lezen en de kosmische energie te leren begrijpen. Het verbindt je opnieuw met de planeet en het is zo’n krachtige expressie van het goddelijk vrouwelijke. Het is mijn missie deze informatie nu te verspreiden want het is zolang onderdrukt geweest. Gelukkig kunnen we er nu weer gebruik van maken en de magie weer terugbrengen in ons leven.”

Meer weten? Lees Leven met de maan van Yasmin Boland.

De acht fases van de maan

De acht magische fases van de maan, uitgelegd volgens de manifestatie methode van Moonology:

1. De nieuwemaanfase

Plant de zaden van je toekomstdromen en zet je intentie neer. Mediteer op je dromen van één tot drie-en-een-halve dag na de afnemende-maanfase na het laatste kwartier.

Sleutelwoorden: een schone lei, potentie, dromen.

2. De jonge maansikkel (wassende maan)

Dit is de tijd waarin je je dromen de gelegenheid geeft te bloeien en te gedijen. Je bent nog niet in staat te zien wat je gaat manifesteren. Blijf denken aan wat je wilt, van drie-en-een-half tot zeven dagen na nieuwemaan.

Sleutelwoorden: moed, vooruitgang, geloof.

3. De eerste-kwartierfase

Het is belangrijk nu de tijd te nemen om je wensen opnieuw te voelen, en te visualiseren. Dit is ook het moment waarop zich een crisis of een probleem voor kan doen. Laat je niet afleiden en houd vast aan je droom van zeven tot tien-en-een-halve dag na nieuwemaan.

Sleutelwoorden: uitdaging, vertrouwen, betrokkenheid.

4. De wassende-maanfase (Gibbous maan)

Blijf koers houden en geef niet op. Laat je ego of angst je plannen niet bederven.
Van tien-en-een half tot vijftien dagen na nieuwemaan.

Sleutelwoorden: aanpakken, verbeteren, aanpassen.

5. De vollemaanfase

Dit is de alles-of-niets-fase. Als een van je wensen op het punt staat zich te manifesteren, dan is het nu. Het kan ook zijn dat je een sterke aanwijzing krijgt dat je op de goede weg bent. En onthoud: sommige wensen vergen tijd. Van vijftien tot achttien-en-een-halve dag na nieuwemaan.

Sleutelwoorden: resultaat, vergeving, dankbaarheid.

6. De afnemende-maanfase

A-d-e-m… Als de dingen minder goed voor jou zijn verlopen, wat dan? Ontspan. Je zult merken dat hoe meer je in overeenstemming werkt met de maanfasen, des te gemakkelijker het leven verloopt. Van drie-en-een-half tot zeven dagen na vollemaan.

Sleutelwoorden: cyclus, ontspanning, aanvaarding, hergroeperen.

7. De laatste-kwartierfase

Kijk terug en zie hoever je gekomen bent. Je moet nu beslissen wat je wilt meenemen naar de nieuwe maancyclus die binnenkort begint, en wat je wilt achterlaten. Van zeven tot tien-en-een-halve dag na vollemaan.

Sleutelwoorden: herwaardering, evenwicht, vertrouwen.

8. De laatste-kwartierfase

De maancyclus loopt ten einde en het is tijd om dingen los te laten. Een van de beste manieren om met deze fase om te gaan is het zingen van de Sankriet woorden Om Namo Narayani. Het betekent: ‘Ik geef mij over aan het goddelijke’. Het goddelijke heeft een plan voor ieder van ons, en we zijn wat het goddelijke heeft gemanifesteerd. Geef je dus nu over en rust uit van tien-en-een-halve dag na vollemaan tot nieuwemaan in voorbereiding van de nieuwe maan.

Sleutelwoorden: genezing, verzachting, overgave.

Bron: Leven met de Maan van Yasmin Boland

Over auteur
Dit artikel is met liefde geschreven door de redacteuren van de Happinez online redactie. Benieuwd naar de gezichten achter de artikelen? Bekijk dan ook ons colofon.

Meer lezen over de maan?

Met dit maanritueel nodig je nieuwe dingen uit in je leven.

Volgend artikel
10x wat leven in samenwerking met de maan je oplevert
10x wat leven in samenwerking met de maan je oplevert