Zo bouw je je avond relaxed af, als ouders, met een avondritueel

Zo bouw je je avond relaxed af, als ouders, met een avondritueel Zo bouw je je avond relaxed af, als ouders, met een avondritueel Zo bouw je je avond relaxed af, als ouders, met een avondritueel

Met een jong kind in huis, kunnen de nachten kort en onrustig zijn. Om dan zelf toch een beetje te kunnen ontspannen, zou je een avondritueel voor jezelf kunnen ontwikkelen. Want een avondritueel is niet alleen fijn voor kinderen, ook jijzelf kunt er veel aan hebben. Want daarmee vergroot je de positieve associaties die je hebt bij je bed en je slaapkamer. Dan rust je toch uit, zelfs als slapen niet lukt. 11 ideeën om de avond relaxed af te bouwen.

1 Douchemeditatie

Probeer eens een simpele douchemeditatie: voel bewust je voeten op de grond staan (even stampen of aan- en ontspannen), word je bewust van je ademhaling en visualiseer dat het warme water de dag van je afspoelt. Zo ga je ook energetisch lekker schoon naar bed.

2 Een zwaardere deken

Leg een zwaardere deken over je heen, als dat niet te warm is, dat geeft je een geborgen gevoel en helpt je los te laten.

3 Verdiep je ademhaling

Ga op je rug liggen en kijk of je je ademhaling kunt verdiepen, niet vanuit wilskracht, maar vanuit een zachte buik, dan is het een moeiteloze manier om je mind te kalmeren.

4 Draai je zintuigen een tandje lager

Draai in gedachten je zintuigen een tandje lager, zoals je aan de volumeknop van een radio draait.

5 Slaapmuziek

Luister eens naar deze muziek: het album ‘Sleep’ van Max Richter. Deze zou je hersenactiviteit vertragen, wat je helpt te ontspannen. Maar liefst niet via je telefoon, want het blauwe licht van een scherm verstoort de aanmaak van het slaaphormoon melatonine.

6 Schrijf de dag van je af

Pak een mooi journal en schrijf de dag van je af. Houd je niet van schrijven, dan kun je gebeurtenissen en mensen ook buiten je kamer plaatsen in een visualisatie.

7 Dankbaarheid

Bedenk minstens één ding waar je dankbaar voor bent en laat dankbaarheid dan als gevoel stromen door je hele lichaam, naar alle cellen.

8 Oogkussen

Leg een oogkussen op je ogen, liefst één dat ruikt naar lavendel, want die geur ontspant.

9 Lavendelspray

Je kunt ook lavendelspray van essentiële olie op je kussen sprayen.

10 Drink thee

Drink een warme drank die tot rust brengt, zoals kamille of slaapthee

11 Slaapmeditatie als avondritueel

Probeer deze door mij geleide ´Lekker Slapen´ meditatie eens, eventueel met een maansteen op je buik of een celestien op je nachtkastje.


Meer Happinez?

Over auteur
Ernestine Numan deelt inspiratie en tools om lichter te leven, o.a. in meditaties en retreats. Soms speciaal voor drukke moeders. Voor Happinez schreef ze een paar persoonlijke en herkenbare columns, en geeft ze oefeningen.
Volgend artikel
Verbinding: 7 oefeningen die je samen met je kind kunt doen
Verbinding: 7 oefeningen die je samen met je kind kunt doen