Regenachtige dag? 3 buitenacitiviteiten waarbij je lekker vies mag worden

Regenachtige dag? 3 buitenacitiviteiten waarbij je lekker vies mag worden Regenachtige dag? 3 buitenacitiviteiten waarbij je lekker vies mag worden Regenachtige dag? 3 buitenacitiviteiten waarbij je lekker vies mag worden

Buiten spelen is gezond: door de frisse lucht, het zonlicht, de beweging, maar ook door de bacteriën die je binnenkrijgt. Vies worden en een beetje modder eten is goed voor een kind. Tijd buiten doorbrengen is onbetaalbaar: drie (buiten)activiteiten waar je lekker vies van wordt.

1. De kleur van de natuur

Met je haren door de modder en dat dat dan je kwast is: hoeft niet elke dag, maar heerlijk als het een keertje mag! Gebruik modder als grondstof, en maak kleuren door bietensap, kurkuma of wat diepvriesspinazie toe te voegen. Plak een vel papier buiten op de schutting en laat ze lekker hun gang gaan, plak er eventueel wat gedroogde bloemetjes op om het af te maken.

2. Modderhuis

Een insectenhuis kun je kant-en-klaar kopen of als bouwpakket, maar veel leuker is het om met je kinderen de materialen zelf bij elkaar te scharrelen. Snuffel in de buurt naar stukjes hout, stenen en bloemen. Neem grotere stukken hout als basis en creëer ‘kamers’ door stenen tussen hout als steunbalken te gebruiken. Maak er een geheel van door letterlijk met modder te gooien: vinden kinderen heerlijk! Versier het hotel met bladeren, gras, bloemetjes, onkruid.

Wil je bepaalde beestjes lokken, dan kun je de kamers nog vullen: bijen houden van holle takken, bamboe en riet, torretjes en lieveheersbeestjes houden van houtwol of houtsnippers en schors en dennenappels. Om vlinders te plezieren, vul je een kamer met wat dorre takjes en droge blaadjes en maak je een deurtje met wat gleuven erin. Zet ’m enigszins beschut neer, en nu maar afwachten wie er even komt schuilen of misschien wel intrekt om eitjes te leggen.

3. Dagboek van een worm

Vervelen is natuurlijk goed voor je, maar mocht je kind deze zomer nou even niets te doen hebben, dan kun je hem ook op een idee brengen. Laat hem zich een dag verplaatsen in een diertje, een worm bijvoorbeeld. Heel leuk om er iets over op te zoeken en dan te kijken wat zo’n worm eigenlijk doet de hele dag. Beetje graven, beetje rondrommelen, beetje eten, beetje slapen. Heel inspirerend eigenlijk. Maak er samen een mooi boekje van: met sporen, voedsel, teken zijn huis of zijn grote liefde. Zo ga je overal de schoonheid van inzien.

Over auteur
Nicole van Borkulo is sinds 2015 werkzaam als eindredacteur bij Happinez. Ze studeerde journalistiek en specialiseerde zich in tijdschriften, waar ze inmiddels al ruim tien jaar vol enthousiasme mee bezig is in haar werk. Nicole houdt zich veel bezig met voeding, haar kinderen en duurzaamheid, waar ze ook graag mooie artikelen over schrijft voor Happinez.

Meer lezen over buitenspelen?

Waarom buitenspelen zo belangrijk is voor je kind.

Volgend artikel
Zo zorg je dat je kind meer (buiten)speelt
Zo zorg je dat je kind meer (buiten)speelt