Waarom buitenspelen zo belangrijk is voor je kind

Waarom buitenspelen zo belangrijk is voor je kind Waarom buitenspelen zo belangrijk is voor je kind Waarom buitenspelen zo belangrijk is voor je kind

Nieuwsbericht: 15% van de kinderen speelt nooit buiten. Vooral kinderen van 4 tot 14 jaar van hoogopgeleide ouders in de Randstad spelen liever binnen. ‘Schrikbarend,’ zei Dave Ensberg- Kleijkers (directeur van Jantje Beton) daarover op NPO Radio 1. ‘Kinderen die wel buitenspelen, zijn gezonder en gelukkiger.’

Hij noemde ook een paar herkenbare oorzaken: veel ouders vinden buiten spelen niet veilig genoeg (zeker als je midden in de stad woont is dat een factor) en vaak zijn er geen vriendjes in de buurt om mee buiten te spelen, bijvoorbeeld omdat die allemaal naar muziekles of een andere activiteit moeten. Begrijpelijk, maar wel héél jammer, want buiten spelen is belangrijk! Hier zijn 11 redenen waarom het zo van belang is dat kinderen buiten spelen:

1. Goed voor de motoriek

Knikkeren, schommelen, hinkelen, touwtje springen, tikkertje, koppeltje duikelen aan het klimrek, klapspelletjes, voetballen. Al die spelletjes zijn goed voor de lichamelijke ontwikkeling van je kind.

2. Goed voor de ogen

Oogartsen adviseren met klem: laat elk kind twee uur per dag buiten zijn. Hier lees je waarom dat zo belangrijk is voor de ogen, zéker voor een kind in de groei.

3. Het stimuleert de creativiteit en de fantasie

Kinderen verzinnen complete werelden als ze samen buiten spelen.

4. Buitenspelen is goed voor sociale vaardigheden

Samen spelen, samen op avontuur, samen overleggen, ruzie maken en het weer bijleggen. Je kind leert op die manier steeds beter omgaan met andere kinderen.

5. Ze kunnen hun energie kwijt

Ze zitten toch al zoveel!

6. Een kind wordt weerbaarder en zelfverzekerder

‘Een kind dat weet hoe het moet klimmen, vallen, opstaan en het niet op een gillen zet bij een schram of een wondje is weerbaarder en zelfverzekerder,’ schreven we al eerder in dit stukje met op opvoedtips uit Scandinavië.

7. Het is avontuurlijk!

Kinderen kunnen bij het buitenspelen geleidelijk aan zelf hun wereld vergroten, op een hele natuurlijke manier. Eerst tot het hoekje van de straat, dan het achterommetje. Spannend!

8. Vitamine D

In de buitenlucht maken kinderen (en volwassenen) via de huid vitamine D aan, een vitamine die heel belangrijk om gezond te blijven.

9. Alle zintuigen gebruiken

Over de ogen hadden we het al, maar ook alle andere zintuigen krijgen bij het buiten spelen lekker veel te doen. Buiten ruikt het anders dan binnen, het voelt anders (zand, klimrek, boom) en het klinkt anders. Een klimrek, de zandbak, een bal – het vóelt allemaal anders.

10. Een gezond gewicht behouden

Kinderen die vaak buiten spelen en ravotten, blijven veel makkelijker op gewicht. Bovendien: terwijl ze spelen, eten ze niet. Scheelt ook.

11. Het is léuk!

Eigenlijk zou deze reden vooraan moeten staan natuurlijk. Oké, een kind dat verdiept is in de telefoon, is vaak niet bij het scherm weg te sleuren. Maar als kinderen eenmaal buiten verdiept zijn in hun spel, krijg je ze niet meer naar binnen.

Beeld: fotografie en styling door Pia Jane Bijkerk

Meer Happinez?

Over auteur
Huisfilosoof Anne Wesseling duikt elke twee weken haar boekenkast in en kijkt hoe de denkbeelden van grote meesters nog in te passen zijn in deze tijd.
Volgend artikel
Het kind van 9: tussen klein en groot
Het kind van 9: tussen klein en groot