Geboorterituelen: welkom op aarde

Geboorterituelen: welkom op aarde Geboorterituelen: welkom op aarde Geboorterituelen: welkom op aarde

Geboren worden is het moeilijkste wat een mens ooit zal doen, wordt weleens gezegd. Hoe we iemand ontvangen die net zo’n prestatie heeft verricht, zegt veel over hoe we zelf willen leven. Een paar geboorterituelen op een rij.

1. Wensstenen

In veel inheemse culturen is de band tussen grootouders en kleinkinderen de allerbelangrijkste band; de één staat dicht bij zijn kosmische vereniging, de ander komt er net vandaan. Daardoor zouden ze niet alleen diep verbonden zijn, maar ook initiële kennis overdragen aan elkaar.

Dit oude Keltische ritueel is speciaal voor de grootouders van een nieuwgeboren kleinkind. Raap twee stenen uit de natuur. Schrijf of teken daarop een wens, een levenswijsheid of iets anders wat je graag zou willen overdragen aan het kind. Eén steen is voor de grootouder, de andere voor het kleinkind.

2. Woorden van betekenis

Bij het huwelijk horen bepaalde beloften en daar kun je je eigen vorm aan geven door ze zelf te schrijven. De geboorte van een kind verandert je relatie, en het is een mooi moment om, ook als je niet getrouwd bent, je geloften naar elkaar uit te spreken. Niet alleen je kind is nieuwe op deze wereld, ook jullie hebben als ouders een nieuwe rol aangenomen. Om jezelf en je partner in die rol te verwelkomen, kun je iets opschrijven dat je aan elkaar voorleest. Bewaar het papier in een doos, waarin je ook herinneringen uit de kraamtijd kunt stoppen. Als je kind eenmaal volwassen is, kun je het bij gelegenheid cadeau doen.

Beeld: fotografie door Ernie Enkelaar, styling door Cyn Ferdinandus

Meer geboorterituelen lezen?

In Happi.kids ‘Veilig’ lees je verder over dit onderwerp. Bestel ‘m nu zonder verzendkosten in onze webshop.


Meer Happinez?

Volgend artikel
Zo ontwikkelen de zintuigen van je kind zich van 0-7 jaar
Zo ontwikkelen de zintuigen van je kind zich van 0-7 jaar