Heb je net een kind gekregen? Zo kun je je kraamtijd bewust beleven

Heb je net een kind gekregen? Zo kun je je kraamtijd bewust beleven Heb je net een kind gekregen? Zo kun je je kraamtijd bewust beleven Heb je net een kind gekregen? Zo kun je je kraamtijd bewust beleven

Hoe je ook bevallen bent, je hebt net een van de meest bijzondere momenten in je leven meegemaakt. Met ongekende kracht en toewijding heb je jouw kind ter wereld gebracht. Alles in jou heeft zich gefocust op die ene taak. Mentaal, emotioneel en fysiek heb je een topprestatie geleverd die zowel oer-aards als buitengewoon magisch is.

Na een bevalling ligt de focus al snel voornamelijk op de gezondheid van het kindje. Door de intensiteit van de zorg hiervoor, mis je soms de tijd om even stil te staan. Om te reflecteren op wat er gebeurd is. En om de transitie te vieren van jou naar je nieuwe rol als moeder of, als je al moeder bent, naar jullie nieuwe gezinssamenstelling. Om deze bijzondere kraamtijd te beleven met lichaam en ziel, helpt het om hem een beetje heilig te verklaren, als een soort ‘sacred space’. Die jou als moeder laat herstellen en genieten en een zachte landing geeft voor je baby.

Tips voor je kraamtijd als sacred space:

1. Creëer een ritueel en verwelkom jullie baby van hart tot hart. Dit kun je op heel veel manieren invullen. Je kunt bijvoorbeeld een kaars aansteken, een mooie tekst voorlezen, jullie wensen voor het kindje uitspreken en een rozenkwarts in de wieg leggen.

2. Neem de tijd om simpelweg samen te ademen. Alleen maar samen liggen is al genoeg om de heiligheid van het nieuwe wonder naast je te ervaren, te eren en om je met elkaar te verbinden in deze nieuwe vorm.

3. Pak een mooi journal en schrijf op hoe je je voelt. Schrijf je bevallingsverhaal op om het bewust te verwerken en de transitie te markeren. Geef ruimte aan alles wat je denkt en voelt. Alles mag er zijn. Je kunt het bewaren of eventueel verbranden als dat goed voelt om ruimte te maken.

4. Er zijn steeds meer fijne post partum behandelingen die je zelf kunt doen, variërend van het inbinden van je buik of ‘yoni steaming’. Als ik dat had geweten ten tijde van mijn bevallingen, had ik ze allemaal geprobeerd.


Meer Happinez?

Over auteur
Ernestine Numan deelt inspiratie en tools om lichter te leven, o.a. in meditaties en retreats. Soms speciaal voor drukke moeders. Voor Happinez schreef ze een paar persoonlijke en herkenbare columns, en geeft ze oefeningen.
Volgend artikel
Moestuinieren met kinderen? Zo wordt het een succes
Moestuinieren met kinderen? Zo wordt het een succes