Moestuinieren met kinderen? Zo wordt het een succes

Moestuinieren met kinderen? Zo wordt het een succes Moestuinieren met kinderen? Zo wordt het een succes Moestuinieren met kinderen? Zo wordt het een succes

Het is lente en er is iets dat je makkelijk kunt doen, dat gezellig is én leerzaam en dat ook nog wat lekkers oplevert: moestuinieren. En het kan ook op het balkon.

Handjes in de aarde en de zon op je bol. Samen een beetje scharrelen door de tuin, of lekker een beetje aantutten met potjes en tuinaarde voor op het balkon. Kleuters op tuinklompjes, met een gietertje; je zou ze opvreten.

Alleen jammer dat ze geen radijsjes lusten. En dat ze niet zoveel geduld hebben om wéken te wachten tot er eens een sprietje verschijnt. Gelukkig is er ’Het grote moestuinierboek’ van Elbrich Fennema. Het is net uit en het komt als geroepen, want het bevat ook een hoofdstuk over tuinieren met kinderen. Met een paar eenvoudige tips maak je dat tot een succes. Komen ze!

5 Tips voor tuinieren met kinderen

1 Kies lekkere planten met een hoge slagingskans

Aardbeien bijvoorbeeld. Fennema tipt ‘doordragers’, zoals Mara des Bois (Franse bosaardbei) of Ostara. Je hoeft met kinderen niet in één keer veel te oogsten, voor kinderen is het leuk om de hele zomer af en toe een aardbeitje te eten, en dan zijn deze soorten dus geknipt. En aardbeien zijn vooral lékker, dat hebben ze voor op radijsjes (waar ook sneller wat mee mis gaat).

2 Kies makkelijke planten met grote zaden

‘Een zaadje zien opkomen en ontkiemen is een van de meest ontroerende dingen die er bestaan,’ schrijft Fennema. Kies wel het liefst grote zaden, waar al snel flinke blaadjes uitkomen, zoals bonen, mais, Oost-Indische kers of pompoen. Die grote zaden zijn voor kindervingertjes goed te hanteren, dat is ook fijn.

3 Plant als eerste wat kruiden

Dan ziet het er al meteen gezellig groen uit. Bieslook, munt en rozemarijn zijn heel geschikt: ze gaan niet snel dood en je kunt er lang van oogsten. Van rozemarijn zelfs in de winter nog!

4 Hoe kleurrijker, hoe mooier

Zet eetbare bloemen in de kindermoestuin, zoals Oost-Indische kers en dropplant (de blaadjes en bloemetjes smaken naar anijs). Snijbiet is een geweldige kindervriend, schrijft Fennema. Er zijn varianten met vrolijke roze, oranje of gele bladstelen, maar snijbiet heeft nog meer voordelen: de zaadjes komen goed op, en snijbiet groeit snel weer aan nadat je wat hebt geoogst. Snijbiet groeit bovengronds, dat is voor kinderen veel leuker dan groenten waar je niks van ziet, zoals worteltjes, bieten en radijsjes.

5 Vergeet de kiemgroenten niet

Superleuk en dankbaar, want je zíet de worteltjes bijna groeien en je kunt heel snel oogsten. Tuinkers kun je prima kweken op de vensterbank: leg een laagje watten op een schaaltje, sprenkel de zaadjes erop en geef elke dag een beetje water, zodat de watten vochtig blijven. Na een week kun je de sprietjes al afknippen en door de sla of op je boterham-met-kaas doen.

Levenslessen

Natuurlijk gaat er, ook met makkelijke groenten, wel eens wat mis. Zaadjes komen niet op, een plantje laat de blaadjes hangen of wordt opgegeten door de slakken. Maar dat hoort óók bij een tuin. En bij het leven. Dat is misschien wel het mooiste aspect van tuinieren met je kind: het biedt metaforen voor levenslessen. ‘Alles wat je je kinderen aan hogere wijsheid wilt meegeven, kun je laagdrempelig aanvliegen via de tuin,’ schrijft Fennema.

Want ja, dat is ook iets dat we nu misschien meer dan ooit nodig hebben: tussen het scharrelen door kun je een beetje kletsen over de dag, maar ook dingen uitleggen. Over de kringloop van het leven. Of dat er soms dingen mislukken, en dat dat er bij hoort en niet zo erg is. Dat het niet altijd zo gaat als je wilt, maar dat dingen soms ook veel mooier en leuker zijn dan je denkt.

En je ervaart, samen met je kind, die prachtige, oude wijsheid, die je in dit geval ook létterlijk kunt nemen: ‘Alles wat je aandacht geeft, groeit.’

Meer moestuin?

Meer Happinez?

Over auteur
Huisfilosoof Anne Wesseling duikt elke twee weken haar boekenkast in en kijkt hoe de denkbeelden van grote meesters nog in te passen zijn in deze tijd.
Volgend artikel
Kindertekeningen: dit vertellen ze je
Kindertekeningen: dit vertellen ze je