Vier de waarde van kleding samen met je kind

Vier de waarde van kleding samen met je kind Vier de waarde van kleding samen met je kind Vier de waarde van kleding samen met je kind

Na meer dan tien jaar werken in de modewereld besloot Barbara de Ru dat het anders moest. Waardering voor het kledingstuk èn voor de makers ervan moet weer voorop komen te staan, vindt ze. Met Bobbinhood wil ze volwassenen en kinderen stimuleren om weer zelf kleren te gaan maken.

‘Let’s free fashion’ is het motto van Barbara de Ru. Met haar platform Bobbinhood verenigt ze op internet en Instagram iedereen die houdt van kinderkleding en vindt dat we anders naar kleding moeten gaan kijken. Ze hoopt mensen niet alleen te stimuleren om weer zelf achter de naaimachine te gaan zitten, maar ook om kinderen in dat proces te betrekken.

Wat miste je in de modewereld?
Als modeontwerper was ik in de loop der jaren het gevoel kwijtgeraakt dat ik had toen ik begon: dat mode een prachtig ambacht is. De modewereld is best hard, ik miste het respect voor de kledingstukken en voor de mensen die onze kleding maken. Mijn dochter voelde aan dat me iets dwarszat, en begon me allerlei vragen te stellen. ‘Waar ga jij naartoe op reis met je werk mama?’ en ‘Hoe ontwerp je die kleren dan?’

Je dochter speelde ook een grote rol bij het ontstaan van Bobbinhood, toch?
Ja. Ik maakte voor haar een kit waarmee ze zelf haar kleren kon ontwerpen, met een aankleedpop. Ze vond het prachtig en we gingen er samen steeds serieuzer mee aan de slag. Zo ontstond onze ‘droomcollectie’. Het leek me mooi om ook andere mensen enthousiast te maken om samen met hun kinderen met kleding aan de slag te gaan. Zo zien ze hoe kleding gemaakt wordt, waardoor het voor hen weer echte waarde krijgt.

Bobbinhood is een combinatie van bobbin, dat garenklosje betekent in het Engels, en Robin Hood, de bestrijder van onrecht. Het biedt op een leuke, laagdrempelige manier de mogelijkheid tot vrolijk verzet.

En wat gebeurt er nu met jullie droomcollectie?
Het komende halfjaar wil ik de kledingkast van mijn dochter waste- en slaafvrij maken, door onze droomcollectie ook echt te gaan maken. De hele collectie komt stukje bij beetje als gratis download op onze website: de patronen (maat 80-134), de print templates en een uitgebreide beschrijving. Ook kun je hier de kit vinden waarmee je je eigen droomcollectie kunt ontwerpen. Met de eenvoudige patronen en stap-voor-stap-uitleg kun je samen met je kind de collectie maken. Free fashion, dus: niet alleen gratis, maar ook vrij van kinderarbeid, verspilling en vervuiling. Ik verkoop ook stoffen die hier in de studio eco gedrukt zijn. En ben je echt niet handig met de naaimachine, dan kun je de kledingstukken ook bestellen. Made to order, natuurlijk, zodat we zo min mogelijk afval produceren.

Wat is je ultieme droom met Bobbinhood?
Mijn droom is dat volwassenen en kinderen weer gaan creëren, het liefst samen. Dingen maken is geweldig: de blik van mijn dochter als ze haar eigen ontwerp zeefdrukt. Zij schetst, ik snijd haar schets uit, ze kiest een kleur, drukt en dan het moment dat ze het zeefdrukraam omhoog tilt… daar is haar eigen idee op een echt kledingstuk! Onbetaalbaar.

Beeld: fotografie door Saskia van Osnabrugge, styling door Maaike Koorman

Volgend artikel
Een feest van licht: de magie van Sint-Maarten
Een feest van licht: de magie van Sint-Maarten