Yoga met kinderen: oefeningen van een waterdier

Yoga met kinderen: oefeningen van een waterdier Yoga met kinderen: oefeningen van een waterdier Yoga met kinderen: oefeningen van een waterdier

Yoga spreekt niet ieder kind tot de verbeelding, maar dieren nadoen is altijd leuk! Wij maakten een flow met waterdieren. Om samen te doen, voor ontspanning en plezier.

Dit heb je nodig:

  • Een yogamat of een dekentje
  • De lievelingsknuffel, of een mooie steen

Goed om te weten:

De houdingen mogen nooit pijn doen. Rek is prima om te voelen, maar bij pijn mag het een tandje minder. En is een houding te ingewikkeld, sla ’m dan over of doe een versimpelde versie. Per houding staat er een tijdsindicatie bij.

Oefeningen

We beginnen met een rugligging om te ontspannen, in deze houding kun je meteen kijken waar de ademhaling zit.

Ga op je rug liggen. Voel de grond waarop je ligt. Met welke delen van je lichaam maak je contact met de vloer? En voel je waar de adem naartoe stroomt? Laat het kind zelf zeggen of ie het weet, en kijk ondertussen wat omhoog komt: de borst of de buik. Een diepe ademhaling naar de buik is het beste voor het lichaam, en is fijn om jong aan te leren. Dat doe je zo:

Online training Ayurveda

  • Ontdek de leefstijl die bij jou past

  • 7 lessen met wijsheden uit deze eeuwenoude gezondheidsleer

  • Inclusief dosha-test

Leg je knuffel op je buik en stuur je ademhaling daar naartoe, kun je ervoor zorgen dat je knuffel de lucht in gaat? Hoe voelt je buik? Is je kind zijn knuffel ontgroeid, dan kun je ook een pittenzakje nemen of een mooie steen. Zo leren ze welk gevoel er bij een buikademhaling hoort. Het is een belangrijke plek voor een kind om naartoe te durven gaan: hier kun je voelen hoe het echt met je gaat. Mooie oefening om een gewoonte van te maken voor het slapen gaan.

1 De vis

Blijf op je rug liggen. Zet je ellebogen op de grond, richt je onderarmen en vingers naar boven – dat zijn je vinnen. Duw je borst omhoog zodat je een holle rug krijgt. Buig je hoofd naar achteren en raak met je kruin de grond aan. Adem uit en laat je weer op de grond zakken. Herhaal de beweging nog een paar keer.

Wanneer voel jij je als een vis in het water?

De vis is een achteroverbuiging en hartopener. De houding maakt de rug sterk en flexibel en versterkt het middenrif, wat goed is voor de ademhaling. Maak het speels door kinderen te vragen wat voor vis ze zijn.

Kracht: Voelen

2 De flamingo

Ga rechtop staan met je voeten naast elkaar en maak jezelf lang. Steek je linkerarm omhoog, buig je rechterknie, breng je rechtervoet naar je bil en pak je tenen vast met je rechterhand. Blijf 10 tellen op een been staan. En wissel dan om.

Voel jij je stevig staan?

De flamingo is een balanshouding waarmee je de gewrichten en spieren in de benen versterkt, je evenwicht oefent en waarmee je je concentratie verbetert. Leuk om tussendoor de voeten even te masseren en te ervaren hoe het staan dan voelt – vaak kun je dan beter je evenwicht bewaren.

Kracht: Balans

Meer yogahoudingen?

In Happi.kids 2-2020 vind je meer waterdier-yogahoudingen. Bestel dit nummer in onze webshop.

Over auteur
Nicole van Borkulo is sinds 2015 werkzaam als eindredacteur bij Happinez. Ze studeerde journalistiek en specialiseerde zich in tijdschriften, waar ze inmiddels al ruim tien jaar vol enthousiasme mee bezig is in haar werk. Nicole houdt zich veel bezig met voeding, haar kinderen en duurzaamheid, waar ze ook graag mooie artikelen over schrijft voor Happinez.

Meer lezen over het ouderschap?

Drie verrassende dingen die het moederschap je kan brengen.

Volgend artikel
Veilig voelen: dit maakt je huis een thuis voor je kind
Veilig voelen: dit maakt je huis een thuis voor je kind