Yoga nidra voor kinderen: rust en ontspanning

Yoga nidra voor kinderen: rust en ontspanning Yoga nidra voor kinderen: rust en ontspanning Yoga nidra voor kinderen: rust en ontspanning

Het wordt ook wel slaapyoga genoemd, maar dat is het niet. Bij yoga nidra verkeer je in een staat tussen waken en slapen in. Het is ook goed voor kinderen; ze worden er rustig van. 

Femmy Brug is yogadocent, voor zowel kinderen als volwassenen, én auteur van ‘Yoga nidra voor kinderen en tieners’. Als het aan haar ligt, groeit ieder kind op met yoga nidra. “Het is een mooie, diepe techniek, die heel relaxed en eenvoudig is om uit te voeren. Je kunt als ouder gewoon de tekst voorlezen. Dat geeft een mooie verbinding met je kind, of met je hele gezin. Het is laagdrempelig, want het duurt niet lang, zeker bij jonge kinderen niet, als je een korte variant doet. Je kiest inhoudelijk een versie die op de leeftijd van je kind is afgestemd en je kiest er een geschikt moment voor, als je kind onrustig is bijvoorbeeld, of extra aandacht kan gebruiken.”

Liggen en luisteren

“Ook kun je een speciale variant vóór het slapen doen, dan valt het makkelijker in slaap. Het enige wat je kind bij yoga nidra hoeft te doen, is liggen en luisteren. Je kind ontspant, yoga nidra bevordert lichaamsbewustzijn en zelfbewustzijn, en je introduceert hiermee meditatie op een heel makkelijke en kindvriendelijke manier. Je kind creëert moeiteloos een voornemen dat goed voor hemzelf is en het versterkt jullie onderlinge band. Je kunt yoga nidra met je kind doen omdat het de gezondheid van je kind op fysiek, mentaal en spiritueel niveau bevordert. Het kan helpen om de persoonlijkheid van je kind tot bloei te laten komen.”

Meer weten?

In Happi.kids nr 4-2019 ‘Altijd blijven spelen’ lees je nog veel meer over deze vorm van yoga én vind je een yoga nidra-oefening van yogadocente Femmy Brug, speciaal voor kinderen van 4 tot en met 7 jaar. Bestel dit nummer nu in onze webshop.

Meer lezen over yoga voor kinderen?

Yoga met kinderen: oefeningen van een waterdier.

Volgend artikel
12 vragen voor een goed gesprek met je kind
12 vragen voor een goed gesprek met je kind