Acupressuur laat je energie weer stromen

Acupressuur laat je energie weer stromen Acupressuur laat je energie weer stromen Acupressuur laat je energie weer stromen

Volgens de Chinese geneeskunde is de stroom van Qi – je vitale levensenergie – bepalend voor je welzijn. Simpel gezegd: als jouw Qi vrijelijk door je lichaam kan stromen. Met acupunctuur en acupressuur stimuleer je bepaalde drukpunten op je lichaam. Daardoor worden energetische blokkades opgelost en kan de levensenergie weer goed circuleren.

Het fijne aan acupressuur is dat er geen naalden bij gebruikt worden. Je hebt er niet per se speciale kennis voor nodig en kunt het dus ook gemakkelijk thuis doen, zegt Mary Jane Neumann.

Zo pas je zelf acupressuur toe

Verspreid over je lichaam zijn er honderden acupressuurpunten te vinden. Als je stevig op zo’n acupressuurpunt drukt of het punt met je duim licht masseert, voel je een lichte pijn of een wat doffe sensatie. Dit betekent dat het drukpunt geactiveerd wordt. Volgens Neumann profiteer je het meest van acupressuur als je gedurende zo’n 20 minuten druk uitoefent op een punt en vervolgens van kant wisselt. Heb je niet zoveel tijd? Ook na zo’n 5 minuten kun je al verschil merken.

Dit zijn 4 bekende acupressuurpunten

Hegu

Dit punt is de v-vormige huidplooi tussen je duim en wijsvinger, aan de bovenkant van je hand. Dit drukpunt is gerelateerd aan je hoofd en gezicht en helpt bijvoorbeeld als je hoofdpijn voelt opkomen. Spreid je linkerhand uit met je handpalm naar beneden, plaats je rechterduim op het Hegu-punt en knijp stevig. Ben je zwanger? Dan kun je beter geen druk uitoefenen op het Hegu-punt, omdat het samentrekkingen in de baarmoeder kan veroorzaken.

Nei Guan

Aan de binnenkant van je onderarm, ongeveer 5 centimeter vanaf je pols en tussen de twee pezen in, zit het Nei Guan-drukpunt. Hier druk uitoefenen kan misselijkheid en gevoelens van angst verminderen. In tegenstelling tot het Hegu-punt kan drukken op dit punt juist wel fijn zijn voor zwangere vrouwen. Probeer het bijvoorbeeld als je last hebt van ochtendmisselijkheid.


Zu San Li

Je vindt dit drukpunt ongeveer vier vingers onder de buitenkant van je knie. Drukken op het Zu San Li-punt zorgt voor nieuwe energie en ondersteunt de spijsvertering. Neumann adviseert om dit dagelijks te doen.

Shen Men

Het Shen Men-drukpunt bevindt zich bovenaan de binnenkant van je oorschelp, op het platte stukje huid onder de rand van je oor. Dit is een heel belangrijk punt binnen de acupunctuur en acupressuur. Het oor wordt gezien als een microsysteem van het gehele lichaam, net zoals het lichaam beschouwd wordt als een microsysteem van het hele universum. Als je last hebt van stress, kun je op het Shen Men-punt drukken voor meer rust en kalmte.

Open de 4 hemelpoorten

Aan het eind van een lange, stressvolle dag of vlak voor het slapen gaan is het fijn om acupressuur toe te passen op zowel het Hegu-drukpunt als het Tai Chong-drukpunt. Deze laatste vind je bovenop je voet, vlak voor het punt waar de middenvoetsbeentjes van je grote teen en je tweede teen samenkomen. De combinatie van deze twee drukpunten is volgens Neumann heel krachtig. Het opent de ‘Vier Poorten’: dit bevordert de Qi-stroom door je lichaam, verwijdert blokkades en zorgt voor ontspaning.

Wil je echt helemaal tot in je tenen ontspannen? Probeer dan eens om acupressuur te combineren met een meditatie.

Beeld: fotografie door Jeroen van der Spek, styling door Cyn Ferdinandus

Over auteur
Sanne Eva Dijkstra staat stevig met twee benen op de Friese grond, maar met haar hoofd graag in de wolken. Sanne Eva schrijft vooral – en het liefst – over food, reizen, bewust(er) leven en lifestyle in het algemeen.

Meer lezen over acupressuur?

Verlicht hoofdpijn en spanning met deze oefening.

Volgend artikel
Energiedip of opleving? Zo werkt de orgaanklok
Energiedip of opleving? Zo werkt de orgaanklok