Energiedip of opleving? Zo werkt de orgaanklok

Energiedip of opleving? Zo werkt de orgaanklok Energiedip of opleving? Zo werkt de orgaanklok Energiedip of opleving? Zo werkt de orgaanklok

Opleving om twaalf uur ’s middags, een energiedip rond een uur of vier; je kunt de klok bijna gelijk zetten op het bioritme van je lichaam.

Volgens de Chinese geneeskunde bestaat er geen twijfel over: onze organen zijn op verschillende momenten van de dag actiever dan op andere en daar kun je op inspelen. Wanneer zijn je organen het actiefst? Wat betekent dat voor je energie en emoties op dat uur van de dag? Ontdek de werking van de orgaanklok.

Lever

Actieve uren 1:00 – 3:00 uur

Onrustig aan het begin van de nacht? Dan vraagt je lever om aandacht. Dit orgaan dat samenhangt met de emotie boosheid, ontdoet je lichaam van gifstoffen en is het meest actief aan het begin van de nacht. Als je tijdens leveruren wakker wordt of onrustig droomt, geeft dat aan dat er onverwerkte boosheid in je aanwezig is. Van cocktails of bier aan het genieten op dit tijdstip, dan werk je de lever in principe tegen. Hoef je niets van te merken, maar in emotionele tijden word je overvallen door boze gevoelens en frustratie. Onrust in de lever? Tijd voor aandacht voor jezelf.

Longen

Actieve uren: 3:00 – 5:00 uur

In de tweede helft van de nacht zijn je longen actief. Mediteren in de natuur rond dat tijdstip werkt bevorderend (denk aan het vroege tijdstip waarop monniken opstaan), maar het fijnst is het om je lichaam dit proces in de stilte van je slaap te laten ervaren. Word je wel eens wakker rond dit tijdstip met een somber gevoel? Dat kan goed, want de longen horen bij de emotie verdriet. Ook als je overdag last hebt van je ademhaling, is het interessant om te kijken wat jou op dit moment verdriet bezorgt.

Dikke darm

Actieve uren: 5:00 – 7:00 uur

De vroege ochtend is het moment van de dikke darm. Sta je wel eens op tussen 5:00 en 7:00 uur? Dan kan het zijn dat je daar buikpijn van krijgt. Meteen naar de wc moeten als je om deze tijd wakker wordt, hangt ook samen met de activiteit van de dikke darm. Dit orgaan staat voor loslaten. Stagneert je stoelgang? Dan houd je mentaal iets vast. Op onverwachte momenten last van diarree? Dan zit je mogelijk in een proces van loslaten van oude patronen.

Maag

Actieve uren: 7:00 – 9:00 uur

’s Ochtends is je maag het actiefst, daarom is stevig ontbijten zo belangrijk. Maar juist door de activiteit van eerst je dikke darm en daarna je maag in de ochtend kun je je – afhankelijk van je energie – ook misselijk of vol voelen. Je maag hoort dan ook bij de emotie walging. Probeer toch te eten om deze organen te helpen de balans te herstellen. Moeite met ontbijten? Begin met fruit, een beetje yoghurt en thee en bouw het langzaam op. Kijk uit met koffie vóór 9 uur, want daar wordt je maag niet zo blij van.

Milt

Actieve uren: 9:00 – 11:00 uur

De milt en de alvleesklier gaan na je ontbijt aan het werk. Zij zorgen ervoor dat voedingsstoffen door het lichaam worden opgenomen. Een productief moment dus, zowel fysiek als mentaal. Een sportles om deze tijd of een berg werk verzetten, bezorgen je een goed gevoel. Ook is het de geschikte tijd om nieuwe kennis te vergaren. Niet ontbeten of een beetje ziek? Dan kun je je op dit tijdstip zorgelijk en onzeker voelen. Ga even naar buiten of volg een yogales om deze onrust weg te nemen.

Hart

Actieve uren: 11:00 – 13:00 uur

Aan het daten? Spreek dan eens af voor een kop koffie tussen 11:00 en 13:00 uur. Dit is de tijd van het hart. Je staat open voor nieuwe contacten of voor het intensiveren van bestaande. Een opleving van vrolijkheid komt vaak voor rond 12:00 uur ’s middags en ben je gekwetst, dan voel je dat op dit moment van de dag het meest. Wees lief voor jezelf en omring je met fijne mensen in de actieve uren van het hart.


Dunne darm

Actieve uren: 13:00 – 15:00 uur

Je dunne darm zet je voeding om in de opbouw van je lijf. Blijf dus niet achter je bureau zitten op dit tijdstip, maar kom in beweging. Maak een lunchwandeling, ruim je huis op of ga sporten en benut deze actieve periode van de dag optimaal. Onzekerheid zorgt ervoor dat je dunne darm uit balans raakt. Je voelt je dan futloos en hebt juist geen zin om te bewegen. Doe het toch, want je zult merken dat het direct effect heeft.

Blaas

Actieve uren: 15:00 – 17:00 uur

Het einde van de middag staat bekend als energiedip-moment. Hoe dat komt? Waarschijnlijk omdat je te weinig gedronken hebt, want de blaas komt tussen 15:00 en 17:00 uur in actie. Neem even een momentje voor jezelf met een grote mok thee. Dit is namelijk ook het moment waarop je je aan de kleinste dingen irriteert. Als het mogelijk is, stop dan even met waar je mee bezig bent en creëer een rustmoment. Is dat niet mogelijk? Tank dan vooral vocht bij, dat helpt al aanzienlijk.

Nieren

Actieve uren: 17:00 – 19:00 uur

Aan het begin van de avond gaan je nieren actief aan de slag met het filteren van je bloed. Dat vergt energie en daarom is het verstandig om tussen 17:00 en 19:00 uur te eten. Je nieren horen bij de emotie angst, dus raak je gestrest of bang aan het einde van de dag, neem de tijd om na te gaan wat de oorzaak ervan is. Ook last van je onderrug kan opspelen op dit uur van de dag. Plan je avonden zo rustig mogelijk in als je tijdens die uren onrust ervaart.

Bloedsomloop

Actieve uren: 19:00 – 21:00 uur

Belangrijke stoffen worden door het lichaam verspreid tijdens de actieve uren van de bloedsomloop. Mediteren, een boek lezen of film kijken zijn de activiteiten die dat proces het meest stimuleren. Probeer niet te actief in de weer te gaan en bij voorkeur ook geen grote maaltijd te nuttigen binnen deze uren. Onderdrukte emoties kunnen bovenkomen, fijn als daar ruimte voor is.

Verwarmer

Actieve uren: 21:00 – 23:00 uur

De verwarmer reguleert de temperatuur, stofwisseling, bloedvorming en energie in het lichaam. Het is geen orgaan, maar staat voor een samenwerking tussen organen die voor het evenwicht in je lijf zorgen. Sommige organen functioneren sterker dan andere en de verwarmer zorgt voor een energiebalans. Voel je je hopeloos en verdrietig op dit tijdstip? Dan heeft je lichaam er moeite mee het evenwicht te herstellen. Neem rust, let op je voeding en probeer goed aan te voelen waar je behoefte aan hebt.

Galblaas

Actieve uren: 23:00 – 1:00 uur

Ook de galblaas is onderdeel van het spijsverteringsproces en helpt de dunne darm met het afbreken van vetten die door voeding het lichaam binnenkomen. Mentaal is de galblaas verbonden met het maken van keuzes. Vanaf 23:00 uur laad je in je slaap zelfvertrouwen en het vermogen om keuzes te maken op. Belangrijk dus om in elk geval een paar keer per week bijtijds naar bed te gaan.

Meer weten over de orgaanklok?

Over auteur
Verhalen vertellen en het mystieke onderzoeken; daar houdt tekstschrijver Fabienne Peters zich mee bezig. Haar missie? Op zoveel mogelijk plekken verhalen verspreiden die het leven zowel verdiepen als verzachten. Onderwerpen die raken, die net een beetje verder gaan en/of met één been in de taboesfeer blijven hangen.

Meer lezen over je lichaam?

Wees lief voor je borsten.

Volgend artikel
3 fijne intenties voor het nieuwe jaar
3 fijne intenties voor het nieuwe jaar