Terug naar overzicht

Dik én gelukkig zijn: dat kan dus

Categorie
Dik én gelukkig zijn: dat kan dus

Als je nou tien kilo kwijt zou zijn, dan zou het leven zóveel leuker zijn. Je zou je fitter voelen, aantrekkelijker, kleding zou beter staan.

Misschien vind je alles in deze zin herkenbaar, behalve dat aantal. Tien? Nou, jij moet minstens 25 kwijt. Of je denkt juist: vijf is wel genoeg. Maakt niet uit, het gaat om het principe: er moet eerst een aantal kilo af voordat het leven écht leuk wordt. Voordat je je goed voelt in je lichaam.

‘Houden van’, dat kan dus

Stand-up-comedian Sofie Hagen dacht er ook zo over. Echt gelukkig zijn met je lijf, dat was voor haar een soort droombeeld – het kón, maar niet zolang haar lijf dik was. Totdat ze ergens op internet een filmpje zag van een dikke vrouw die zei: ik hou van mijn lichaam. Die vijf woorden gooiden voor Sofie alles op zijn kop. Tot op dat moment had ze ‘houden van een lichaam’ nooit als een optie gezien. Maar dat kón dus gewoon.

Affirmaties

Vanaf dat moment was haar leven geen kwestie meer van afwachten. Het was nú, en ze kon alles doen wat ze wilde – daar hoefde ze niet mee te wachten tot haar lijf dunner was. En het ging allemaal heus niet vanzelf, ze vond haar lichaam niet van het ene op het andere moment fantastisch. Stond ze voor de spiegel een poging te doen tot affirmaties (jezelf toespreken met positieve mantra’s over je lijf), dan werd ze er lacherig van. Maar het ging steeds beter, net zo lang tot ze zonder grinniken tegen haar spiegelbeeld kon zeggen: ja, je bent #(#&@#(*&(@ een mooie bloem!

Kijk naar echte lichamen

Volgens Sophie zijn de beelden die je bekijkt van grote invloed op je zelfbeeld. Haar tip: volg op social media alleen nog mensen waar je je sterker door voelt. Kijk naar lichamen in allerlei soorten en maten. Lees boeken over body positivity, luister de podcasts (bijvoorbeeld Blij met je Lijf, of de aflevering van ‘Ongehoord’ met Merel Wildschut), ga naar lezingen zoveel je wilt. Laat je inspireren door anderen.

Geen wedstrijd

Maar maak er geen wedstrijd van, zegt Sophie heel terecht. Maak van ‘houden van je lijf’ niet een nieuw soort móeten dat in de plaats komt van afvallen. Soms lukt het, soms lukt het even niet, en dat is ook oké.

Liefde voor je lijf op het Happinez Festival

Zou je dolgraag wat blijer met je eigen lijf willen zijn? Dan wil je Mayra Louise niet missen op het Happinez Festival. Ze weet als geen ander hoe je ervan overtuigd kunt zijn dat je eerst een paar kilo’s kwijt moet zijn om écht gelukkig te worden. Maar geluk zit niet in je kledingmaat. Op het festival deelt ze haar tips voor meer zelfvertrouwen en vertelt ze hoe ze van haar lijf leerde te houden.

Door anderen gelezen