Dit is waarom extra selfcare in de winter belangrijk is

Dit is waarom extra selfcare in de winter belangrijk is Dit is waarom extra selfcare in de winter belangrijk is Dit is waarom extra selfcare in de winter belangrijk is

De winter stelt ons lichaam en onze geest behoorlijk op de proef: een droge huid of jeukende huid, minder daglicht en minder energie zijn daar maar een paar voorbeelden van. Dus wees extra lief voor jezelf deze winter. Een seizoen dat uitnodigt tot selfcare. Hier een paar fijne tips.

Wees niet te streng voor jezelf

In de winter zit je vaak laag in je energie, heb je meer behoefte aan rust en wil je je naar binnen trekken. Wees daarom zacht voor jezelf. Die energie en discipline komen wel weer als de dagen langer worden. Ook op de bank hangen met een boek, niksen en relaxen is goed voor jezelf zorgen.

Verwen je (droge) huid

Heb je ook meer dan normaal last van een droge, jeukende en trekkerige huid? Dit hoort bij de winter en komt door de combinatie van lage temperaturen en droge, verwarmde ruimtes. Een goede huidverzorging is nu extra belangrijk. Verwen je huid met een fijn product dat meteen hydrateert.

Naar buiten!

Met kou blijf je misschien het liefst binnen, maar toch is het fijn om overdag wél naar buiten te gaan. Daglicht doet je lichaam en geest goed. Snuif de koude lucht op, bewonder de kale bomen en geniet van de stilte. Buiten zijn brengt je meteen weer in het hier en nu. Het laat je ontspannen en zorgt voor focus.

Troost je met warmte

Warmte is wat je in de winter echt nodig hebt. Omring je met alles wat je warmte en comfort geeft. Steek kaarsen aan, duik onder een wollen deken op de bank en verwen jezelf met een kop warme thee. Kruiden die ontspannend werken zijn kamille, vlierbloesem en citroenmelisse.

Zet intenties en mediteer

De winter is een zelfreflectieve periode. Je overdenkt en observeert – een goed moment om nieuwe intenties te zetten en na te denken over de zaadjes die je in het voorjaar wilt planten. Gebruik deze tijd daarom voor zelfonderzoek. Of mediteer wat vaker. Het kan de rust brengen waar je in de winter zo’n behoefte aan hebt. Door met gerichte concentratie naar binnen te keren, kun je je gedachten van een afstand observeren en er bewust afstand van nemen. Je geest gaat naar het hier en nu.

Wellness @ home

Tover je badkamer om in een wellness-oord, een plek om op te warmen en op adem te komen. Laat het bad vollopen of neem een uitgebreide warme douche. Gun jezelf de tijd om er echt een ritueel van te maken. Tip: dit badritueel van Reiki-meester, energiehealer en psycholoog Paulette Sherman duurt zo’n 25 minuten en zou je intenties krachtiger maken.

Meer lezen over de winter?

Voed je innerlijke vuur: 5 tips om de winter door te komen.

Volgend artikel
4 dingen die de winter ons kan leren
4 dingen die de winter ons kan leren