Gek van gezoem? Zo kom je mugvrij de nacht door

Gek van gezoem? Zo kom je mugvrij de nacht door Gek van gezoem? Zo kom je mugvrij de nacht door Gek van gezoem? Zo kom je mugvrij de nacht door

Waarom wordt de één vaker gestoken dan de ander? En hoe komen we de nacht mugvrij door zonder met giftige stoffen in de weer te gaan? We zetten het voor je op een rijtje.

Het is volop zomer. De dagen zijn lang. De nachten kort. Héél kort, in mijn geval. Waar eerst de hitte (en het gebrek aan een ventilator) me uit mijn hoognodige slaap hield, zijn er nu andere redenen dat ik regelmatig wakker lig. Meerdere redenen. En als er eentje is verdwenen, vliegt er wel weer een andere de kamer binnen. Ja, ik heb het over muggen. Al zoemend dartelen ze onzichtbaar om mijn oren en houden me uit mijn slaap. Is het niet met hun gezoem, dan wel met de jeuk die hun steek veroorzaakt.

Jij wel, jij niet

Intussen ligt mijn vriend rustig te slapen naast me en heeft nergens last van. Hoe kan het toch dat de één wel gestoken wordt en de ander niet? Er gaan meerdere verhalen de ronde. Wie weinig suiker eet, zou minder gestoken worden. Wie bier heeft gedronken of een sigaret heeft gerookt ook. Klopt dat wel?

Lekkere geur, lekker hapje

Volgens De Volkskrant zit in al die verhalen een kern van waarheid. Het heeft allemaal te maken met geur. Muggen hebben bijvoorbeeld veel behoefte aan het aminozuur isoleucine. Na een maaltijd met tonijn, rundvlees, zwarte bonen, linzen, kaas en vleesvervangers met soja-eiwit bevindt zich extra veel isoleucine in het bloed. En dáár komen muggen op af. Waarom de een meer dan de ander wordt gestoken is uiteindelijk een combinatie van aanleg en omstandigheden. Elk mens heeft een eigen geur, dat bovendien steeds verandert. Muggen zullen altijd een voorkeur hebben, maar waarom precies? Dat blijft gissen.

Online training Ayurveda

  • Ontdek de leefstijl die bij jou past

  • 7 lessen met wijsheden uit deze eeuwenoude gezondheidsleer

  • Alleen in april: 10,- korting met code VEDA10

Wat kun je doen?

Volgens meerdere onderzoeken is het enige wat tegen muggen zou helpen DEET, scheikundige naam N,N-diethyl-meta-toluamide. Afhankelijk van de concentratie schikt het goedje zo’n drie tot tien uur muggen af. Maar ja, om je nou elke avond met een chemisch middel in te smeren… Hoewel het volgens onderzoeken ongevaarlijk is voor mens en dier (alleen voor baby’s, vrouwen die borstvoeding geven en zwangeren is het niet geschikt), voelt dat toch niet optimaal prettig.

Etherische oliën

Gelukkig zijn er genoeg andere middeltjes die muggen verjagen, zij het dat ze iets minder goed werken dan DEET. Van Citriodiol, ofwel p-menthaan-3,8-diol, afkomstig uit de Australische citroeneucalyptusboom Corymbia citriodora, is óók de werking wetenschappelijk vastgesteld. Ook citronella, olie gewonnen uit Aziatische en Afrikaanse citroengrassen, is bewezen werkzaam. Net als sommige andere oliën, zoals kruidnagel,-of lavendelolie. Deze etherische oliën verjagen muggen, maar wel korter en minder effectief dan DEET.

Preventief denken

Wie écht steekvrij de nacht door wil komen, kan daarom het allerbeste preventief denken. Leeg bakken of potten met leegstaand water, want daar leggen muggen hun eitjes in. Houd de dakgoot schoon, emmers leeg en de waterafvoer op orde, zodat er nergens plasjes water blijven staan. Plaats een hor in het raam of hang een klamboe boven je bed. En dan maar hopen dat je zoemvrij de nacht doorkomt.

Misschien voor de zekerheid toch ook zo’n elektrische vliegenmepper aanschaffen.

Over auteur
Freelance journalist Joanne Wienen blijft (met vallen en opstaan) altijd zoeken naar het geheim van een gelukkig, gezond en gebalanceerd leven. Ze schrijft artikelen over alles wat ze tijdens die levensreis meemaakt en leert.
Volgend artikel
Nieuwe studie: zo schadelijk is blauw licht voor onze ogen
Nieuwe studie: zo schadelijk is blauw licht voor onze ogen