Dit kan je gezicht vertellen over wie je bent

Dit kan je gezicht vertellen over wie je bent Dit kan je gezicht vertellen over wie je bent Dit kan je gezicht vertellen over wie je bent

Als je kijkt naar een kinderfoto van jezelf en daarna in de spiegel, dan zie je het. Je bent nog steeds dezelfde persoon, en toch ook weer niet. Je gezicht is ronder of juist hoekiger geworden, er zijn lijnen en rimpeltjes verschenen. Tussen toen en nu zit een leven, en dat heeft zichtbare tekens achtergelaten, die veel over jou kunnen vertellen.

De kunst van het gelaatlezen werd drieduizend jaar geleden ontwikkeld in China, als onderdeel van de traditionele Chinese geneeskunde, en wordt tot op de dag van vandaag beoefend. Siang Mien, zoals het in het Chinees heet, wordt bijvoorbeeld wel ingezet als onderdeel van de screening in sollicitatieprocedures, omdat men gelooft dat in uiterlijke kenmerken informatie besloten ligt over iemands persoonlijkheid, aangeboren talenten en karakter.

Face readers

Maar ook elders in de wereld zijn er face readers, mensen die het verhaal dat je gezicht vertelt kunnen lezen. Een face reader leest hoe iemand met zijn aangeboren energie omgaat en ziet wat zijn krachten en beperkingen zijn. Door je gezicht te laten lezen krijg je vooral zicht op wat je eigenschappen en talenten zijn en hoe je het beste kunt omgaan met de energie die je van nature is meegegeven. De bedoeling is om steeds meer echt jezelf te worden en dat aan de wereld te laten zien. Wanneer je op die manier leeft, raak je niet snel overprikkeld of burned-out, is de gedachte.

Steeds meer jezelf

Chaja Kruijssen is naast psycholoog ook face reader. “Als cliënten een beroep op mij doen als psycholoog vraag ik naar hun verhaal. Maar als face reader begin ík juist met vertellen over wat ik zie in het gezicht tegenover me, en welke informatie mij dat geeft over wat er speelt bij deze persoon. Dan ontstaat vaak een diep en wezenlijk gesprek over iemands leven. Wanneer we echt gezien worden, werkt dat helend; de erkenning en aanvaarding dat we geworsteld hebben en door allerlei processen zijn gegaan. Door je vervolgens bewust te worden waar je nog innerlijk werk te doen hebt, en daarmee aan de slag te gaan, kan je gezicht zelfs veranderen.”

Jouw Gouden Pad

Het doel van face reading is in de eerste plaats dat je meer jezelf wordt. Volgens de Chinese leer leidt dat automatisch tot meer schoonheid. Ware schoonheid heeft volgens de Chinezen vooral te maken met de hoeveelheid shen die door je ogen schijnt. Shen is je natuurlijke levensenergie, je levensvuur. Wanneer je goed met je energie omgaat, door die dingen te doen die echt bij je passen en waardoor je talenten kunnen bloeien, dan heeft je gezicht een stralende en gezonde gloed. Dan ben je in je element en loop je op ‘jouw Gouden Pad’. Gelukkige mensen hebben licht in hun ogen en hun huid glanst. Je ziet hun spirit.

Grote schoonheid

“Maar echt jezelf worden en uitvinden wat bij je past is nog een hele kunst. Vaak passen we ons aan, werken we keihard of hebben we een baan waar we niet echt gelukkig mee zijn. We zorgen teveel voor anderen of zitten in een relatie die niet meer floreert”, aldus Chaja Kruijssen. “Opvallend is dat in armere landen de mensen toch vaak veel shen in hun ogen hebben. Ze nemen het leven daar meer zoals het komt, gaan meer mee met de flow van het leven. In die landen is de cultuur vaak minder ego-gedreven en is succes minder de maatstaf van alles. Ze hebben er misschien wel veel lijnen in hun gezicht; ze hebben geleefd, lessen geleerd en verdriet gehad – maar dat is wel hun eigen gezicht. Daarin schuilt een grote schoonheid.”


Binnenwereld en buitenkant

Zelf kun je ook al het nodige in je gezicht lezen. Ga eens voor de spiegel staan en kijk naar je gezicht zoals het in rust is. Wat neem je waar, als je zacht en eerlijk naar jezelf bent? Zie je een bepaalde uitdrukking? Zie je shen in je gezicht?

Misschien valt je wel op dat de ene helft van je gezicht anders is dan de andere helft. De rechterkant van het gezicht is, volgens de gelaatkunde, de kant die je laat zien aan de buitenwereld. De linkerkant is de kant die gaat over je innerlijk. Om de verschillen te zien, kun je eerst de linkerkant van je gezicht afdekken met een vel papier. In de spiegel zie je dan het gezicht dat je laat zien aan de buitenwereld. Dek vervolgens de rechterkant van je gezicht af. Nu zie je je linkerkant, de zijde die je binnenste weerspiegelt, degene wie je werkelijk bent. Kijk nu, zonder het stuk papier, nog eens naar je gezicht. Neem waar of en hoe de twee delen van je gezicht van elkaar verschillen. Laat je aan de wereld zien wie je vanbinnen bent?

Gezichtsuitdrukkingen

Lijnen ontstaan onder andere doordat je vaak dezelfde gezichtsuitdrukkingen maakt. Zo’n gezichtsuitdrukking komt voort uit een bepaald gevoel. Stel, je ziet dat je een ontevreden mond trekt. Dan kun je je afvragen: waar ben ik eigenlijk ontevreden over? Of wanneer je veel fronst: ben ik ergens boos over? Ben ik misschien te gedreven?

Verdriet-lijnen

Als je dat wat je meemaakt in het leven accepteert, oplost of verwerkt, zal dat letterlijk geen diepe sporen nalaten in je gezicht, aldus Chiang Mien. Lukt die verwerking niet, dan stagneert de energie. Wanneer bijvoorbeeld verdriet stagneert, kunnen dat heftige lijnen worden. Verdriet-lijnen lopen over de wangen. Die corresponderen volgens de Chinese leer met de longen, die weer gelinkt zijn aan de emotie verdriet. Wanneer je verdriet-lijnen in je gezicht hebt, kun je je afvragen: Waarover heb ik nog verdriet? Wat heb ik nog niet doorvoeld?

“Als je het verdriet vervolgens een plek geeft, kunnen de zwaarte en diepte van de lijnen zelfs veranderen”, zegt Chaja Kruijssen. “Op die lijnen kun je dan trots zijn. Ze geven aan dat je veel getransformeerd hebt.”

Introvert of extravert?

Een grappig testje. Hou een pen of potlood vanaf het midden van je wenkbrauw recht omlaag tegen je wang aan. Als je nu nog makkelijk kunt knipperen zonder het potlood te raken, heb je dieper liggende ogen. Volgens de gelaatkunde is dat een aanwijzing dat je van nature introvert bent. Introverte mensen laden doorgaans beter op wanneer ze alleen zijn.

Kun je niet meer knipperen met je ogen zonder het potlood aan te raken, dan ben je extravert. Extraverte mensen laden vooral op in gezelschap van andere mensen.

Tekst: Julika Marijn

Meer lezen over gelaatkunde?

Gelaatkunde: wat vertelt je gezicht je over je karakter?

Volgend artikel
Tajine van zoete aardappelen met kikkererwten
Tajine van zoete aardappelen met kikkererwten