Houd je hormonen happy

Houd je hormonen happy Houd je hormonen happy Houd je hormonen happy

Hoe je je voelt, of je goed slaapt, hoe je haar en huid eruitzien: al deze zaken (en nog veel meer) worden voor een groot deel bepaald door je hormoonhuishouding. Zaak dus om al die stofjes in je lijf in balans te houden.

Boodschappers

In het drukke netwerk van ons lichaam spelen hormonen een cruciale rol. Het zijn stofjes die je nog het best kunt zien als boodschappers. Ze verplaatsen zich dagelijks door ons lichaam om op de juiste plek signalen af te geven. Kunnen ze hun werk onbelemmerd doen dan zorgen ze er – in een ingenieus samenspel met je organen en je hersenen – voor dat je op het juiste moment honger hebt, je op het juiste moment blij voelt, dat je haar glanst, dat je goed slaapt en dat je het bij jou passende gewicht hebt.

Gedachten

Behalve de juiste hoeveelheid van een hormoon in je bloed, is ook de onderlinge verhouding tussen de hormonen belangrijk. Zodra je hormoonhuishouding uit balans raakt, zal je dat altijd merken. Om je hormonen in balans te krijgen, is het belangrijk om goed te ontspannen. Stress heeft veel te maken met onze gedachten, en ook die hebben invloed op onze hormoonhuishouding. Onze hormonen reageren op deze gedachten, of die nu waar zijn of niet.

Wat helpt om alles in je lijf een beetje in toom te houden, is mediteren en het zingen van mantra’s. Zo heeft het Sa Ta Na Ma mantra invloed op je hormoonhuishouding. Wil je dat eens uitproberen? Zing dan mee met deze prachtige versie van Paramjeet Singh & Kaur:

De prachtige illustratie bij dit verhaal is gemaakt door Olaf Hajek, op wiens site nog veel meer moois te vinden is.

Foto credits: Studio Olaf Hajek

Volgend artikel
Recept: happy met hummus
Recept: happy met hummus